Spaghetti Cacio e pepe

RÖSTA PÅ RECEPTET (599)

(599)

Vad tycker du?

5 ingredienser

Cacio e pepe är en klassisk italiensk vardagspasta som blir härligt krämig om den tillagas med varsamhet. Tänk på att värmen inte får vara för hög- då klumpar sig osten. Rätten kräver en hel del övning innan den blir perfekt, men det är definitivt värt mödan. Du har all anledning att vara stolt när du lyckas få till önskad krämighet. Passar smakmässigt både vuxna och barn. Serveras med färskriven pecorino på toppen och nymalen svartpeppar.

Receptet är framtaget av Zeta.

Ingredienser

portioner
4
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
1/2 frp
2 tsk
svartpepparkorn
3 dl
pastavatten
1 frp

Gör så här

Tips!

Pecorino kan bytas mot Zeta Parmigiano Reggiano 22 mån eller Zeta Grana Padano 16 mån.

Vad tyckte du om receptet?

RÖSTA PÅ RECEPTET (599)

(599)

Vad tyckte du om receptet?

30 kommentarer

Lämna ett svar till Wilma Avbryt svar

Wilma

Hej!
Läst tråden med stort intresse.
Funderar över att i ena stunden ska det inte vara där varmt för osten, och i den andra stunden inte för kallt😁

Tycker receptet ser tydligt ut.
Ska bli intressant att prova.
Får väl se om jag har en annan åsikt efteråt. 😁

Lena

Hej.

Har inte lagat den här varianten ännu, men undrar om man kan byta ut pecorino mot parmensan istället?

Anna Mellberg

Det kan du göra, lycka till i köket önskar vännerna på Zeta

Emina

Sjukt bra recept! Jag tycker att mängden peppar som det var från början är super 😊😊 smaken är som baken.

Dock använder jag ingen olivolja, det jag gör är att jag rostar typ om man kan kalla det så i torr panna svartpeppar bara en kort stund sen in med pasta vattnet. Efter det in med pasta. Men vid sidan av har jag osten i en bunke och över osten har jag 1,5 dl pasta vatten och rör det till en smet typ och sen när pastan inte är så varm har jag i osten. Blir super varje ggr.

Anna Mellberg

Hej Emina! Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter och råd, det betyder mycket för oss och för alla andra som är inne och använder sig av vår receptsamling. Det blir så mycket roligare att laga mat efter tips från andra! Hälsningar från Zetas provkök

Lena

Toppen recept och mycket gott .
Läste vad många hade skrivit och tog till mig tipsen och det blev fantastiskt. Ny favorit här hemma .

Cacio lovah

Toppenrecept! Rör i osten väldigt väldigt långsamt så det gosar in sig i pastan. Jag tycker, olikt Sebastian, att mängden peppar inte ska reduceras.

Sebastian Berg

Fick till en krämig rätt men mängden peppar måste reduceras. Ska det verkligen vara 1 msk? Blev oätligt i min smak.

Anna Mellberg

Hej Sebastian! Vi har nu dragit ner på svartpepparmängden i receptet, det är ju bättre att addera mer om man är riktigt galen i svartpeppar- så som vår receptkreatör är i detta fall. Hoppas du vill testa receptet igen, det verkar ju som om du haft rätta snitsen för att få till krämigheten. Det är en konst. Smaklig måltid önskar vännerna på Zeta

Mani

Mycket pasta och ost som gick till spillo. Hej då till de pengarna. Hade nog varit lättare att röra i osten i pastan som sista steg. Okej att viss mat kräver träning, men det svider att behöva slänga mat.

Anna Mellberg

Hej Mani! Vi är ledsna att det inte blev som du tänkt. Den här rätten låter enkel med behöver en hel del övning för att den ska bli riktigt bra. Vi har lagat exakt efter receptet många gånger och det fungerar. Ibland får man tänka om och kanske skapa en annan rätt av det som blev- man behöver inte alltid slänga. Fantasin är vår bästa vän i köket. Lycka till nästa gång önskar vännerna på Zeta

Sandra

Jag fattar inte hur så många misslyckas med denna rätt. Jag tipsar också, som någon annan även gjort, att spara lite av vattnet och ha i lite i taget tills önskad konsistens.

