Aperitivo och antipasti
Aperitivo, det goda, enkla italienska sättet att umgås! Koppla av med vänner och familj tillsammans med något gott att äta och dricka. Lägg upp, häll upp, njut. Svårare än så behöver det inte vara. En aperitivo kan vara ett alldeles eget tillfälle eller bara början på en lång, härlig kväll. En burk oliver, crostini med din favoritcremè, några skivor charkuterier, ett glas vin eller vad du vill. Du bestämmer vad din aperitivo ska bestå av, bara fantasin sätter gränser.
Ordet aperitivo kommer från latinets aperire och italienskans aprire som betyder öppna, och det man öppnar är förstås magen men också kvällen och måltiden.
Vad är skillnade mellan aperitivo och antipasti?
Antipasti är de italienska småplocket eller smårätterna som bjuds under en aperitivo. Motsvarande rätter i Spanien kallas tapas och i Grekland meze.
Aperitivo i Italien
Aperitivo är även en etablerad företeelse i Italiens bar- och restaurangliv. Många barer låter det ingå lite oliver, prosciutto och till och med små tillagade rätter när man beställer ett glas vin eller en drink under tidig kväll. På många ställen tävlar man om vem som kan erbjuda den mest attraktiva aperitivon för att dra gäster till just sin restaurang. Aperitivo finns över hela landet, men precis som med andra delar av den italienska matkulturen så är det stora lokala skillnader. Mer ostar och charkuterier i norr och mer inlagda grönsaker, oliver och nötter i söder.
Förutom kombinationer av klassiska italienska smaker, så är det också enkelt att göra din aperitivo lite grönare. Prova att servera lite grönsaksstavar, endivesallad och små primörer vid sidan om våra crèmer, tapenader och grönsaksinläggningar.
Serveringsförslag på bilden:
• Crostini med Crème av svamp med tryffel, riven parmesan, strimlade soltorkade tomater och rostade pinjenötter • Crostini med Crème av kronärtskockor, garnera med oregano • Crostini med Tapenade på svarta oliver • Grissini med svart tapenade och prosciutto lindat runt, garnera med timjan • Hjärtsalladsblad med strimlad grillad paprika, minimozzarella, basilika • Spett med grillad paprika, minimozzarella, mynta på tandpetare • Bresaolarullar med hyvlad parmesan, fin olivolja, ruccola och rostade pinjenötter • Coctailkapris • Italienska oliver, Cerignola och Castelvetrano
Serveringsförslag på bilden:
• Crostini med Crème av kronärtskockor, rivet citronskal och rosmarin • Crostini med Tapenade på svarta oliver, späd sparris • Gemsalladsblad med minimozzarella, Cerignolaoliver och Leccinooliver • Rosésalladsblad med minimozzarella och Tapenade på svarta oliver • Späd sparris lindad med prosciutto • Jordgubbar, minimozzarella, färsk rödlök, mynta och Crema di Balsamico • Spett med melon, Salame Milano och lätt krossade fänkålsfrön + god olivolja • Grissini
Serveringsförslag på bilden:
• Crostini med Tapenade oliver & kapris, toppad med strimlad prosciutto samt basilikablad • Crostini med Crème av gröna oliver, toppad med kronärtskocka och oregano • Spett med coctailtomat, minimozzarella, Salami Piemonte och salviablad • Fuet, skivad • Italienska oliver; Leccino och Castelvetrano • Rosésallad, grillad paprika • Bitar av parmesan med Crema di Balsamico • Grissini
Serveringsförslag på bilden:
• Crostini med Crème av gröna oliver, Crème av kronärtskockor och Tapenade oliver & kapris • Späda morötter, selleristjälkar, rädisor och rosésallad • Parmesanbitar med Crema di balsamico • Prosciutto di Parma med vattenmelon och Salami Napoli • Skålar med italienska oliver; Leccino, Castelvetrano och Cerignola • Fuet, skivad • Grissini • Minimozzarella i små paprikor, lite svartpeppar