Provsmakning av olivolja
Ordna en olivoljeprovning! Upptäck skillnader i smak, doft och konsistens. Här hittar du tips och protokoll för att enkelt prova olivolja tillsammans.
Provsmaka olivolja som professionella provsmakare
- Olivoljan ska vara lite varm när man smakar, ca 25 grader. Det kan räcka med att glaset värms i handen.
- Titta på färg, klarhet och konsistensen. det vill säga om olivoljan är trögflytande, vilket avslöjar olivens mognadsgrad och kvalitet. Ju mer trögflytande olivoljan är desto bättre, ett tecken på att oljan är gjord på tidigt skördade, omogna oliver.
- Dofta och känn olivoljans fräschör och aromintensitet.
- Smaka sedan några droppar med främre delen av tungan. Dra in luft mellan stängda tänder så att olivolja sprids över hela tungan. Smakar på olivoljans fräschör och fyllighet. Längst bak i munnen upplever de olivoljans pepprighet.
Förslagsvis provar du olivoljor i ungefär samma prisklass och gärna med olika karaktärsdrag. Använd gärna Zeta olivoljeprovningprotokoll.
Ett förslag är att prova Zeta Classico, Fruttato och Fruttato Intenso. Anledningen till att det är kul att prova dessa är att oliverna är skördade under tre skilda perioder, från tidigt till mitten på säsongen, eftersom skilda mognadsgrader ger skilda smakkaraktärer.
Snabbtest av olivolja
Man kan också doppa en bit bröd i olivoljan, tugga långsamt, ge akt på arom- och smaknyanser och särskilt noga lyssna på eftersmaken; den angenäma, korta beskheten och de peppriga tonerna.
Fernando tipsar om provsmakning
Fernando Di Luca är italienaren som tog olivoljan till Sverige i början av 1970-talet.
– Själv ger jag först och främst akt på olivoljans fräschör. Känns den grön och färsk? Sedan söker jag tonerna i olivoljan som får mig att associera till växtriket; nyklippt gräs, kanske kronärtskocka, grön tomat, mandel, frukt.
Sist ger jag noga akt på om olivoljans eftersmak är en angenäm och kort beska och om pepprigheten finns där.