Dubbelmarinerad fläskfilé
Vad tycker du?
Marinerad fläskfilé som du lätt marinerar i förväg och serverar i tunna skivor på buffébordet.
Receptet är framtaget i samarbete med Tove Nilsson.
Ingredienser
Gör så här
Tips!
Tips 1: Det är enkelt och smart att marinera genom att lägga köttet och marinaden i dubbla plastpåsar. Marinaden fördelar sig väl över köttet.
Tips 2: Det går lika bra att grilla köttet innan du marinerar det för andra gången.
Tips 3: Köttet kan förberedas dagen innan festen, vilket sparar tid och kraft på festdagen.
Marinad 2 passar utmärkt att också använda som sås när du ringlar det över det skivade köttet.
Vad tyckte du om receptet?
RÖSTA PÅ RECEPTET (2994)
(2994)Vad tyckte du om receptet?
129 kommentarer
Carin Lindvall
Vad passar till? kan man ha varm ugnsbakad sötpotatis eller vad passar bättre?
Anna Mellberg
Hej Carin! Det finns en massa olika tillbehör som skulle passa. Några förslag kan vara: En potatissallad, potatisgratäng, krossade potatisar i ugn med vitlök. Servera gärna också din favoritsallad till. Lycka till i köket önskar vännerna på Zeta
Kristian
Ett av de bästa recepten EVER!! Använder det jämt!
Ingela
Kan man ha köttet i marinad 2 också över natten?
Anna Mellberg
Hej Ingela! Det fungerar bra i ett kallt kylskåp! Hälsningar vännerna på Zeta
Pernilla
Hej kan jag använda rödvinsvinäger istället för balsamvinäger i marinad 2?
Anna Mellberg
Hej Pernilla! Jag skulle inte göra det- balsamvinägern bidrar med en sötma och mustighet som ger marinaden sin speciella smak. Hälsningar Anna på Zeta
Ewa Furuskär
Hjälp!
Hittar inget om soya i ingredienserna!
Hur mycket och i vilken marinad, 1 eller 2?
Ska börja med marinad 1 ikväll till fest på lördag.
Anna Mellberg
Hej Ewa! Det står i ingredienslistan för marinad 2. Lycka till med denna goda rätt önskar vännerna på Zeta
Malin
Ska man använda japansk eller kinesisk soja?
Anna Mellberg
Hej Malin! Det fungerar med båda sorterna. Vi gillar den japanska sojan, men vet att många av våra receptläsare föredrar den kinesiska. Lycka till, hälsar vännerna på Zeta
Kenneth
Supergott. Tips: beräkna marinad 2 för fler portioner – den är jättegod som sås.
Karin
Kan man göra det med fläskytterfile?
Anna Mellberg
Hej Karin! Det fungerar bra! Lycka till önskar vännerna på Zeta
Elisabet Anger Ek
Jättegott!!!!
Ulrika
Fantastiskt, tillochmed sonen som inte äter kött smaskar i sig detta med god aptit.
lina
Går det lika bra med kyckling tror ni?
Anna Mellberg
Hej Lina! Jag tror att det fungerar med kyckling. Men du måste verkligen se till att kycklingfilén är ordentligt genomstekt- dvs att den kommer upp i 72-75 grader i innertemperatur så att eventuella bakterier har oskadliggjorts. Kontrollera också att kylen är ordentligt kall, dvs håller 4 grader. Lycka till i köket önskar vännerna på Zeta
Gun Rudeberg
Är denna rätten riskfri att äta för en gravid?
Anna Mellberg
Hej Gun! På Livsmedelverkets hemsida finns det bra information om mat vid graviditet, gå in och läs om kött och livsmedelshygien där. Det är alltid extra viktigt att vara noga med hygienen när man serverar mat till någon som är gravid- i detta fall är det även viktigt att köttet inte är för rosa (att det verkligen kommer upp i 70 grader) och att köttet förvaras kallt (ha en temperatur på 4 grader i kylen). Vill du vara extra noga kan du frysa köttet, tina det innan du tillagar det.
