skafferibild

Förvaring och hållbarhet olivolja

En olivolja ska alltid förvaras mörkt och svalt, oavsett om flaskan är öppnad eller inte. Olivoljan har när flaskan öppnats, en hållbarhet på 3-4 månader. Är du osäker på om olivoljan är okej kan du alltid dofta och smaka på olivoljan.

Hur förvarar man olivolja?

Grundregeln för att förvara olivolja är att ställa den mörkt, svalt och med korken noggrant påskruvad. Luft, ljus och värme är olivoljans fiende och genom att förvara den mörkt, till exempel i ett skafferiskåp med korken påskruvad skyddas olivoljan på bästa sätt.

Bästa lagringstemperatur för olivolja är 14-16 grader, en temperatur som inte är så vanlig i svenska hem. Förvarar du olivoljan vid lägre temperaturer t.ex. i kylen märker du att olivoljan kanske grumlats. Det beror på att fruktvaxerna som finns naturligt på oliven tillsammans med fettet i olivolja har klumpat ihop sig till en vit fällning. När olivoljan får stå i rumstemperatur löser fällningen upp sig och olivoljan får sin vanliga konsistens igen. Olivoljan kan användas när den är grumlig.

Hur länge håller en öppnad olivolja?

En olivolja är fräschast och har som mest smak direkt efter att flaskan öppnats. Succesivt försämras olivoljan, man burkar säga att oljan har härsknat eller oxiderat.

Efter 3-4 månader eller längre kan oljan ha härsknat.  Olivolja som härsknat har en tydlig ”dov” doft som kan liknas vid doften på målarfärg och en påtaglig fadd och oljig smak.
Du blir inte sjuk om du använder härsken olivolja, men däremot kan din mat få en mindre angenäm smak. Smaka och lukta på olivoljan om du är osäker på hur länge din flaska varit öppnad.

En oöppnad flaska med olivolja har lång hållbarhet, speciellt då den förvaras mörkt och svalt.

Vad gör jag om min olivolja härsknat?

Olivolja, liksom allt övrigt fett som används vid matlagning, ska inte slås ut i hushållsavloppet. Fettet bildar tillsammans med andra hushållsrester avlagringar som kan orsaka stopp. Dessutom kan fett som hälls ut i avloppet orsaka problem i kommunens reningsverk. Vänd dig istället till din kommun för att se vilka rekommendationer som finns för källsortering av olja som använts vid matlagning.