Här har vi samlat allt vi vet om olivolja och det har blivit en del under de dryga fyrtio år som Fernando Di Luca levererat Zeta olivolja till svenskarna.
Här har vi samlat kunskap, knep och råd. Vi vill att du ska inspireras och upptäcka den goda och nyttiga maten från Italien och Medelhavsländerna.
230 g
275 g
750 ml
500 ml
480 g
Zeta är ett av Sveriges mest älskade företag. Och familjen Di Luca fortsätter att vara det de alltid har varit - en familj där mat är kärlek.
Nduja är salamikrämen som alla pratar om just nu. Den ger mini-pinsan en pikant smak av mustig chili vilket passar fint med fräschören från de färska tomaterna. En Mini Pinsa är perfekt som lunch eller matigare mellanmål.
(5)
Musslor är klimatsmart, billig och bra mat och framförallt underbart gott. Här är en trevlig förrätt från den italienska klacken. Ät musslorna med händerna för att till slut doppa ett nybakat bröd – eller varför inte pinsa – i den mustiga, peppriga såsen.
(8)
Tomatsåsen som är kryddad med chili livar upp den krämiga burratan och den mustiga skinkan som toppar denna Mini Pinsa. En mini-pinsa passar perfekt som en mindre lunch eller som ett matigare mellanmål.
(4)
Prova att toppa din pinsa med krispig salsiccia, tunt skivad potatis och smakrik örtolja. Potatis är kanske inte den vanligaste pinsatoppingen men faktum är att det är väldigt vanligt i Italien. Inspirationen fick vi i Zetas provkök när vi besökte en enkel pizzeria i en liten gränd i Rom. Skiva potatisen mycket tunt så blir resultatet som bäst!
(15)
Pinsa Bianca med spröd och fluffig botten som du toppar med krämig mozzarella som smälter härligt i ugnen, parmesanost som tillför umami och grönkål för krisp. Fördela bitar av burrata på pinsan innan servering. Servera till middag eller skär upp i mindre bitar och servera som aptitretare innan middagen.
(46)
Broccoli är en grovt underskattad topping på pinsa eller pizza. Den ger både djup smak men också fräschör till rätten. I kombination med den friska och krämiga ricottan och den knapriga salsiccian blir det en smakrik fullträff. Prova!
(16)
Härligt höstig pinsa med smak av skogschampinjoner och tryffelkräm. Ät som drinktilltugg eller som tillbehör till en svampsoppa. Pinsa är ett mellanting av pizza och focaccia och har blivit en trend på sociala medier.
(73)
Pinsa kan bäst beskrivas som ett mellanting mellan pizza och focaccia med sitt ursprunglig från Rom, Italien. Toppa din pinsa med dina favoritsmaker och servera antingen som lunch eller middag. Här har vi valt klassiska italienska smaker som mozzarella, prosciutto och parmesan. Pinsan går lika bra att skära i mindre bitar och bjuda på som aptitretare till drinken.
(269)
Vår lyxigaste variant av pinsa som passar perfekt dagar då det ska firas lite extra eller dagar då humöret inte är på topp och det behövs en humörhöjare. Skär upp i mindre bitar och servera som tilltugg till immande kallt bubbel innan middagen eller unna dig en hel alldeles själv. Ett som är säkert är att det alltid är gott med den krämiga friska citronmascarponen och den salta rommen i kombination med det krispiga brödet. Mums.
(78)
Mini Pinsa passar perfekt som lunch eller som ett matigare mellanmål. Här har vi gjort en Pinsa Bianca, vilket betyder att den saknar tomatsås men i stället är toppad med örtig pesto och krämig miniburrata.
(22)
En riktigt mustig och god klassiker! Vad vore en italiensk pinsa utan Salamino Peperoni? Det har aldrig varit lättare att få ihop en klassisk pinsamåltid än nu. På cirka en kvart är redo att ätas.
(49)
Rigatini quadri betyder räfflade, fyrkantiga pastarör. Här får den sällskap av semitorkade tomater, färsk basilika och krämig burrata. Förbered tomaterna dagen innan så har du en snabblagad och smakrik vardagsrätt.
(1)
Enkel vardagspasta med klassiska italienska smaker. Toppa med nyriven parmesanost och nymalen svartpeppar för bästa smak.