Hälsningar vännerna på Zeta
Inger
Kan köttet ligga i marinad 2 i 1 eller 2 dagar före festen eller ska man lyfta bort det från marinaden?
Anna Mellberg
Hej Inger! Vi brukar säga att den inte ska ligga mer än 24 timmar. Hälsningar vännerna på Zeta
Hanna
Hur länge ska man ungsbaka fläskfilen och hur många grader?
Anna Mellberg
Hej Hanna! Du tillagar köttet i 175 grader tills det får en innertemp på 70 grader. Du hittar utförliga instruktioner under rubriken ”Gör så här” på receptet. Vi rekommenderar alla att läsa igenom receptinstruktionerna under ”Gör så här” innan man börjar laga mat- det gäller alla recept överallt. Det sparar tid och det är lättare att lyckas med maten då. Lycka till önskar vännerna på Zeta
Ingegerd
Hej
Hur många timmar kan köttet ligga i marinad nr 2
Anna Mellberg
Hej Ingegerd! Vi brukar säga att den inte ska ligga mer än ett dygn. Se till att kylskåpet är riktigt kallt. 4 grader är en bra temp. Hälsningar vännerna på Zeta
Karin
Kan man göra det helt klart innan och frysa in det färdigskivat i sin marinad? Eller blir det sämre om man gör så?
Anna Mellberg
Hej Karin! Det fungerar säkert. Men tänk på att köttet ofta släpper mer vätska då det tinar och kan upplevas torrare. Hälsningar från vännerna i Zetas provkök.
Svante
Mycket god tillsammans med hemgjord potatissallad
samuel
Varför ska man lägga ner köttet i marinanden sen igen? Köttet har ju legat där rått? Så marinaden har ju bakterier från det råa köttet? Måste väl hetta upp marinaden iallafall för säkerhetställa?
Lisa
Du lägger inte tillbaka köttet i samma marinad efter stekning, det är en ny marinad. 😊
Anna Mellberg
Hej Samuel. Du ska inte använda samma marinad 2 gånger. I receptet finns det en ”marinad 1” som du använder då köttet är rått och en ”marinad 2” som du använder när köttet är tillagat. Ett bra knep som jag alltid använder mig av då jag följer recept är att läsa igenom receptet innan jag börjar laga maten. Då blir det lättare att förbereda råvarorna och sedan tillreda dem. Knepet fungerar bra för alla sorters instruktioner, vad man än ska tillverka. Nu önskar jag dig en riktigt härlig och GOD Påsk och om du bestämmer dig för den här rätten, så vet jag att det kommer bli gott. Lycka till i köket, hälsar Anna på Zeta
Andreas
Hej,
Går det bra att använda vin med alkohol i istället för matlagningsvin?
Anna Mellberg
Hej Andreas! Det går alldeles utmärkt. Lycka till i köket, vi är lite avundsjuka på de personer du ska bjuda, det här är ett av våra älsklingsrecept! Trevlig helg önskar vännerna på Zeta
Annika
Hej,
Ska man ta ur kärnorna i chilin innan man blandar i den i marinad nr 2?
Anna Mellberg
Hej Annika! Det går bra att ta bort kärnorna. Lycka till önskar vännerna på Zeta
Mona
Nästa gång blir när jag skaffat en större airfryer. Bryna på en file i olja som legat vätska stänker otroligt- tänk på det! Hade ingen balsamvinäger men en ”crema di balsamico”. Uj så gott det blev.
Jessika
Vilken sorts soja blir bäst japansk elller kinesisk?
Anna Mellberg
Hej Jessica! Jag tycker det blir godast med japansk. Lycka till / Anna på Zeta
Ulf
Super god dubbel marinerad file. Gjorde den till grabbens student 2000 och kör den igen på dotterns i år. Denna gången med fläskytterfilé istället. Test lagade för några månader sedan fläskfilé och fläskytterfilé och vi tyckte fläskytterfilé blev saftigare. Men det är ju en smaksak
Malin
I beräkningen av bufféportioner, är det då med flera olika sorters protein eller hur tänker man/ni? Ca 150-200 g protein totalt för en buffé? Så om man har flera sorter skulle man kunna dra ner på köttmängden i receptet?
