Klassisk ragú bolognese

TACK FÖR DIN RÖST (71)

(71)

Vad tycker du?

2tim 30min 14 ingredienser

Ragú bolognese är en sorts urmoder när det kommer till köttfärssåser. Den är till och med så viktig att ”Accademia Italiana della Cucina” har fastslagit ett recept som ska garantera något som kan tolkas som ett ursprungsrecept. Vad som särskiljer det från många andra köttfärssåsrecept är att vitlök och torkade örter som exempelvis oregano eller rosmarin lyser med sin frånvaro. Här är det de andra råvarorna som får ta plats och briljera med sina rena och mustiga smaker. En klassisk ragú bolognese serveras med tagliatelle och aldrig med spaghetti.

Receptet är framtaget av Zeta.

Ingredienser

portioner
4
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
150 g
sidfläsk, tärnad
300 g
grovmald nötfärs
1
morot, finhackad
2
selleristjälkar, finhackade
1
gul lök, finhackad
3 dl
köttbuljong
1 frp
krossade tomater
3 msk
1 dl
mjölk
salt
nymalen svartpeppar
Till servering

Gör så här

Tips!

Servera gärna med riven Parmigiano Reggiano.

I originalreceptet används 1 dl grädde om du använder torkad pasta.

Vad tyckte du om receptet?

TACK FÖR DIN RÖST (71)

(71)

Vad tyckte du om receptet?

11 kommentarer

Fredrik

Är det 1 del grädde och 1 del mjölk receptet anger? jag kan inte riktigt bestämma mig för vad som sägs, kan ni förtydliga?

Anna Mellberg

Hej Fredrik. Det är 1 deciliter mjölk som ingår i grundreceptet. Enligt en tidigare version av det italienska receptet så kan man även ytterligare addera 1 deciliter grädde om såsen serveras med kokt torkad pasta. Använder du färsk pasta ska det alltså inte behövas extra grädde. Hoppas att det klarnar något nu. Gott Nytt År önskar Anna på Zeta

LA

Mycket gott, även om det inte är enligt bolognas regler så är brunello perfekt till.

Hans Ericstam

En riktig höjdare!
Kommer att utgå från detta recept fortsättningvis. Men jag kunde inte hålla mig utan tillsatte två finhackade vitlöksklyftor i soffritton. Kryddade även med oregano. Frångick således originalreceptet i valda delar men blev väldigt nöjd med resultatet

Anna Mellberg

Hej Hans! Så roligt att höra! Vi älskar att du sätter din egen prägel på maten, fortsätt så! Hälsningar vännerna på Zeta

Daniel

Har lagat denna två gånger nu och det är så fantastiskt gott! Hela familjen älskar den, även barnen.
Andra gången lät jag den stå i en slow cooker 4-5h och det blev 👌🤌🤌🤌
/Daniel

Anna Mellberg

Hej Daniel! Jättekul att höra, vi blir så glada! Vi önskar dig många långa och härliga måltider med familjen. Hälsningar från vännerna på Zeta

Ola

Vilken typ av köttfärs ska det vara enligt originalreceptet?

Anna Mellberg

Hej Ola! Grov nötfärs, tolkar vi det som! Lycka till i köket önskar Anna på Zeta

Isak

Fantastiskt recept. Nog den bästa bolongese jag nånsin lagat, extra härligt om man gör egen pasta också!

Italiensk vecka

Måndag
Måndag
Pasta Maccaronetti Bolognese
Pasta Maccaronetti Bolognese
Tisdag
Tisdag
Ribollita – Toskansk brödsoppa
Ribollita – Toskansk brödsoppa
Onsdag
Onsdag
Stekt lax med saffransfräst fänkål och kapris
Stekt lax med saffransfräst fänkål och kapris
Torsdag
Torsdag
Piadina med tomat, mozzarella, prosciutto cotto
Piadina med tomat, mozzarella, prosciutto cotto
Fredag
Fredag
Pizza med buffelmozzarella
Pizza med buffelmozzarella
Lördag
Lördag
Risotto på svamp och spenat
Risotto på svamp och spenat
Söndag
Söndag
Ossobuco
Ossobuco