Den italienska middagen
I Italien är maten helig. Då samlas familjen, njuter av god mat och umgås. Man äter rätterna i långsam takt och sitter gärna i flera timmar.
Den italienska middagen är en tradition som Fernando Di Luca och hans familj värnar om. Minst en gång i veckan samlas familjen, ofta några, ibland alla och lagar, äter och diskuterar tillsammans. Då och då, vid festliga tillfällen, serveras hela den italienska måltiden. Men oftast serveras antipasto och en pasta eller pizza. ”Enkelt, snabbt och gott och barnen älskar det, säger Christian Di Luca.”
Aperitivi
Ordet aperitivo kommer från latinets aperire och italienskans aprire som betyder öppna, och det man öppnar är förstås magen men också kvällen och måltiden.
Aperitivo är helt enkelt det goda, enkla italienska sättet att umgås! Koppla av med vänner och familj tillsammans med något gott att äta och dricka. Lägg upp, häll upp, njut. Svårare än så behöver det inte vara. En aperitivo kan vara ett alldeles eget tillfälle eller bara början på en lång, härlig kväll.
Aperitivi kan också syfta på den enkla och gärna bittra fördrinken som serveras innan måltiden för att väcka aptiten, till exempel Campari eller ett Proseccovin. Ett utmärkt alkoholfritt alternativ är drycken San Bitter. Maten som äts under en aperitivi kallas för antipasti.
Aperitivo eller aperitivi betyder samma sak. Aperitivo är singular (en måltid) och aperitivi är plural (flera måltider) Det samma gäller för antipasto (en rätt) och antipasti (flera rätter)
Antipasti
Måltiden börjar med antipasti, dvs tilltugg, plockmat och förrätt i ett och samma. Ett vanligt alternativ är att det serveras ”misti” dvs en blandning. ”Salumi misti” är en mix av olika korvar och skinkor eller ”crostini misti”, som är en blandning av crostini toppade med olika röror som tapenade eller ostar som pamesan eller gorgonzola. Oliver, Bruschetta och Grissini är också vanliga inslag på antipastibordet.
Primi Piatti
Efter det att Antipastin ätits upp kommer Primi Piatti – första tallriken, in på bordet. Primi kan bestå av en soppa, risotto eller en pasta. Portionerna är små och har som syfte att stilla den värsta hungern.
Secondi Piatti
Secondi Piatti är den italienska måltidens huvudrätt, kött, fisk, fågel eller skaldjur är basen och rätten serveras ”som den är”. Contorni är tillbehöret som serveras till Secondi Piatti, vanligast är kanske en Insalata Mista (blandad grönsallad) men även olika sallader med bönor eller ugnsrostade grönsaker serveras.
Till maten serveras välsmakande drycker. Att kombinera måltiden med ett passande glas vin är en självklarhet för italienaren. Givetvis står också det också vatten på bordet, både stilla och bubblande.
Dolce
Efter maten smakar det bra med något sött eller några krämiga ostar, och det är det söta som fått namnge den sista rätten i den italienska måltiden, Dolce betyder just söt eller sötsaker.
Ingen Italiensk måltid är komplett utan en avslutande kaffe, vanligast en espresso eller en espresso doppio (dubbel espresso). Ristretto är en starkare variant av espresson gjord med mindre mängd vatten. Macchiato är en espresso serverad med en droppe varm mjölk.
Digestivi
Till sist serveras Digestivi den lilla drinken som sippas i lugn och ro efter måltiden för att hjälpa matsmältningen. Grappa, Amaretto, Limoncello och Sambuca är vanliga digistivi.
Buon Appetito!