Därför är medelhavsmat bra för kroppen
Men vad är medelhavsmat egentligen – och varför är den så bra för kroppen?
Medelhavsmat handlar om att äta av allt, men i rätt proportioner. Grunden är mycket grönsaker, rotfrukter och frukter, kolhydrater från gryner, pasta och baljväxter, nyttiga fetter från fisk, skaldjur och olivolja samt sparsamt med kött. Processat kött som exempelvis rökta charkuterier bör ätas mycket sparsamt och att minska totala köttmängden till max 350 g i veckan är ett bra tips. Ett praktiskt råd är också att tänka på tallriksmodellen när du lägger upp maten, då får du lättare hälsosammare proportioner.
Lika viktigt som maten och råvarorna är själva måltiden- att umgås och njuta av god mat tillsammans. Låt måltiden ta tid och bli det som binder ihop vänner och familj. Det blir en stund där vi uppmärksammar varandra.
Till Medelhavet hör såklart fisk och skaldjur till, vilket är en mycket god källa till viktiga mineraler och fetter. Prova den här himmelskt goda pastan med räkor, citron och tomat
Rätt sorts fetter är viktigt
Medelhavsmaten är inte fettsnål, men kvaliteten på fettet är mycket viktig i matlagningen.
Medelhavsmat består till stor del av fisk och skaldjur som förser oss med nyttig Omega-3. Men även omättade fetter från olivolja, nötter och mandlar är både nyttigt och ger god smak och karaktär till maten. Läs mer om olivoljans hälsofördelar här.
Enkelt, gott och nyttigt
Medelhavsmaten är okomplicerad och råvarorna går lätt att få tag på – var i världen man än befinner sig.
Den balanserade maten är hälsosam, men det är ingen diet – även om många går ner i vikt av den. Maten ska ses som hälsosam och näringsrik som gynnar hela kroppen, både kortsiktigt och långsiktigt.
Prova exempelvis halstrad lax med sedani och citronricotta - ljuvligt gott!
Visste du att?
Det har forskats i flera år kring medelhavsmat. Runt om i världen står forskarna enade om att den hälsosamma och balanserade medelhavsmaten tycks leda till minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, övervikt, demenssjukdomar och vissa cancerformer.
Ät färgstarkt
Råvarorna i basen på medelhavspyramiden har lågt energiinnehåll men innehåller en massa andra näringsämnen som är livsnödvändiga för oss, tex vitaminer, fibrer och antioxidanter. Många av vitaminerna och antioxidanterna är färggranna- så ät färgstarka grönsaker och försök få en regnbåge av färg på tallriken.
Testa till exempel detta härliga recept på ugnsrostade medelhavsgrönsaker med fetaost och soltorkade tomater
Vad karaktäriserar medelhavsmat?
- Grönsaker, frukt och bär
- Fisk och skaldjur
- Baljväxter (ärtor, bönor och linser)
- Nötter, mandlar
- Olivolja som det huvudsakliga fettet
- Kolhydrater i form av fullkornsgryner, pasta, ris och baljväxter
- Sparsamt med kött, ca 350 g i veckan