Focaccia med rosmarin och oliver
Vad tycker du?
Focaccia är ett klassiskt italienskt bröd. I den här varianten med vår smaksatta olivolja med smak av provencal. Brödet toppas med oliver, flingsalt och färsk rosmarin. Utmärkt att servera som tillbehör på buffen.
Receptet är framtaget av Zeta.
Vad tyckte du om receptet?
RÖSTA PÅ RECEPTET (466)
(466)Vad tyckte du om receptet?
37 kommentarer
Camilla Osterman
Gjorde dubbel sats och lät jäsa över natten i kylskåpet. Delade upp degen i fyra delar och bakade i aluminiumformar. Hade bråttom kl 6 på morgonen så det blev lite si och så med gräddningen men alla som åt av det var lyriska.
Anna Mellberg
Så himla kul att höra Camilla! Hälsningar vännerna på Zeta
Sivan
Det står 12 dl vetemjöl i receptet och att man ska väga det och då använda 900 gr. Men 1 dl vetemjöl väger 60 gr så det bör vara 720 gr vetemjöl.
Nu läste jag gram antal så får se om jag måste baka om…..
Anna Mellberg
Hej Sivan! Jag ser nu att det stod en tipsruta i receptet med gramantal. Ledsen för det, vi vet inte hur den har hamnat där- men vi undersöker saken. Hoppas att ditt bak gick bra trots denna miss. Vi har nu rättat till receptet och tagit bort tipset. Hälsningar vännerna på Zeta
Ingela
Har tänkt baka i dag och servera på fredag kan man låta dem vara och värma lite före servering?
Anna Mellberg
Hej Ingela! Jag tycker att det blir godast om brödet bakas samma dag eller dagen innan. För varje dag åldras brödet och riskerar att bli mer kompakt och torrt. Hälsningar Anna på Zeta
Moa
WOW vilket recept!! Blir sååå fluffigt och gott varje gång! Blir inte ens torrt om man väljer att äta det några dagar senare!
Maria Åström
Är det vanlig storlek på långpannan som gäller eller en mindre form.?
Tack,
Maria
Anna Mellberg
Hej Maria! Gör du den i en vanlig så blir den lite tunnare förstås- vill du ha en tjockare variant så väljer du en lite mindre form. Lycka till hälsar Anna på Zeta
Elin
Blev väldigt bra, lät jäsa lite längre och hade bara i ca 11-12 dl mjöl och en halv msk salt, ca 25 min i ugn – blev väldigt fluffigt och saftig och ytan blev lite knaprig.
Lena Sjöholm
Obs! När du minskar ner antalet portioner så hänger ”,15 dl” inte med på mjölmängden. Vid bakning var jag ovarsam på detta och även om jag halverade all annan mängd så stod det 15 dl mjöl.
Peri
Wow, jag följde alla steg. Det var SÅ lyckat och gott!! Jag hade i tomater, oliver och färsk rosmarin. Tack för recepten 😋
Anna Mellberg
Så kul att höra, vi är så glada att du använder dig av våra recept. Hälsar vännerna på Zeta
A.N
Gott recept, men behöver inte vara så länge i ugnen. 20-25 minuter tog det för mig.
Sandra
Kan man använda vanligt salt eller måste man ha flingsalt ?
Anna Mellberg
Hej Sandra! Det går bra att använda vanligt salt. Hälsningar Anna på Zeta
Johanna
Hur mår brödet av att bakas i förväg och bli infryst? Eller är det bättre att baka samma dag det ska användas?
Anna Mellberg
Hej Johanna! Det går bra att frysa in brödet- men naturligtvis smakar det allra bäst nybakat. Lycka till önskar vännerna på Zeta
Focaccia ätaren
Jättebra recept! Rekommenderas😋
Michelle
Jag hade gammal torrjäst hemma, så jag använde ett helt paket. Det funkade toppen.
Toppade med oliver, soltorkade tomater och parmesan i bitar…mumsigt!
Lova
Hej! Jag ska precis lägga in foccacian i ugnen men såg att det inte står vart i ugnen man ska lägga foccacian
Emma Olsson
Hejsan Lova,
Lägg focaccian i mitten, i ugnen för bästa resultat 🙂
Hälsningar, Emma på Zeta
Suzie
Mumma gott med halverade körsbärstomater också
Maria
Mycket bra recept! Saftigt och gott.
Alexis
Ska man ha över och under värme eller ska man ha över och under värme plus fläkt
Emma Olsson
Hejsan Alexis,
Du kan använda över- och undervärme 🙂
Hälsningar, vännerna på Zeta
Brödnoobyn
Riktigt gott bröd! Jag minskade mjölet (Manitoba) till 10dl(!) och tre dagar senare är brödet fortfarande saftigt (eller oljigt för den som tänker på figuren;). Men gott;)
Sav
Sååååå gottttt, asså wow helt perfekt inte för torrt minskade mängden olivolja, och det blev perfekt!!!! Ända är att brödet blir väldigt torrt väldigt fort, annars 10/10🤩
Cecilia
Väldigt bra grund recept. Använder dock inte ”vanligt” mjöl, använder Tipo ”00”- och durumvete. Låter den kall jäsa i kylen ca 8timmar innan vi gräddar den.
Johan
Det var jätte gott. Alla borde testa det!!!👍
Sofie Bjertoft
Känns som om att 1 matsked salt är alldeles för mycket!!
Eller?
Micke
Det ska smaka salt men det är viktigt att ha i saltet medan mjölet blandas och absolut inte i vattnet.
Tina
På tal om jäsning. Är det torrjäst eller färsk och spelar det någon roll vad man använder?
Emma Olsson
Hejsan Tina,
Du kan använda dig av både färsk och torrjäst. Oftast står det på baksidan av förpackningen på torrjästen vilken mängd som motsvarar färsk jäst.
Hälsningar, vännerna på Zeta
Jen
Kan man ta bort honungen? Eller har den någon viktig funktion för brödet förutom smaken?
Inger
Kan man baka 1 dag före användandet? Bör man frysa brödet då?
Emma Olsson
Hej Inger,
Det går jättebra att baka brödet dagen innan. Antingen så fryser du in det eller så packar du brödet (ingen luft får finnas i packningen) och låter det stå framme tills servering.
Hälsningar, Emma från Zeta