Anna Mellberg
Hej Malin! Ja, på en buffé finns det ju en massa andra rätter att välja på som fyller tallriken och sedan magen. Då blir varje portion lite mindre eftersom man räknar med att gästerna inte tar lika mycket av varje rätt. Lycka till önskar vännerna på Zeta
Hanna
Om man planerar att serverera detta till en buffé funkar det att lägga i marinad 1 på torsdag, steka och lägga i marinad två på fredag och sen servera på lördagen? Eller blir det för länge med över 24 timmar i marinad 2?
Lisbeth
Hej!
Jag ska laga fläskfilén till en buffé i början på juni. Kan jag laga köttet redan nu och frysa in? Ska jag i så fall marinera det i marinad 1 och steka det och frysa in för att marinera det i marinad två en dag innan det ska serveras? Eller ska jag marinera det två gånger och frysa in direkt för att ta fram i juni?
Anna Mellberg
Hej Lisbeth! Risken är att köttet tappar vätska och blir torrt när du fryser in det. Men om måste göra det så skulle jag nog gå på ditt första förslag, att frysa in efter stekning och sedan marinera i den andra marinaden dagen innan servering. Lycka till önskar vännerna på Zeta
Anna Mellberg
Hej Hanna! Det fungerar alldeles utmärkt. Se till att du har en kall kyl (4 grader). Lycka till önskar vännerna på Zeta
Carina
Otroligt saftigt och smakrikt kött. Jag serverade fransk potatissallad till, och som tillbehör friterad kapris och långbakade tomater! Fick mycket beröm!
Lena
Det står att man ska lägga köttet i marinad två efter stekning i ugnen, ska köttet svalna innan det läggs i marinaden? Kan det stå framme och svalna ( kan ju ta ett tag) innan jag ställer in i kylen över natten? Eller kan man ställa in varmt kött i kylen?
Anna Mellberg
Hej Lena! Låt köttet svalna något innan du ställer det i kylen, för det är precis som du misstänker, inte lämpligt att ställa in alltför varm/het mat i kylen. Glad Påsk önskar vännerna på Zeta.
Ingela
Hej!
Kan man använda tinad och fryst fläskfilé!
Med vänlig hälsning,
Ingela
Anna Mellberg
Hej Ingela! Om du menar att du tinat en fryst fläskfilé och vill använda den, så går det bra. Hälsningar vännerna på Zeta
Tina
Hejsan,
Om man vill frysa in köttet när det är klart, fryser man då in det i marinaden? Kan det ligga 14dagar i frysen?
Anna Mellberg
Hej! Det går bra att frysa in köttet med marinaden. 14 dagar i frysen är inget problem. Bäst är att låta köttet sakta tina i kylskåpet. Hälsningar vännerna på Zeta
Em
Hej,
Ska det vara kinesisk eller japansk soja?
Det är svarat olika i kommentarerna. Vad blir skillnaden? Vad är ultimata?
Anna Mellberg
Hej Emelie! Vi använder helst japansk soja, smaken blir mustig men inte så dominant som med kinesisk. Hälsningar vännerna på Zeta
Camilla
Denna har vi gjort till livets flesta höjdpunkter i livet och dess tillhörande bufféer! Så så så gott och uppskattat
Rekommenderas varmt När vi är riktigt många fyller vi hela ugnsplåtar 😀
Malin
Hej
Stelnar inte olivoljan när man marinerar i kylen??
Anna Mellberg
Hej Malin! Det är en jättebra fråga och säkert är det många som undrar samma sak. Oljan i marinaden kan stelna något, men återgår snabbt till vanlig konsistens när den kommer ut ur kylen. Det är inget som besvärat oss och detta är ett av våra mest populära recept. Lycka till önskar vännerna på Zeta.
jenny Bergander
Hej , kan man värma på fläskfilén så den blir ljummen innan servering eller ska den serveras kall ?
