Många vill dra ner på köttätandet men lyckas inte. De vanliga vardagsfavoriterna ramlar in på middagsbordet och grönsakerna blir tillbehör. Som alltid. Bönor är näringsrika och innehåller både proteiner och kolhydrater.
Två som gärna gör tvärt om är Desirée Jaks och Olle Broström, två unga stjärnkockar och viktiga deltagare i Sveriges Juniorkocklandslag. Med dem vid spakarna intar bönan lätt middagsscenen, ett lyckokast för både smaklökar och mage.
Tål att kryddas
Inom bönfamiljen finns en mängd varianter och smakerna skiftar, från mild nöt och smörig mandel till en mer sötaktig ton.
-Visst finns det nyanser, men grundsmaken är mild vilket gör det både tacksamt och roligt att experimentera i kryddhyllan. Sen gillar jag att bönors klimatpåverkan är liten i jämförelse med kött, och att risken för att de slängs är minimal eftersom hållbarheten är så lång, säger Desirée Jaks, som till vardags arbetar på restaurang Agrikultur i Stockholm.
Flärdfull mat av bönor
Böntrenden är stark just nu, och nyfikenheten kring användningsområdena växer. En som har svar är Olle Broström, kock på restaurang Esperanto i Stockholm.
-Var inte så försiktig. Bönor passar inte bara till huvudrätt. De är också goda i gröt, smoothies och bröd. En del är rädda för att inte få i sig tillräckligt mycket protein när de drar ner på köttätandet, men en måltid med bönor ger fullvärdigt protein så länge bönorna kombineras med gryner, pasta, bröd eller ris. Och så gör man ju ofta, påpekar Olle.
En festlig och smakrik bönrätt som kittlar smaklökarna är Olles bönsallad. Där möter söta sultanrussin salta oliver och krämig mozzarellaost, för att därefter blandas med gryner och spänstiga bönor. Till sist kryddas hela härligheten med frisk citronsaft och finhackad kruspersilja. En mättande ensamrätt, men också god i sällskap med fisk eller kött av valfri sort för de som vill det.
Bra mat till goda tarmbakterier
Bönornas hälsoaspekter bör också nämnas. Bakterierna i tarmen är en viktig del av immunförsvaret, och de fullkomligt älskar bönor. När tarmbakterierna kalasar på kostfibrerna som finns i bönor, sänks hungerhormonet i kroppen medan mättnadshormonet ökar. En bra sak.
-Bönor bidrar även till en bättre blodsockerbalans i kroppen, och det verkar sitta i mellan elva till fjorton timmar efter det att man ätit bönor, berättar Desirée.
-Genom att äta varierat och gärna olika sorters fiber kan man gynna goda tarmbakterier och på så sätt stärka immunförsvaret. Att det samtidigt smakar gott gör ju ingenting, avslutar Olle.
Lär mer om bönor och forskning