Olivolja och vinäger är bästa italienska smaksättarna

Italienska smaksättare du inte vill vara utan i köket

Italiensk matkultur har länge varit omtyckt bland svenskarna, vilket inte är konstigt. Det behöver inte vara så omständligt för att det ska bli gott. Med en god olivolja och en smakrik vinäger kommer du långt. Det mesta blir godare när du smaksätter sallad, grönsaker, bönor, fisk eller kött med en vinägrett eller marinad. Variationerna är oändliga – krydda efter egen smak och hitta din favorit. 

Italienska smaksättare är kärnan i köket och hos Zeta hittar du ett välfyllt skafferi för alla måltider. Genom att använda kapris får du en fin sälta som lyfter rätten utan att dominera, medan parmesan och sardeller tillför en djup umami som lyfter smakerna i vilken rätt som helst. Prova nästa gång du lagar mat.

Medelhavsmat
Medelhavsmat

Smaksättare som du alltid borde ha hemma

Olivolja

Olivolja passar perfekt som matlagningsfett och är en av grundpelarna i medelhavsköket, inte minst det italienska. Olivolja kan användas till mycket, till exempel i stekpannan, till bakning, i vinägretten eller som smaksättare eller krydda. Allt handlar om att välja rätt olja till rätt tillfälle.

Visste du att oliverna till olivolja skördas under hösten och vintern? Oliverna plockas innan de är riktigt mogna och blir därför sprängfyllda med smak och antioxidanter. Det ger en smakrik och pepprig olivolja. Senare under vintern, från december till februari, skördas mogna oliver med något lägre halt antioxidanter, som ger en mildare olja.

Så väljer du rätt olivolja 

För stekning och bakning: Ska du steka i olivolja eller pensla på grönsakerna innan grillning kan du välja en mildare, till exempel Zeta Gentile eller Classico. Dessa milda olivoljor passar även fint att baka med.

Till marinaden: Är du ute efter en marinad för att få det där lilla extra smaklyftet passar en mer smakrik olivolja bra, såsom Zeta Fruttato och Fruttato Intenso.

Till charkuterier och ost: Om du vill lyxa till det; servera Zeta Burrata eller buffelmozzarella tillsammans med en fruktig olivolja från Marche, Zeta Azienda Guerrieri. Den passar fint att ringla över charkuterier, tomatskivor och goda italienska ostar.

Vinäger

Syran är en grundsmak man inte bör glömma bort. Zetas rödvinsvinäger och vitvinsvinäger ger den rätta touchen till såser, marinader och dressingar. Föredrar du vinäger med lite sötare brytning till grillat kött eller till lagrade ostar passar balsamvinäger. Rosé är ett fräscht och somrigt inslag som funkar lika bra till den grillade sparrisen som till fruktsalladen eller de färska bären.

Kapris

Den klassiska italienska smaksättaren kapris är given i sommarskafferiet och är pricken över i:et i marinaden, röran eller såsen. Kapris är plockade blomknoppar från kaprisbusken som konserverats i vinäger och salt. På så sätt får den en mild sälta, stor fräschör och utpräglat aromatisk smak.

Sardeller

Sardeller är den lilla fisken ansjovis som har konserverats med hjälp av salt. En viktig smaksättare i många italienska pastarätter och ger en god sälta, till exempel i en tomatsås.

Soltorkade tomater

Tomater är en av grundpelarna i det italienska köket och är goda i sallader, på pizza, pasta, fyllda rullader, crostini, bruschetta eller smörgåsar. Zetas tomater härstammar från södra Italien, där de många soltimmarna fyller tomaterna och gör dem röda, smakrika och goda. Tomaterna har en perfekt balans mellan syra och sötma som är perfekt till grytor, soppor och såser med tomat.

Parmigiano Reggiano – parmesan

Parmesan är en fantastisk smaksättare. Fylligt rund i smaken med balanserad sälta och rik på umami – den naturliga smakförstärkaren. Riv parmesan och krydda dressingen med den, strössla över nygrillade grönsaker eller kyckling, toppa soppan med ett par nypor eller låt parmesanostkanten koka med i tomatsåsen.