(47)
Lyxig skaldjurspasta med räkor och pilgrimsmusslor. Serveras tillsammans med en härlig tomatsås och färsk rucola. Utmärkt pastarätt till fest.
Använd den pastaform du gillar bäst, vildsparris och toppa med pecorino eller en långlagrad parmigiano reggiano.
(3)
Blåmusslor kokade med vitt vin och vitlök, blandad med nykokt pasta och persilja. En klassiker i det italienska köket.
Pasta Fusilli Bucati med en härlig blandning av färska och kokta bönor i en tomatsås smaksatt med salvia. Snabblagad och enkel pastarätt.
(14)
Vegetarisk pasta med avokado och broccoli. Smaksatt med basilika och citron. Passar fint som god och snabblagad vardagspasta.
(21)
Den här rätten är för italienarna lika förknippad med jul som julskinka och köttbullar är för oss svenskar. Ofta samlas familjen dagen innan julafton och sitter tillsammans och viker tortellini som ett sätt att samlas och umgås.
De här pastachipsen har länge varit en trend på TikTok. Vi tycker det är ett gott och smart sätt att ta hand om överbliven pasta. Ett absolut måste för dig som älskar krispig konsistens.
Upptäck hur enkelt det kan vara att laga en klassisk lasagne med vår nya färdiga bechamelsås. Ingen uppvärmning eller förberedelse – bara fördela ut direkt från förpackningen. Den krämiga såsen ger en perfekt balans till rätten och gör din lasagne extra len och smakrik. Perfekt för dig som vill njuta av en hemlagad lasagne utan krångel.
(7)
Vad händer om du korsar spaghetti och köttfärssås med lasagne? Jo du får ”Million dollar spaghetti”! En rätt som älskas av människor i alla åldrar och som dessutom är perfekt att laga om du har rester av spaghetti och köttfärssås i kylen.
(25)
Snabblagad vegetarisk pasta med italienska smaker. Bönorna tillsammans med grönsakerna gör pastan mättande med härlig hetta från chili.
(64)
Semitorkade tomater som bakas på låg temperatur i ugnen tillsammans med olja, kan användas till så mycket i köket. Servera tillsammans med burrata och några blad basilika, toppa en pasta eller risotto med dem, fyll i en ciabatta tillsammans med prosciutto eller blanda i en god potatissallad till sommarens grillmiddagar.
Rostad aubergine i kombination med mustig tomatsås och krämig mozzarella är en oslagbar kombination. Lägger du dessutom till smaken av grillat så är det här snart hela familjens favorit på grillen i sommar.
Det italienska brödet Piadina är perfekt för att testa den senaste TikTok-trenden! Värm brödet i en stekpanna med lite olivolja och vik det på det trendiga sättet – fyll varje sektion med dina favoritsmaker, som saftiga tomater, krämig buffelmozzarella och aromatisk pesto. Enkelt, snabbt och roligt att göra – dessutom blir det en måltid som både ser fantastisk ut och smakar ännu bättre!
(19)
Piadina är ett klassiskt italienskt tunnbröd bakat med olivolja som här får en smakrik twist. Fyll den med het pesto, krämig fetaost och saftiga oliver för en kombination som verkligen väcker smaklökarna. Perfekt att njuta av som en lätt lunch eller ett mättande mellanmål. Med denna piadina får du en smakbit av både Italien och Grekland – snabbt, enkelt och oemotståndligt gott!
(11)
Snabbpicklade grönsaker som kan ätas direkt. Lagen är gjord på vitvinsvinäger som ger grönsakerna en mild och nyansrik smak. Passar utmärkt som tillbehör.
(13)
Gratinerade ricottabollar med spenat och smaksatta med parmesan, på italienska malfatti ai spinaci. Dessa färskostbollar påminner lite om mjukare gnocchi och malfatti betyder slarvigt gjorda på italienska.
(20)
Avokado- och grapesallad smaksatt med en god vinägrett. En krispig, fruktig och frisk sallad som passar som tillbehör eller förrätt.
Smoothie alle fragole. En mättande och fräsch smoothie som passar utmärkt till frukost eller mellanmål.
(18)
Citron och buffelmozzarella är en oslagbar kombination, lägg till krispig friterad kapris och lena skivor av zucchini så är succén ett faktum. Den här rätten är perfekt som förrätt eller som en del i en buffé.