A

Följer man receptet måste man reducera vatten-oljeblandningen i en halv evighet för att inte få en soppa.
Ost har dessutom ett väldigt smalt temperaturområde (ca 65-75°C) där det kan bryts ner och bilda en sås med vattnet. Har man för varmt vatten vatten blir det kletiga ostklumpar, och för kallt får man bara riven ost i vatten. För att göra det lite lättare borde man koka pastan i så lite vatten som möjligt för att få så mycket stärkelse som möjligt i vattnet, eller lägga till stärkelse. Då är såsen inte fullt så temperaturkänslig.

...

Många som klagar över att såsen blir klumpig eller vattnig.

Det här är ett recept som kräver bra teknik. Blir det vattnigt eller klumpigt så har ni inte ”gjort exakt som dem sa”, utan ni har gjort fel. 9/10 ggr är pannan för varm. Försök igen.

Ett tips kan vara att hälla ner lite vatten i pannan o när det slutar fräsa och blir tyst kan ni gå i med osten.

Thérèse

Toppenrecept på en klassisk rätt! Blev riktigt krämig och god. Hade lite mer ost i.

Sonny Huy

Följ receptet tills dess att du skall värma pepparn i pannan. Sedan gör så här i stället.
Lägg i osten, rör runt, häll på lite av vattnet, fortsät att röra, häll i ytterligare lite av vattnet tills dess att du har fått en fin krämig konsistens.

Malin

Hej,
Jag tror att receptet bör skrivas om eller så måste mer information skrivas ut. Fick också en vattnig sörja med ostklumpar likt flera andra. Jag gjorde exakt som det stod.

Linnea

Om man upplever att det blir ostklumpar är det mycket att man river osten på en microplaner så att osten blir till ett ”fluff”

Sophie Berlin

Hej Malin,
Det är viktigt att vattnet inte är för varmt när du blandar i osten. Det får heller inte koka. Vi har nu försökt skriva det utförligare på hemsidan. Det här är ett recept som kräver lite övning. Hoppas du vågar ge det en chans till!
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta

Simon

Var noggrann med att inte lägga ned osten förrän pasta, vatten hade svalnat ned till 75 grader celcius. Trots det så klumpar osten ihop sig och det blir en massa vatten istället före en krämig sås. Vad är det som går fel?

Sara

Alldeles för mycket peppar och osten bara försvann, tror inte jag kommer prova igen tyvärr.

Emma Olsson

Hejsan Sara,
Vad tråkigt att du inte blev nöjd, prova gärna några gånger till och krydda efter egen smak.
Hälsningar, vännerna på Zeta

Marcus

Man kan välja antalet portioner under Ingredienser, men det speglades inte under gör så här, så det blev alldeles för mycket vatten. 😌

Karl

Det blev ingen jämn, krämig sås av detta. Istället blev det sega ostklumpar av typ tuggummi.

Martin K

Det är viktigt att inte ha värme på när osten går i, annars blir osten som gummibitar. Låt gärna svalna nån minut. Alternativt sätt, som jag testat och funkar bra, har du här https://youtu.be/Cx-KmIa-zco
Mvh
Martin

Kim

När man ändrar antal portioner så ändras såklart inte mängden under fliken ”gör så här” sol någon redan påpekat. Hade väl varit bättre att skriva typ ”två tredjedelar av vattnet” istället för att ange deciliter i beskrivningen. Jag gjorde helt enligt receptet och fick resultatet vatten med peppar och ostmassa i tuggummikonsistens. Undrar om någon verkligen provlagade detta recept på zeta. Om de gjort det och lyckats kanske man borde ta fram en lite mer exakt beskrivning för att inte få osten att tuggummia ihop sig. Hur som helt blev det ätbart men väldigt starkt.

Emma Olsson

Hej Karl,
Mitt tips är att ha i mer pastavatten, det är viktigt att pastavattnet är riktigt varmt för att osten inte ska klumpa 🙂
Hälsningar, Emma från Zeta

Krispiga smashed potatoes

Krispiga smashed potatoes

(207)

(207)
1tim 15min
Se recept

Mustiga marinaden

Mustiga marinaden

(1530)

(1530)
1tim
Se recept

Rödingcarpaccio med kaprismajonnäs och picklade tomater

Rödingcarpaccio med kaprismajonnäs och picklade tomater

(21)

(21)
3tim 40min
Se recept

Burrata med pesto och tomatsallad

Burrata med pesto och tomatsallad

(50)