Anna Mellberg
Hej Jenny! Tanken är att den inte ska värmas utan serveras kallskuren. Vi har inte serverat den ljummen, men det är säkert gott det med. Lycka till önskar vännerna på Zeta.
Malena
Vi tänkte servera som huvudrätt till potatisgratäng. Kan det vara ok?
Och isf skulle jag bli jätteglad över tips på tillbehör som evt sås och grönsaker.
Tack på förhand
Emma Olsson
Hej Malena,
Det går bra att servera till varmrätt. Mitt förslag är att utesluta sås eftersom att potatisgratäng är väldigt krämig. Sedan skulle jag servera en enklare grönsallad eftersom att fläskfilén och potatisgratängen är fylliga i smak.
Hälsningar, Emma på Zeta
Anna
Hej! Balsamvinägern, har inte hittat den i mina butiker konstigt nog. Funkar det med någon annan typ/sort?
Annars verkar ju det här klassfoton 😊
Sophie Berlin
Hej Anna,
Om du hittar någon annan sorts balsamvinäger går det också bra. De flesta välsorterade butiker brukar ha någon sorts balsamvinäger. Hoppas du hittar!
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta
Ann-Charlotte
Kan man använda vanlig persilja istället för bladpersilja? Och om man ska göra 40 bufféportioner inte ska man väl behöva 4 dl resp 6 dl olivolja i marinad 1 resp 2?
Sophie Berlin
Hej Ann-Charlotte,
Vanlig kruspersilja går bra men vi rekommenderar gärna bladpersilja då den smakar mer.
Det är alltid svårt med mängder då ett recept skalas upp. Viktigt är att köttet täcks av marinad och det gör det enklast genom att lägga alla ingredienser i en påse. Börja med en mindre mängd till marinad nummer två, om det inte känns tillräckligt så öka upp volymen.
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta
Ingalill O
Hej!
Ett jättegott recept, tusen Tack! Vågar jag lägga fryst fläskfile i marinad 1 o tina samtidigt som ja marinerar? Eller ska ja tina filen helt innan jag lägger i marinad?
Mvh Ingalill
Sophie Berlin
Hej Ingalill,
Vad kul att du gillar receptet! Det går bra att marinera under tiden köttet tinar och tänk då på att tina i kyl. Värt att tänka på är att köttet kan släppa vätska så marinaden kan bli något utspädd till skillnad mot om du tinar köttet först och därefter marinerar.
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta
Annika
Hej,
Tänkte servera detta till en fransk potatissallad. Jag tänkte att jag kanske får ha någon form av sås till. Har du något förslag?
Sophie Berlin
Hej Annika,
Blir perfekt till en fransk potatissallad. Varför inte servera en färdig Zeta pesto alla Genovese till som sås. Alternativt att blanda hälften pesto med hälften grekisk yoghurt till en kall och syrlig sås.
Lycka till önskar vännerna på Zeta
Annica
Funkar det med rapsolja i marinad 2?
Sophie Berlin
Hej Anna,
Vi rekommenderar olivolja för att få den peppriga och gröna smaken till marinaden. Föredrar du rapsolja föreslår vi en smakrik variant för mer karaktär på marinaden, https://www.zeta.nu/produkter/kallpressad-rapsolja-notig/
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta
Christina
Hej! Kan man lägga köttet i den andra marinaderna redan 2 dagar innan? Eller ska man vänta med det då?
Ingegerd Olofsson
Ska prova att göra detta och tänker servera en potatissallad till. Skulle vilja ha en sås som passar till. Förslag??
Sophie Berlin
Hej Ingegerd,
Låter underbart gott med potatissallad till! Vi skulle rekommendera en Zeta pesto alla Genovese som sås till. Annars skulle det också vara gott att blanda pesto med grekisk yoghurt till en krämig sås. Lycka till!
