En vinägrett kan smaka på en rad olika sätt. Genom att variera olivolja och vinäger blir smakresultatet olika, alltifrån en sötsyrlig blandning med balsamvinäger till en äppeldoftande smakexplosion som passar utmärkt att servera till en bönsallad. En vinägrett innehåller alltid minst salt och nymalen peppar, men kan också rymma vitlök, färska och torkade örtkryddor.
Enklaste sättet att dressa en sallad är att sätta fram olivolja och vinäger på bordet tillsammans med salt och svartpeppar, då kan var och en bestämma hur syrligt eller salt det ska smaka. Zetas grundare, Fernando Di Luca, föredrar lite syrligare balans med två delar vinäger och tre delar olivolja.
Man kan även blanda salladsdressing och vinägrett i förväg och förvara i kylskåpet, tänkt då på att hållbarheten förkortas.
Marinad med olivolja
Marinad med olivolja är smakrikt och gott och passar såväl kött som grönsaker.
En marinad består oftast av en olivolja plus en syrlig ingrediens som vinäger samt en rad olika kryddor eller andra smaksättare som lök, chili eller kryddpasta. Marinaden sätter smak på det man marinerar men kan också hjälpa till att möra.
Man kan marinera både kött, fisk, grönsaker och bönor. Man kan marinera både före man tillagar och efter tillagning eller både och t.ex. dubbelmarinerad fläskfilé.
Krydda med olivolja
Olivolja som krydda
- Krydda din nylagade pastarätt eller risotto genom att ringla en god olivolja direkt över rätten på tallriken.
- Ett fat med charkuterier med till exempel prosciutto, salami, bresaola passar utmärkt tillsammans med en skvätt god olivolja.
- Ringla en god olivolja direkt över den nygrillade kött- eller fiskbiten och du har en fantastisk sås till din maträtt.
- En grönsallad kan ackompanjeras av enbart en god olivolja, salt och nymalen svartpeppar men också tillsammans med en lagrad Zeta Riserva vinäger.
- Prova en god olivolja tillsammans med lite havssalt och ett gott lantbröd. Enkelt och smakrikt, ställ fram ett litet fat eller kopp till varje kuvert och låt dina gäster smaka både i väntan på och till maten!
Tips på hur du kryddar din olivolja
Vill du krydda och smaksätta din olivolja själv har vi några enkla tips:
- Välj en god olivolja som bas till din kryddolja, ju bättre olivolja desto bättre slutresultat.
- Förslag på smaksättare och kryddor kan vara; chili, vitlök eller citronskal. Väljer du att använda färska örter blir hållbarheten på din kryddolja väsentligt kortare.
- Se till att skölja ren chilifrukten ordentligt och skrubba citronen innan du använder dem som smaksättare. Smuts och jord förkortar också hållbarheten på din kryddolja.
- Snitta chilifrukten, använd potatisskalare och skala citronen i vackra strimlor, krossa vitlöken lätt med bladet på en kniv, så får du ut alla de härliga smakerna.
- Tag en ren flaska eller använd olivoljeflaskan och lägg i dina smaksättare.
- En kryddad olivolja håller cirka 2-3 veckor, beroende på vilken krydda du smaksatt med.
- Om du vill köpa färdig smaksatt olivolja, har Zeta flera goda varianter i sortimentet.
Vilken olivolja passar bäst att krydda med?