Förvaring och hållbarhet av Fetaost
Traditionen att göra ost kommer från dagarna då varken kyl eller frys existerade. Osten var ett sätt att konservera den goda och näringsrika mjölken djuren gav. Ost har lång hållbarhet, fetaost är inget undantag om den förvaras rätt!
Ofta förvaras fetaost i stora tråg i lag och där kan de lagras och vara hållbara i minst ett halvår. Om fetaosten vakumpackas håller de i 8 månader.
En öppnad Fetaost kan förvaras 2-3 dagar i kylskåp.
Tips! Om du inte använder hela Fetaosten, försök att behålla ostens förpackning och lagen (om den ligger i lag) runt den överblivna biten. Packa osten i en tätslutande plastpåse.
Bruten kylkedja?
Ibland kan det dock hända att du hittar din fetaostförpackning alldeles rund och uppsvälld i kylskåpet. Anledningen till detta kan vara att din ost någon gång under transport från lager till butik till kylskåp förvarats för varmt. Detta startar en jäsprocess i förpackningen som förstör osten. Ett tips är att under sommarmånaderna använda kylväska då du handlar kylvaror såsom ost, kött och mjölk.