Grana Padano vs Parmigiano Reggiano
Dessa två fantastiska parmesanostar har många likheter men också detaljer som skiljer dem åt. Här jämför vi dem och reder ut!
Det finns några viktiga detaljer som skiljer de båda parmesanostarna åt. Korna som ger mjölk till Grana Padano tillåts äta både färskt gräs, örter och ensilage, alltså gräs som konserverats genom syrning. Korna, vars mjölk ska bli en Parmigiano reggiano får bara äta färskt och torkat gräs/örter.
I Grana Padano får ostmästaren tillsätta konserveringsmedlet Lysozym – ett naturligt enzym från äggvita som hindrar osten från att jäsa under lagringen. I Parmigiano Reggiano är inga tillsatser tillåtna.
Grana Padano görs på enbart kvällsmjölk som är ”avgräddad” vilket gör att osten har en något lägre fetthalt. Parmigiano Reggiano görs på både på fet morgonmjölk och avgräddad kvällsmjölk.
Grana Padano mognar lite snabbare än Parmigiano Reggiano. Den får därför börja säljas efter 9 månaders lagring istället för 12. Större än så är inte skillnaderna, rent tekniskt.
Och i praktiken då, hur smakar de? Vilken är godast?
Prova själv, och låt ditt smaksinne välja!