Vad är parmesanost?
Namnet Parmesan började användas i Sverige på femtiotalet, som ett gemensamt namn för ostar som liknar Parmigiano Reggiano. Tyvärr ledde det till att många ostar som kallades parmesan inte alls liknade det italienska originalet.
Här har vi samlat allt vi vet om olivolja och det har blivit en del under de dryga fyrtio år som Fernando Di Luca levererat Zeta olivolja till svenskarna.
Här har vi samlat kunskap, knep och råd. Vi vill att du ska inspireras och upptäcka den goda och nyttiga maten från Italien och Medelhavsländerna.
Zeta är ett av Sveriges mest älskade företag. Och familjen Di Luca fortsätter att vara det de alltid har varit - en familj där mat är kärlek.
När vi i Sverige säger parmesan är det för en italienare väldigt oklart vad vi menar. För frågar du efter parmesan i Italien får du garanterat en fråga tillbaka. Ordet finns nämligen inte i det italienska språket. I Italien kallas alltid osten för dess rätta namn och vill du ha parmesan får du be om Parmigiano Reggiano eller Grana Padano. Det är alltså dessa två ursprungsskyddade hårdostar vi syftar på när vi använder samlingsnamnet ”parmesan”.
Namnet Parmesan började användas i Sverige på femtiotalet, som ett gemensamt namn för ostar som liknar Parmigiano Reggiano. Tyvärr ledde det till att många ostar som kallades parmesan inte alls liknade det italienska originalet.
Läs merIbland får vi frågan om man vågar äta Grana Padano eller Parmigiano Reggiano när man är gravid – de är ju opastöristerade! Svaret är självklart! Ostarna mognar långsamt och länge. Det ger dem ett lågt pH och så låg vattenhalt att bakterierna inte kan växa till i osten.
Läs merVad är skillnaden mellan en Grana Padano och en Parmigiano Reggiano? Här reder vi ut skillnader och likheter!
Lär dig allt om tillverkning av de ursprungsmärkta ostarna Parmigiano Reggiano och Grana Padano
Läs merRiven Parmigiano Reggiano och Grana Padano är nästan lika vanligt på de italienska borden som salt och peppar är i Sverige. Och alltid nyriven! Det är precis som med peppar eller kaffe – de bästa aromerna är så flyktiga att de försvinner snabbt.
Läs merOst är ett livsmedel med lång hållbarhet. Så länge osten är hel, det vill säga i den form den ystats och lagrats, skyddas den från oxidering genom sitt tjocka skal.
Läs merHär har vi samlat 100 recept och annat kul och nyttigt att veta om parmesanost.
Missa inte att vi har flera nyhetsbrev som förenklar vardagen och förgyller helgen med italienska smaker.
Prenumerera