Maten & Hälsan
Mat påverkar hälsan, både i nutid och framtid. Därför ska alla kunna njuta av god och hälsosam medelhavsmat varje dag. I kombination med lustfylld rörelse blir välmåendet som allra bäst.
Matens roll för hälsan uppmärksammas alltmer. Det är bra, för mat är kroppens bränsle och ett enkelt sätt att öka välbefinnandet över tiden. Men vad som är sunt att äta är inte alltid lätt att veta. Dieterna avlöser varandra och experterna är många. Ett matmönster som är väl dokumenterat, ofta rekommenderas och har flera hälsofördelar är medelhavsmaten. Det sättet att äta, i kombination med lustfylld rörelse på valfritt sätt, är en bra grund för ett hälsosamt liv. Vi kallar det hållbar hälsa.
Vår ståndpunkt är att mat som inte smakar gott blir inte äten, hur nyttig den än är. Det tycker vi är styrkan i vårt erbjudande – att den traditionella medelhavsmaten både smakar fantastiskt gott och är hälsosam. Det finns inga motsättningar.
Medelhavsmaten kännetecknas av sin enkelhet där ett fåtal råvaror av god kvalitet spelar huvudrollen. Att njuta av maten är också en av huvudingredienserna. Maten ska inte vara skuldbelagd, utan en lustfylld del av livet som är värd både tid och omsorg.
Där har vi mycket att lära av den italienska livsstilen. Nog ska mat stå för fysisk mättnad men också social näring. Det dagens alla måltider ger, förutom god mat i gott sällskap, är en paus i vardagen. Måltiden blir en stund av närvaro och ögonkontakt, skratt och meningsutbyten i en enda salig röra. När annars sitter vi stilla ner, gör en och inte tusen saker samtidigt och låter mobilen stanna i fickan?
Medelhavsmaten
Medelhavspyramiden visar vägen
I dag har många i västvärlden vänt matpyramiden upp och ner och äter för mycket socker, snabbmat och läsk i stället för grönsaker, baljväxter samt fisk och skaldjur som borde vara grunden. Det gör att välfärdssjukdomar, som diabetes, cancer samt hjärt- och kärlsjukdomar breder ut sig.
För ett välmående som varar över tiden rekommenderar vi alla att bekanta sig med medelhavspyramiden. Den beskriver den typiska medelhavsmaten och gör det enklare att äta rätt. I medelhavsmaten är olivolja det viktigaste fettet. Animaliska produkter – smör, grädde, mjölk, feta ostar – som är rika på mättat fett, används mycket sparsamt. Maten innehåller mycket grönsaker, baljväxter, frukt, mandel och nötter, medan rött kött och fläsk mer är ett tillbehör på tallriken. Ofta föredrar man dessutom kyckling och fisk.
Medelhavsmatens ätmönster stämmer väl överens med Livsmedelsverkets nordiska kostråd, som var världens modernaste kostråd när de kom 2013. Läs gärna mer om dem på Livsmedelsverkets hemsida.
Lagom med motion
Basen på den moderna medelhavspyramiden består av rörelse varvat med vila, social samvaro och matlagning. På Di Luca tycker vi, att rörelse är en lika viktig del av ett långt och hälsosamt liv som bra mat. Om det sedan är fotboll eller promenader på agendan spelar mindre roll. Den bästa motionen är den som blir av, och då är det bra om den både är lustfylld och kravlös. Bara så kan rörelse utmana stillasittandet, ett av vår tids stora samhällsproblem.
Olivolja framför allt
Olivolja är grunden i all medelhavsmat. Den är lika naturlig på bordet som salt och peppar. Som vi ser det, gör alla människor en hälosvinst i samma ögonblick de förflyttar sin fettförbrukning till olivolja. Olivolja består till största delen av omättat fett, vilket är en fettsammansättning som anses bra för hjärt- och kärlhälsan. Dessutom innehåller den mycket polyfenoler, en slags antioxidanter som kan spela en viktig roll i att skydda kärlen mot beläggningar som kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar.