(50)
10min
Se recept

Picklade tomater

Picklade tomater

(40)

(40)
25min
Se recept

Ugnsbakade morötter med Parmesan

Ugnsbakade morötter med Parmesan

(82)

(82)
40min
Se recept

Topping till grillat

Topping till grillat

(14)

(14)
Se recept

Pasta Tagliatelle med het tomatsås

Pasta Tagliatelle med het tomatsås

(67)

(67)
30min
Se recept

Pesto

Pesto

(798)

(798)
15min
Se recept

Pasta Strozzapreti med aubergine och grönkål

Pasta Strozzapreti med aubergine och grönkål

(58)

(58)
45min
Se recept

Piadina med tomat, prosciutto och mozzarella

Piadina med tomat, prosciutto och mozzarella

(73)

(73)
15min
Se recept

Lammburgare

Lammburgare

(55)

(55)
30min
Se recept

Ribollita – Toskansk brödsoppa

Ribollita – Toskansk brödsoppa

(166)

(166)
45min
Se recept

Spaghetti alla Gricia

Spaghetti alla Gricia

(112)

(112)
30min
Se recept

Pasta Carbonara

Pasta Carbonara

(2044)

(2044)
30min
Se recept

Spaghetti Cacio e pepe

Spaghetti Cacio e pepe

(599)

(599)
Se recept

Moussaka

Moussaka

(534)

(534)
1tim 20min
Se recept

Fetaostbiffar

Fetaostbiffar

(2189)

(2189)
30min
Se recept

Italienska köttbullar i tomatsås

Italienska köttbullar i tomatsås

(667)

(667)
45min
Se recept

Fetaostfylld lax med dill och citron

Fetaostfylld lax med dill och citron

(1160)

(1160)
40min
Se recept

Spaghetti alle vongole

Spaghetti alle vongole

(427)

(427)
2tim 15min
Se recept

Pastasallad med pesto och parmesan

Pastasallad med pesto och parmesan

(720)

(720)
20min
Se recept

Linsgryta med tomat och fetaost

Linsgryta med tomat och fetaost

(1645)

(1645)
15min
Se recept

Lax med pesto i ugn

Lax med pesto i ugn

(939)

(939)
30min
Se recept

Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca

(621)

(621)
30min
Se recept

Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana

(545)

(545)
1tim 30min
Se recept

Piadina med het bönröra

Piadina med het bönröra

(29)

(29)
20min
Se recept

Spaghetti Pomodoro

Spaghetti Pomodoro

(335)

(335)
20min
Se recept

Sötpotatis i ugn med fetaost

Sötpotatis i ugn med fetaost

(652)

(652)
45min
Se recept

Vegetarisk lasagne

Vegetarisk lasagne

(415)

(415)
1tim
Se recept

Lammburgare

Lammburgare

(55)

(55)
30min
Se recept

Bönor och grönkål till kryddiga kycklingben

Bönor och grönkål till kryddiga kycklingben

(55)

(55)
40min
Se recept

Pasta strozzapreti med fetaost, paprika och oliver

Pasta strozzapreti med fetaost, paprika och oliver

(161)

(161)
20min
Se recept

Stufato, italiensk gryta

Stufato, italiensk gryta

(165)

(165)
Se recept

Brasato al Barolo

Brasato al Barolo

(76)

(76)
2tim 30min
Se recept

Risotto med trattkantareller, bakad pumpa, hasselnötter och tryffel

Risotto med trattkantareller, bakad pumpa, hasselnötter och tryffel

(21)

(21)
45min
Se recept

Rostade medelhavsgrönsaker med fetaost och soltorkade tomater

Rostade medelhavsgrönsaker med fetaost och soltorkade tomater

(101)

(101)
30min
Se recept

Pasta Fettuccine med tomat, mangold och krispigt surdegssmul

Pasta Fettuccine med tomat, mangold och krispigt surdegssmul

(15)

(15)
30min
Se recept

Fikoncarpaccio med burrata, pistagepesto och rostade pistagenötter

Fikoncarpaccio med burrata, pistagepesto och rostade pistagenötter

(54)

(54)
30min
Se recept

Insalata Russa italiensk potatissallad

Insalata Russa italiensk potatissallad

(31)

(31)
30min
Se recept

Hummus med fetaost och oliver

Hummus med fetaost och oliver

(18)

