Pesto tillagas traditionellt i mortel
När du stöter ingredienserna frigörs aromer och oljor som inte kommer fram på samma sätt när du hackar eller mixar. Aromer och oljor innebär i sin tur fler smaker och konsistens som är pestons kännetecken.
Pesto – Liguriens gröna stolthet
Pesto härstammar från staden Genova som ligger i Ligurien i nordvästra Italien, därav namnet, Pesto Genovese. I Ligurien odlas det enorma mängder aromatisk basilika och historien om pesto går tillbaka ända till romartiden. Det som gör pesto så perfekt är den ultimata ration mellan färsk örtig basilika, mjukpepprig vitlök, lagrad salt ost, pinjenötter och till sist den mjuka feta olivoljan som binder ihop alla ingredienser.
Pesto i matlagning
Pesto kan man säga är Italiens universalsås och passar till princip allt. Blanda i en pasta, servera som tillbehör till kött eller fisk, rör ner i en risotto eller dressa över en tomatsallad. Pesto kommer i många varianter men som vanligt när det gäller italiensk mat och råvaror regleras det genom lagar.