(12)
Picklade polkabetor kryddade med färsk timjan och lagerblad. Lagen är gjord på vitvinsvinäger vilket gör att betorna får en mild och nyansrik smak. Utmärkt att servera som tillbehör eller i sallader.
(57)
Mustig gryta som värmer dig och din familj under kalla höstdagar. Passar utmärkt när du gör storkok och förbereder matlådor för veckan eller när du vill imponera på dina vänner med italienskt långkok.
Snabblagad och mustig chorizopanna med kikärtor som gratineras i ugn med ricotta. God som lunch eller middag i vardagen.
(59)
Smakrik och mustig ragu med fin hetta från chili. I Italien är det råvarorna som tar huvudrollen smakmässigt och i det här receptet är det lamm, tomat och salsiccia som dominerar. Vill du ha mer smak av örtkryddor går det alldeles utmärkt att addera en eller två kvistar rosmarin och någon klyfta vitlök, men vill du njuta som i Italien låter du receptet vara som det är.
(82)
Mustig gryta med bönor och hetta från salsiccia med chili. Går att äta som den är eller tillsammans med kokt potatis eller ris.
Visst går det att göra en god fiskgryta med pasta! Vitt vin, saffran och tomat bidrar med sina goda smaker.
(296)
Underbart mustig rödvinsgryta som passar att förbereda ett par dagar i förväg. Perfekt att värma och servera till god äggpasta en vardag när du har bråttom. Vill du ha den helt vegetarisk går det bra att utesluta Parmigiano Reggiano.
(32)
Det här är en klassisk rätt från Piemonte i norra Italien där man gärna bjuder på långkok. Vill du inte hälla i en hel flaska Barolo så ta ett annat kraftigt rödvin och spara Barolon att hälla i glasen.
(74)
Mustig och snabblagad linsgryta som toppas med fetaost. En mycket god vegetarisk middag mitt i veckan.
(1604)
Pastarätt som är den perfekta snabbmaten, allt tillagas i en gryta - one pot pasta. Bra vardagsmat som snabbt kan lagas till och blir härligt mustig med oliver, sardeller, kapris och soltorkade tomater.
(84)
Som smakrik och väldigt lättlagad kvalar den här krämiga kikärtsgrytan in både som vardagsklassiker men också som alternativ vid festliga tillfällen. Om det råkar bli något över och resterna värms upp dagen efter är smakerna ännu tydligare och mustigare.
En underbar rätt med kyckling där vi får krämighet från mascarpone och fin syra från citronen. Det här är en rätt som får smaklökarna att jubla! Vi rekommenderar att du serverar maträtten med nykokt pasta eller ris.
(202)
Stufato är en italiensk gryta med massor av grönsaker, bönor och kikärtor. En god köttgryta tröttnar man aldrig på!
(165)
Kött- och bönbullar behöver man inte steka i smör. På italienskt vis steks de i olivolja och puttrar sedan försiktigt klart i en god tomatsås, det man kallar ”in umido”. Servera med pasta, potatis eller bröd och toppa med riven parmesanost.
Spaghetti ceci e vongole, en italiensk pasta med smaker från Medelhavet. Passar såväl till vardagslyx som till helgen!
(6)
En variant på de klassiska färsbiffarna med en sallad på blomkål och bönor som toppas med en smakrik gorgonzoladressing.
(9)
Krämig jordärtskocksoppa med vita bönor toppad med frasig grönkål och parmesan.
(31)
Vegetariska kåldolmar med gryner och kronärtskockor. Serveras med mustig pastasås med italienska smaker.
Cupcakes gjorda med bönor och vanilj, toppad med mascarponefrosting med smak av kaffe.
(43)
Snabb, enkel, mättande och smakrik är ord som bäst beskriver den här salladen. Vilket gör att den kvalar in som en riktigt bra lunchrätt. Men den passar också fint som tillbehör till grillad eller stekt kyckling, fisk eller kött.
Hummus med fantastiska smaker från medelhavsköket tar den här kikärtsklassikern till andra dimensioner. Samla ett gäng vänner, köp ett surdegsbröd och dela på det här vackra fatet med hummus. Ett enkelt och gott sätt att umgås - det behöver inte vara mer komplicerat än så!
