Sommarköket

Det finns inget så gott som att äta ute på sommaren. Enkla rätter med underbara smaker som ger tid till att umgås kring maten.

Zeta erbjuder ett digert skafferi för sommarens alla fester, middagar och grillkvällar. Olivolja finns för varje tillfälle. Ska du använda den till att steka i eller pensla på grönsakerna före grillning kan du välja en mildare, till exempel ZetaClassico. Till marinaden eller att ringla över den nyfångade fisken och ge den det där lilla extra smaklyftet, så tar du Zeta Fruttato eller kanske till och med en Fruttato Intenso. Om du önskar att riktigt lyxa till det så kan du servera Zeta Burrata eller buffelmozzarella tillsammans med en fruktig regionsolja.

Syran är en grundsmak man inte bör glömma bort. Vinäger ger den rätta touchen till såser, marinader och dressingar, föredrar du en vinäger med lite sötare brytning till grillat kött eller till lagrade ostar så väljer du en av våra många balsamvinägrar. Rosé är ett fräscht och somrigt inslag i sortimentet som funkar lika bra till den grillade sparrisen som till fruktsalladen eller de färska bären.

Klassiska italienska smaksättare som kapris och sardeller är givna i sommarskafferiet. Självklara i sallader och pastarätter, men kan också vara pricken över i:et i marinaden, röran eller såsen. Oliver är det optimala tilltugget och helt perfekta på antipastibrickan tillsammans med bitar av Parmigiano Reggiano och italienska eller spanska charkuterier, men glöm inte att de också är underbara i en sallad. Ett tips för att få en mer matig sallad, komplettera gärna med marinerade grönsaker som kronärtskockor eller grillad paprika.

Krämer och röror som Crème av kronärtskockor, Crème på Sparris & Mandel eller Pesto alla Genovese förgyller vilken måltid som helst antingen i en pasta eller sallad, som tillbehör till fisk, kyckling, grönsaker eller som topping på bröd eller crostini. Glöm inte heller våra goda salsiccia-korvar och vår fina cypriotiska halloumi. Läckra alternativ på grillen, eller uppskurna, tärnade och stekta i en sallad.

Sommarköket

Enkla och goda recept som passar perfekt för sköna lata sommardagar

 

piadina

Italiensk piadina är perfekt picknick-mat och passar lika bra att tillaga i stekpanna över öppen eld som på minigrillen.

Ta med hållbara råvaror som håller för längre tid utan kyl som till exempel:

  • Baljväxter
  • Pasta
  • Gryn
  • Potatis
  • Konserver – gärna i tetra så blir det lättare att bära
  • Lagrade ostar
  • Rökt eller torkad chark
  • Kryddor
  • Bröd

Vatten – planera hur mycket du behöver beroende på vad du ska laga och hur länge du ska vara borta. Välj gärna drycker med skruvkork, de är lätta att försluta och ta med tillbaka hem efter picknicken.

Tips – fyll PET-flaskor med vatten och lägg in i frysen några timmar. Använd sedan flaskan som kylklamp till picknickmaten du vill hålla kall och släck törsten i takt med att drycken tinar.

Glöm inte det lilla söta! De italienska mandelskorporna Cantuccini är perfekta att ta med på picknick eftersom de håller sig fräscha även när det är varmt och soligt.

picknick

  • Picknickfilt
  • Tallrikar och glas
  • Bestick
  • Liten skalkniv
  • Liten skärbräda
  • Flasköppnare
  • Sax
  • Kylväska och kylklampar
  • Påse att lägga skräp i samt plastpåse att lägga disken i om du inte har tillgång till vatten
  • Servetter eller hushållspapper
  • Våtservetter
  • Solkräm
  • Myggspray
  • Portabel grill eller stormkök