(18)
15min
Se recept

Lammgryta med gnocchi och gremolata

Lammgryta med gnocchi och gremolata

(46)

(46)
2tim 30min
Se recept

Syditaliensk lammragu med fänkålssalsiccia

Syditaliensk lammragu med fänkålssalsiccia

(84)

(84)
2tim 20min
Se recept

Pinsa med burrata, citron och pistagenötter

Pinsa med burrata, citron och pistagenötter

(229)

(229)
20min
Se recept

Pasta Pappardelle med långbakade tomater och persilja

Pasta Pappardelle med långbakade tomater och persilja

(71)

(71)
2tim 20min
Se recept

One pot lasagne

One pot lasagne

(129)

(129)
45min
Se recept

One pot pasta med grönsaker

One pot pasta med grönsaker

(86)

(86)
15min
Se recept

Pasta Pappardelle med pesto och zucchini

Pasta Pappardelle med pesto och zucchini

(31)

(31)
15min
Se recept

Pasta Mezze Maniche med scamorza, chili och persilja

Pasta Mezze Maniche med scamorza, chili och persilja

(60)

(60)
25min
Se recept

Krispiga smashed potatoes

Krispiga smashed potatoes

(207)

(207)
1tim 15min
Se recept

Salsicciaspett

Salsicciaspett

(22)

(22)
30min
Se recept

Pasta Tagliatelle med het tomatsås

Pasta Tagliatelle med het tomatsås

(67)

(67)
30min
Se recept

Hemgjord pasta

Hemgjord pasta

(1319)

(1319)
45min
Se recept

Vodkapasta Penne alla vodka

Vodkapasta Penne alla vodka

(163)

(163)
25min
Se recept

Pasta Strozzapreti med aubergine och grönkål

Pasta Strozzapreti med aubergine och grönkål

(58)

(58)
45min
Se recept

Piadina med het bönröra

Piadina med het bönröra

(29)

(29)
20min
Se recept

Ribollita – Toskansk brödsoppa

Ribollita – Toskansk brödsoppa

(166)

(166)
45min
Se recept

Pastagratäng – Million dollar Spaghetti

Pastagratäng – Million dollar Spaghetti

(25)

(25)
35min
Se recept

Klassisk ragú bolognese

Klassisk ragú bolognese

(72)

(72)
2tim 30min
Se recept

Pinsa med burrata, citron och pistagenötter

Pinsa med burrata, citron och pistagenötter

(229)

(229)
20min
Se recept

Pinsa med grönkål och burrata

Pinsa med grönkål och burrata

(51)

(51)
15min
Se recept

Pinsa med salami och oliver

Pinsa med salami och oliver

(85)

(85)
15min
Se recept

Pinsa med söt vaniljmascarpone, citron och färska bär

Pinsa med söt vaniljmascarpone, citron och färska bär

(33)

(33)
15min
Se recept

Pinsa med tomatsås, mozzarella och prosciutto

Pinsa med tomatsås, mozzarella och prosciutto

(308)

(308)
15min
Se recept

Pasta Strozzapreti med crème av kronärtskockor och pumpakärnor

Pasta Strozzapreti med crème av kronärtskockor och pumpakärnor

(78)

(78)
15min
Se recept

Krämig kycklinggryta med citron och mascarpone

Krämig kycklinggryta med citron och mascarpone

(207)

(207)
30min
Se recept

Grilled cheese sandwich med tre italienska ostar

Grilled cheese sandwich med tre italienska ostar

(27)

(27)
15min
Se recept

Ugnsbakad röding med mascarpone och pesto

Ugnsbakad röding med mascarpone och pesto

(34)

(34)
45min
Se recept

Saltimbocca på kyckling

Saltimbocca på kyckling

(35)

(35)
30min
Se recept

Pasta all’Arrabiata

Pasta all’Arrabiata

(138)

(138)
25min
Se recept

Bönragú

Bönragú

(23)

(23)
Se recept

Pasta Tagliatelle med salsiccia och svamp

Pasta Tagliatelle med salsiccia och svamp

(141)

(141)
20min
Se recept

Pasta Rigatini Quadri med brysselkål och valnötter

Pasta Rigatini Quadri med brysselkål och valnötter

(15)

(15)
20min
Se recept

Polpette med aubergine och fetaost

Polpette med aubergine och fetaost

(28)