Önskar, vännerna på Zeta
teresa r kihlberg
hej . kan jag få hjälp? Jag undrar
1. vilket rött/vitt vin kan man bjuda till marinerad fläskfile som varmrätt
2. kan man använda systembolagets tetrapack vita viner till marinaden nr 1?
Sophie Berlin
Hej,
1. Vi hänvisar till att fråga de kunniga på Systembolaget i den här frågan.
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta
Helena
Hej!
Finns det bara som bufféportioner?
Jag tänkte göra det som en rätt
Sophie Berlin
Hej Helena,
Om du halverar receptet och då har en köttmängd på 600 g blir det perfekt som varmrätt för 4 personer. Ett tips är att servera en saltsyrlig potatissallad med kapris till.
Vänliga hälsningar,
Sophie på Zeta
Helen
Hej
Ska chilin vara hel i eller hackas?
Sophie Berlin
Hej Helen,
Chilin ska vara finhackad. Lycka till!
Vänliga hälsningar,
Vännerna på Zeta
Rosemarie
Ska det vara så mkt som 15/16dl olivolja i marinad nr 2?
Emma Olsson
Hejsan Rosemarie,
Nej, du behöver endast 1 1/2 dl olivolja till marinad nummer två. Men om du ändrar portionsstorleken behöver man addera mer olivolja.
Hälsningar, vännerna på Zeta
Åsa Alvarsson
Jag är allergisk mot soja så jag vill tipsa om att det blir lika gott att använda sig av oxfond med rödvin.
Michael Lindkvist
Favorit här hemma , funkar på ” allt” kött . Serverar det på en ruccolabädd med soltorkade tomater ,kapris , Oliver , ett tips är att tredubbla marinad nr två , perfekt att ha i en kanna sidan om
Elisabeth Lindskog
Tänker frysa in efter färdig tillagning men fryser man in hela filéerna eller färdigskivade?
Emma Olsson
Hejsan Elisabeth,
Vi rekommenderar att frysa in hela filéerna.
Hälsningar, vännerna på Zeta
Johanna
Om man vill frysa in efter man marinerat (marinad 2), är det bra att frysa in direkt och sen låta den tina långsamt i marinaden eller bör man marinera i några timmar innan man fryser in också? Med vänlig hälsning,
Emma Olsson
Hejsan Johanna,
Det går bra att frys in direkt 🙂
Hälsningar, vännerna på Zeta
Johanna
Hej! Jag föredrar viltkött, så jag undrar om receptet funkar med vildsvinsfilé? Och om det då helst ska vara inner- eller ytterfilé?
Mvh Johanna
Sophie Berlin
Hej Johanna,
Rätten blir lika god med vildsvinsfilé. Var noga med att innertemperaturen behöver gå upp till 70 grader för vildsvinskött för att undvika trikiner.
Vänliga hälsningar,
Vännerna på Zeta
Emelie
Vilken temp bör jag ha i en varmluftsugn? Ska absolut prova detta receptet till vårat dopkalas
Sophie Berlin
Hej Emelie,
Vad kul att du gillar receptet, det är ett riktigt pangrecept på bufféer.
Vid lägre gradantal, upp till 50 grader, är det ingen skillnad på varmluftsugn och vanlig ugn. Ju högre upp man kommer i temperatur, desto större blir skillnaden. I det här fallet skulle vi rekommendera en temperatur på 160 grader för varmluftsugn.
Vänliga hälsningar vännerna på Zeta
Sara Nielsen
Kan man göra detta med fläskytterfilé också?
Emma Olsson
Hejsan Sara,
Ja det går bra men köttet kommer inte vara lika mört som fläskfilé.
Hälsningar, vännerna på Zeta
Frida
Ska prova detta nu!
Karin Mossberg
Kan man frysa köttet och marinaden efter tillagning för att servera några dagar senare?
Emma Olsson
Hejsan Karin,
Ja , det går jättebra! 🙂
Hälsningar, vännerna på Zeta
Linda
Gjort detta recept många gånger. Alltid lika gott!
Katarina Gudmundsson
Kan man byta ut fläskfilén mot benfri kotlett? Är det någon som provat det?
