Odling av tomater – Från frö till burk
Tomaten, som faktiskt är en frukt, kom till Sverige i slutet av 1800-talet. I dag är utbudet enormt, och både sort och odlingsområde sätter avtryck i smaken. Alla tomater som till sist blir Zeta konserverade tomater kommer från soliga Apulien i södra Italien.
Drygt en tiondel av världens alla tomater som blir burktomater kommer från Italien. Skörden är kort och intensiv, från slutet av juli och 7-8 veckor framåt. Men det är mycket som ska hända innan dess:
- I januari sås tomatfröna och förkultiveras i växthus. Efter 50-60 dagar är plantorna tillräckligt stora för att planteras ut på fälten. 3000-3300 plantor per hektar sätts ut, lite beroende på sort.
- Med några få dagars variation är tomaterna mogna efter ungefär 100 dagar. Avlånga plommontomater tar längst tid på sig, ca 110 dagar. Hur mycket frukt varje plant ger skiftar också. Körsbärstomater ger ungefär 1 kg tomater per planta, runda 2-3 kg och plommontomater 3-4 kg.
- Skörden av tomater sker med skördetröska. Det är möjligt eftersom tomatplantorna slingrar sig längs marken och inte är uppbundna på pinnar. Skördetröskan drar även upp en del blast och stjälkar som skiljs åt mekaniskt. Den sista stjälkbiten tas dock bort för hand innan de djupröda tomaterna läggs i plastbackar för vidare transport till konserveringsanläggningen.
- Hanteringen av de olika tomatsorterna ser olika ut. Gemensamt är den manuella rensningen där fula och omogna tomater sorteras bort. Plommontomater, som ska läggas in hela, sköljs först för att därefter duschas i het ånga så att skalet lossnar innan de läggs i förpackningen. Runda tomater som ska krossas eller tärnas med skalet på tvättas noggrant innan de passerar skärmaskinen. Oavsett vilken typ av tomatkonserv det gäller, fylls förpackningarna upp med reducerad tomatjuice för bästa smak innan burkarna försluts och steriliseras.