(28)
1tim 45min
Se recept

Friterade kronärtskockor med mynta, pecorino och citronaioli

Friterade kronärtskockor med mynta, pecorino och citronaioli

(23)

(23)
20min
Se recept

Pinsa med skogschampinjoner och tryffelkräm

Pinsa med skogschampinjoner och tryffelkräm

(78)

(78)
10min
Se recept

Pasta Radiatori alla Siciliana

Pasta Radiatori alla Siciliana

(52)

(52)
20min
Se recept

Pasticciata – krämig pastasås med salsiccia och mascarpone

Pasticciata – krämig pastasås med salsiccia och mascarpone

(218)

(218)
30min
Se recept

Saftig äppelkaka med ricotta

Saftig äppelkaka med ricotta

(57)

(57)
1tim 30min
Se recept

Burrata med ugnsbakade tomater

Burrata med ugnsbakade tomater

(44)

(44)
1tim 10min
Se recept

Halloumibiffar med zucchini och morot

Halloumibiffar med zucchini och morot

(32)

(32)
30min
Se recept

Spetskål med krämig fetaost och nötter

Spetskål med krämig fetaost och nötter

(29)

(29)
25min
Se recept

Pasta Tagliatelle med bönor och örter

Pasta Tagliatelle med bönor och örter

(27)

(27)
30min
Se recept

Pastagratäng med frasigt täcke

Pastagratäng med frasigt täcke

(25)

(25)
35min
Se recept

Krämig kikärtsgryta med oregano och tomat

Krämig kikärtsgryta med oregano och tomat

(69)

(69)
25min
Se recept

Vitlöksfräst zucchini med mozzarella

Vitlöksfräst zucchini med mozzarella

(14)

(14)
20min
Se recept

Rostade kikärtor

Rostade kikärtor

(54)

(54)
Se recept

Dipp med fetaost och hummus

Dipp med fetaost och hummus

(10)

(10)
15min
Se recept

Pinsa Salamino Peperoni

Pinsa Salamino Peperoni

(57)

(57)
15min
Se recept

Pinsa med fluffig citronmascarpone, rom och rödlök

Pinsa med fluffig citronmascarpone, rom och rödlök

(95)

(95)
15min
Se recept

Frasig fetaost med sallad och picklad rödlök

Frasig fetaost med sallad och picklad rödlök

(29)

(29)
30min
Se recept

Pasta linguine med räkor

Pasta linguine med räkor

(66)

(66)
30min
Se recept

Rostad broccoli med parmesan – Smashed broccoli

Rostad broccoli med parmesan – Smashed broccoli

(96)

(96)
20min
Se recept

Mustig kycklingsoppa med risoni, tomat och örter

Mustig kycklingsoppa med risoni, tomat och örter

(32)

(32)
40min
Se recept

Lasagne med mild bechamelsås

Lasagne med mild bechamelsås

(25)

(25)
1tim 20min
Se recept

Mini Pinsa med chili och burrata

Mini Pinsa med chili och burrata

(11)

(11)
15min
Se recept

Mini Pinsa med pesto, burrata och pinjenötter

Mini Pinsa med pesto, burrata och pinjenötter

(52)

(52)
15min
Se recept

Antipasti - Småplock på italienska

Torta fritta – friterat bröd
Torta fritta – friterat bröd
Torta fritta är ett friterat bröd som är vanligt i norra Italien där...
Torta fritta är ett friterat bröd som...
Antipastispett
Antipastispett
Antipasti med en blandning av italienska smaker. Går enkelt att förbereda på assiett...
Antipasti med en blandning av italienska smaker....
Bruschetta alla caprese
Bruschetta alla caprese
Vitt surdegsbröd med mozzarella, basilika och tomat - en vitlöksdoftande enkel sensation!
Vitt surdegsbröd med mozzarella, basilika och tomat...
Tryffelsalami med parmesankräm
Tryffelsalami med parmesankräm
Tryffelsalami och parmesankräm rör du ihop på 10 min. Ett perfekt drinktilltugg eller...
Tryffelsalami och parmesankräm rör du ihop på...
Italienska charkuterier
Italienska charkuterier
Italienska charkuterier och småplock som passar utmärkt som del av en buffé eller...
Italienska charkuterier och småplock som passar utmärkt...