Emma Olsson
Hejsan Katarina,
Ja det går bra, men det blir godast med fläskfilé. Använder du kotlett, skiva tunt.
Hälsningar, vännerna från Zeta
Liselotte Johansson
Vilken typ av soya ska man använda?
Edvard
Definitivt kinesisk soja, jag gjorde med japansk första gången och den är för mild för det här receptet.
Sophie Berlin
Hej Edvard,
Jag skulle rekommendera japansk soja som har en något mildare oc elegantare smak än kinesisk. Den kinesiska kan bli lite för stark och salt. Självklart är det en smaksak, föredrar man kinesisk så tar man det.
Vänliga hälsningar, Sophie på Zeta
Agneta
Hej
Ska man servera filén kall eller ljummen?
Emma Olsson
Hej Agneta,
Receptet är gjort för att serveras kallt till buffé, men du skulle också kunna servera den varm 🙂
Hälsningar, Emma från Zeta
Sofia
Hej,
Hur håller sig kall fläskfilé på en buffé, tänker framförallt nu när det är rötmånad?
Emma Olsson
Hej Sofia,
Kött är alltid känsligt på bufféer- men det är förstås extra känsligt då det är varmt ute. Förvara köttet i kylen och ta fram lite i taget så att inget ligger i värmen för länge.
Hälsningar, Emma från Zeta
Anna
Kan köttet ligga för länge i marinad 2?
Emma Olsson
Hej Anna,
Köttet bör ligga i marinad två i minst 2 timmar men gärna längre, jag skulle säga upp till 24 timmar om du förvarar köttet i kylskåp.
Hälsningar, Emma från Zeta
Johanna
Har ni inte prövat detta recept, GÖR DET! Fantastiskt gott och enkelt att göra. Det älskad av både barnen och vuxna hos oss 👍
Magnus
Kan tipsa om att det funkade alldeles utmärkt att steka på Quornfileer och lägga i marinad två, om det kommer vegetarianer på festen (eller om man bara vill äta mindre kött).
Nadja
Tack för tipset. Quornfieer var mera uppskattat än vanligt kött.
Malin
Hej fungerar detta recept bra ihop med potatissallad med feta receptet som ni har?
Emma Olsson
Hej Malin,
Det tycker jag absolut! Väldigt gott tillsammans.
Hälsningar, Emma från Zeta
Margareta
Kan man lägga in fläskfilén i ugnen efter den andra marineringen då det visade sig att alla inte var genomstekta?
Emma Olsson
Hej Margareta,
Det kan du göra!
Hälsningar, Emma från Zeta
Ann-sofie
Hej kanske en dum fråga, men ska inte salt och peppar blandas i marinad 2 eller? I receptet är det som om man ska salta EFTER uppskärning???
Emma Olsson
Hej Ann-Sofie,
Eftersom att receptet inkluderar soja och balsamvinäger finns det sötma och salt i marinaden. När man saltar och pepprar marinad kan det bli för mycket salt och peppar för köttet. Därför rekommenderar vi att göra det i efterhand ifall det behövs. Men vill du kan du alltid inkludera det i marinaden.
Hälsningar, Emma
Kristina Sandberg
Testat med kyckling istället för fläskfilé?
Emma Olsson
Hej Kristina,
Det går utmärkt att göra med kyckling. Men tänk på att det är andra temperaturer och tider som gäller med kyckling så att den inte blir för torr.
Hälsningar, Emma
Marie
Funkar det att frysa när man marinerat omgång 2? Vill gärna förbereda så mycket jag kan på hemmaplan för att sedan bjuda på rätten på fjällsemestern!
Emma Olsson
Hej Marie,
Det går bra att frysa in fläskfilén efter andra marinaden 🙂
Hälsningar,
Emma från Zeta
Maria
Detta recept har vi använt oss av under flera år fantastiskt god.
Anneli
Vi tog oxfilé istället grillade den och skar upp i lite tjockare skivor, blev fantastiskt gott!
/A
F
Gott