Hur tillverkas halloumiost?
Att tillverka Halloumi är ett äkta hantverk. Under två dygn pågår processen och resultatet blir den gudomligt goda osten med så många användningsområden. Halloumi är perfekt att steka, grilla eller använda som en god salladsost. Eller gör som Cyprioterna själva gör; skär en rejäl skiva och lägg på din frukostmacka!
Osten tillverkas av ko- get- och fårmjölk, fördelningen mellan de olika sorterna mjölk varierar efter årstid och tillgång, men oftast består Halloumiosten av 70 % komjölk, 20 % getmjölk och 10 % fårmjölk. Traditionell Halloumi innehåller endast get- och fårmjölk.
Ungefär 9-10 liter mjölk behövs för att få ett kilo ost, är mjölken fet går det år mindre mängd mjölk.
Att tillverka Halloumi
Tillverkningen börjar med att mjölken pastöriseras (upphettas till 72°) och homogeniseras (fettet finfördelas i mjölken). Efter detta tillsätts löpen. I Zetas Halloumi används ett vegetabiliskt löpe, ett så kallat ystenzym för att få proteinet att koagulera. Efter någon timme har mjölken koagulerat och ostmassan strimlas så att vasslan kan separeras.
Ostmassan läggs i portionsformar för att sedan upphettas. Under 4 timmar kokas osten och det är då de magiska egenskaperna tillförs Halloumiosten. Genom att det koagulerade mjölkproteinet upphettas får osten sin sega, lite studsiga konsistens och sin höga temperaturtålighet som gör att den både går att steka och grilla.
Efter att ostarna kokats kyls de ner och viks för hand till sin säregna form. I ”fickan” som bildas läggs en nypa salt och lite mynta. Den vikta osten läggs i press och sedan i en saltlag under ytterligare 48 timmar. Sedan är osten klar att packas.
En äkta handgjord Halloumi har alltid en ”spricka” i sig. Det är där osten vikts och kryddats med mynta.
Ett tips: När du grillar din halloumi bryt osten i sprickan och grilla den hel, då kan du skiva goda skivor på bordet av den grillade osten. Osten behåller då sin spänst lite längre.