Faktum är att ett av de hälsopåståenden som är tillåtna inom EU kopplas till olivolja. Det lyder: ”Olivoljans polyfenoler bidrar till att skydda blodfetter mot oxidativ stress vid ett dagligt intag av 5 mg polyfenoler”.
Det gröna i huvudrollen
I medelhavsmaten får grönsakerna ofta huvudrollen på tallriken. Så mycket som en tredjedel av alla recept i Zetas receptbank är helt vegetariska, och av de nya recept som tas fram är sjuttio procent helt gröna. Så gör vi för att det är gott och hälsosamt, men också klimatsmart. I jämförelse med kött belastar odling av grönsaker miljön mindre, och speciellt nötkött ger stora klimatavtryck. Alla våra vegetariska recept har en alldeles egen sida i receptbanken på zeta.nu, för att de ska vara enkla att hitta.
Brett ekologiskt sortiment
På Di Luca & Di Luca är vi en stor vän av ekologiska produkter och vårt sortiment växer successivt. Vi gillar att det exempelvis inte är tillåtet att använda konstgödsel eller bekämpningsmedel inom den ekologiska livsmedelsproduktionen. 2017 satte vi upp målet att våra ekologiska produkter skulle stå för 13 % av vår försäljning. Glädjande nog landade vi på 15 procent, och i dag har vi ekologiska alternativ inom nästan alla av våra kategorier.
Ägg från frigående höns
Vi vill att alla våra produkter som innehåller ägg som ingrediens kommer från frigående höns. När det gäller Zeta äggpasta genomfördes bytet under 2018. För vår ost, Grana Padano, tar omställningen lite längre tid eftersom osten lagras. Grana Padano innehåller lysozym som utvinns ur äggviteprotein. Redan i början av 2019 började lysozym framställt av ägg från frigående höns användas i produktionen och osten kom ut i butik under 2020 när den lagrats klart. Den längst lagrade osten, Zeta Grana Padano 20 mån, kommer ut i butik i mitten av 2021. Vår ekologiska Grana Padano innehåller inte lysozym, och det gör inte Parmigiano Reggiano heller.
D-vitaminberikad olja
I Sverige är det många som har D-vitaminbrist utan att veta om det. Det kan bland annat påverka immunförsvaret och leda till benskörhet. Särskilt äldre och människor med mörk hudfärg är extra utsatta. D-vitamin finns naturligt i vissa råvaror, som fisk och svamp, men det kan vara svårt att få i sig tillräckliga mängder via maten. År 2016 blev därför Zetas D-vitaminberikade rapsolja en nyhet i butikshyllan. Att byta ut sitt vanliga fett mot D-vitaminberikad olja är ett enkelt sätt att få i sig mer vitamin D utan att tänka på det.
BreOliv
Cirka 10 procent av svenskarnas totala fettintag kommer från fett på brödet. Mycket av det fettet baseras på komjölk, har alltså animaliskt ursprung och fettsammansättningen är till största delen mättat. Samtidigt rekommenderar Livsmedelsverket av hälsoskäl att byta ut en del av det mättade fettet mot omättat.
I mer än arton år strävade Fernando Di Luca efter att få fram flytande olivolja i fast form. En svårare sak än han trodde när inte palmolja eller tillsatser skulle vara en del av ingrediensförteckningen. Men 2017 lanserades äntligen BreOliv, ett bredbart fett med extra jungfruolivolja som huvudingrediens, vilket gör att fettsammansättningen till största delen blir enkelomättat.
Accademia Di Luca
Zetas matakademi
Att äta både hälsosamt och klimatsmart kan vara en utmaning. Men med tillräckligt mycket kunskap är det enklare att göra kloka och medvetna val. För att fler ska kunna lära sig om medelhavsmatens alla fördelar och hur den smakar som allra bäst, har Di Luca & Di Luca en alldeles egen matakademi med kock samt dietist, Accademia Di Luca. Löpande över året arbetar de konsekvent med matinspiration, events och hälsoutbildningar riktade mot både bransch, personal och konsumenter.