Pasta – kolhydrater och hälsa
Pasta är en bra källa till kolhydrater som ger energi och mättar länge. De senaste åren har kolhydrater varit mycket omdiskuterat. Här hittar du svar på många frågor kring kolhydrater och hälsa.
Pasta och hälsa
Pasta och hälsa, går det ihop? Balans är nyckelordet, då är pasta fantastisk mat!
Pasta- blir man tjock av det?
Nej- inte i lagom mängd. Pasta har fått oförtjänt dåligt rykte. Men man måste äta lagom mycket av det, precis som med all annan mat. Protein, fett och kolhydrater är livsviktig energigivande näring för oss- men i för stor mängd (och i kombination med för lite rörelse) kan det leda till övervikt och ohälsa. Pasta är i grunden gjord på vatten och vetemjöl. Det gör att pasta är en bra källa till kolhydrater och proteiner. En viktig hörnsten för att må bra och hålla sin vikt är att inte fokusera för mycket på enskilda livsmedel utan att hitta en näringsmässig balans på tallriken. Ett enkelt och praktiskt sätt att få koll på balansen mellan olika näringsämnen är att tänka på tallriksmodellen när maten läggs upp på tallriken. De allra flesta mår bra av att täcka halva tallriken med grönsaker (bra källor vitaminer, mineraler, fibrer) och sedan låta 1/5 fyllas av fisk/kött/ägg (bra källor till protein) och ¼ av potatis/ris/pasta/gryner (bra källor till kolhydrater)
Personer som tränar hårt och ofta kan behöva ge större plats åt kolhydratkällorna på tallriken- då låter man biten med pasta/ris/potatis/gryner bli större på bekostnad av grönsaksdelen. (länk till träning och hälsa)
Pasta och GI
GI är ett mått på hur snabbt kolhydrater tas upp av kroppen från olika livsmedel. I dessa sammanhang pratar man om “snabba” och “långsamma” livsmedel/kolhydrater. Snabba livsmedel/kolhydrater (högt GI) ger en snabb blodsockerhöjning vilket gör att man måste äta oftare. Långsamma livsmedel/kolhydrater (lågt GI) ger en mer långsam blodsockerhöjning vilket dämpar insulinpåslaget och bidrar till att hålla blodsockernivån jämn mellan måltiderna samt en mer hälsosam fettomsättning och blodfettsnivåer. Pasta har ett lågt GI eller medellågt GI.
Läs mer om GI här (länk till Livsmedelsverkets info om GI och GL)
Men pasta innehåller ju vitt mjöl- då är det ju onyttigt!
Pasta är gjort på vetemjöl, vatten och ibland även ägg. Mjölet i sig innehåller till stor del näring i form av stärkelse (kolhydrater) och proteiner. Det vita mjölet innehåller mindre fiber, vitaminer och mineraler. Kompletteras pastarätten med tex grova grönsaker, fullkornsbröd och bönor så får måltiden som helhet ett bra näringsinnehåll. På tallriken sker alltså ett näringsmässigt teamwork mellan de olika ingredienserna.
Blir man dum av att inte äta pasta eller annan mat med kolhydrater?
Hjärnan behöver kolhydrater (glukos) för att fungera bra. Undviker man att äta mat med kolhydrater så måste kroppen till slut göra om andra näringsämnen till energigivare för hjärnan/kroppen. Det är inte optimalt. Därför är det bra för kroppen/hjärnan att få måltider som är en blandning av kolhydrater/fett och proteiner. Ett praktiskt sätt att få bra proportioner mellan näringsämnen är att äta enligt tallriksmodellen (bild på den)