Smart Vardagsmat

Lättlagade recept och smarta tips för en godare vardag

Recept

Enkla och snabblagade recept som är snälla för plånboken. Det italienska köket är älskat världen över och maten är oftast enkel att laga och råvarans smak och doft får spela huvudrollen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du blir serverad ett nyhetsbrev varannan vecka med erbjudanden, enkla vardagsrecept och tips för en smartare och godare vardag.

Vi var inte rika men ändå åt vi allt. Mamma Theresa var fantastisk i köket, hon älskade att laga mat. Kött åt vi ytterst sällan men pasta nästan varje dag, gärna med tomatsås.

Fernando Di Luca
  • Handla smart genom att planera inköpen innan du besöker butiken.
  • Var inte rädd för ”korta datum” i butik om du ska äta produkten snart.
  • Förvara maten rätt, sänk temperaturen i kylskåpet till 4 grader.
  • Titta, lukta och smaka, innan du slänger!
  • Överbliven pasta värms smidigt genom att sänkas ned i kokande vatten någon sekund.
  • Fyll burken med pesto, tapenade eller andra crèmer med olja innan de ställs i kylen. Det skyddar mot mögelangrepp och förlänger användningstiden.
  • Använd det sista av pesto eller tapenade till salladsdressing genom att addera olja och vinäger till burken och skaka om.
  • Frys in chark senast på ”sista förbrukningsdag” för att kunna användas senare. Eller torka salami/skinkskivorna helt torra och krispiga i ugnen och använd som topping till sallader eller som snacks.
  • Använd hela råvaran, även blast och stjälk på exempelvis broccoli och blomkål.
  • Släng inte den hårda kanten på parmesanosten. Det är ost ända ut i kanterna! Lägg biten i grytan eller tomatsåsen. Den fungerar som en “umami-smaksättare” och ger såsen en extra fyllighet.

Laga nya rätter på resterna

Att ta hand om maten som blir över är något självklart. "Resterna" blir basen i nya smaksensationer.

Accademia Di Luca om matsvinn

Det är alltid allra bäst om matsvinnet inte uppstår. Det gör vi genom att planera våra inköp, rätt hantering och förvaring av maten och att vi börjar lita på våra sinnen igen.

Matsvinn

En tredjedel av all världens mat slängs! Det största matsvinnet sker hemma. Så här förvarar du maten rätt och förstår märkningen på förpackningen.