Den här rökiga och mörka varianten av klassisk hummus kommer överraska alla kring matbordet och snart bli en stående favorit till nybakat bröd, grillad kyckling eller rostade grönsaker. Vi tycker om att doppa våra crostini eller bruschetta i den och helt enkelt bara njuta av den fylliga och rökiga smaken.
Med bönor och tonfisk blir salladen matig och mättande. Gott att servera ägg till.
(102)
Vegetarisk och snabblagad sallad med fräscha smaker från äpple och blekselleri. Toppa med rostade valnötter för härligt krisp.
(24)
Stromboli är den saftiga och smakrika pizzarullen som uppfanns av en amerikansk-italiensk pizzabagare i Philadelphia i början på 1950-talet. Legenden säger att den namngavs efter en film som hade premiär då, nämligen ”Stromboli” med den då världsberömda svenska skådespelerskan Ingrid Bergman och den italienske regissören Roberto Rossellini. Det var under den filmen som de träffades och blev ett par, detta var lite av en skandal eftersom Ingrid Bergman redan var gift. Namnet ”Stromboli” fanns då på allas läppar och blev det självklara namnvalet!
Vill du ha en pizzadeg med riktigt fluffiga och krispiga kanter, som får dig att drömma dig till Italien, då är det här receptet för dig. Receptet förfinades av en av våra kollegors man, som utgick från vårt recept på ”Italiensk pizzadeg”. Degen innehåller framför allt mindre jäst och en fördeg. Vi tycker definitivt att det är värt lite extra tid, då pizzan får en härligt mustig och fyllig smak. Ett bra recept för dig som tycker att själva matlagningen är underhållande och gärna lägger ner extra tid och kraft på själva hantverket i köket. Läs igenom hela instruktionsavsnittet innan du börjar, då blir det lättare att planera receptet tidsmässigt. Lycka till med pizzabaket.
Svart pizza får härlig smak av mustig tomatsås, örtig pesto, krämig burrata och spansk salami. Det är en effektfull rätt att servera till halloween eller för att överraska gästerna med en ovanlig pizza en helt vanlig dag. Degen ser nämligen bara annorlunda ut, men smakar precis som vanligt!
(27)
Härlig vegetarisk pizza som tar dig rakt till hjärtat av Italien! Toppad med rik olivolja, aromatisk pesto, krämig mozzarella och smakrik pecorino blir varje tugga en njutning. Perfekt för en kväll med vänner eller en mysig middag hemma – denna pizza bjuder på genuina, italienska smaker.
(177)
Pizzapiroger med champinjoner och ost doftar fantastiskt och bjuder på härliga italienska smaker. Servera på en buffé eller på en picknick.
Hemlagad pizza är svår att överträffa. Klassiskt recept på pizza med tomatsås, mozzarella, oliver, champinjoner och rosmarin.
Mild och smakrik krämig tomatsoppa med matiga pizzabullar med pesto och mozzarella.
(34)
Pizzabullar med valfri pesto och mozzarella är enkla att tillaga och blir snabbt hela familjens favorit. Låt barnen välja sina favoritsmaker och gör bakningen till en trevlig stund tillsammans. Tips! Det går utmärkt att frysa in bullarna för att sedan ta fram när du har ont om tid.
(128)
Pinsa kan bäst beskrivas som ett mellanting mellan pizza och focaccia. Det är en relativt ny italiensk maträtt och enligt rykten uppfanns den i trakterna kring Rom i modern tid. Toppa pinsan med dina favoriter och servera. Här har vi valt en klassiskt italiensk variant med salami och oliver.
Minipizzor med tryffelgorgonzola, fikon och hasselnötter passar perfekt som aptitretare tillsammans med ett glas bubbel eller som del av en buffé.
Pizza med krämig buffelmozzarella och tomatsås. Servera med olika tillbehör som tex salami, pesto och färska kryddor. Dela gärna upp pizzan i 4 delar och toppa varje bit med olika toppings. Vi brukar duka bordet med flera delikatesser så får alla i sällskapet välja sina egna smaker. Ett härligt sätt att umgås och låta varje person få sina favoritkombinationer.
(101)
Små pizzor med mycket smak som passar utmärkt att servera som tilltugg eller vickning.
Missa inte att vi har flera nyhetsbrev som förenklar vardagen och förgyller helgen med italienska smaker.
Kopierad