Focaccia med rosmarin och oliver

RÖSTA PÅ RECEPTET (466)

(466)

Vad tycker du?

2tim 30min 7 ingredienser
Köp din Novello här
Novello finns i begränsat antal och nu kan du beställa direkt i Zetas webbshop för 139 kr.

Novello finns i begränsat antal och nu kan du beställa direkt i Zetas webbshop för 139 kr.

Köp din Novello här

Focaccia är ett klassiskt italienskt bröd. I den här varianten med vår smaksatta olivolja med smak av provencal. Brödet toppas med oliver, flingsalt och färsk rosmarin. Utmärkt att servera som tillbehör på buffen.

Receptet är framtaget av Zeta.

Köp din Novello här
Novello finns i begränsat antal och nu kan du beställa direkt i Zetas webbshop för 139 kr.

Novello finns i begränsat antal och nu kan du beställa direkt i Zetas webbshop för 139 kr.

Köp din Novello här

Ingredienser

bitar i långpanna
12 - 16
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
Deg
25 g
jäst
5 dl
ljummet vatten
1 msk
salt
1 msk
honung
12 dl
vetemjöl
Topping
1 knippe
färsk rosmarin
flingsalt

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

RÖSTA PÅ RECEPTET (466)

(466)

Vad tyckte du om receptet?

37 kommentarer

Camilla Osterman

Gjorde dubbel sats och lät jäsa över natten i kylskåpet. Delade upp degen i fyra delar och bakade i aluminiumformar. Hade bråttom kl 6 på morgonen så det blev lite si och så med gräddningen men alla som åt av det var lyriska.

Anna Mellberg

Så himla kul att höra Camilla! Hälsningar vännerna på Zeta

Sivan

Det står 12 dl vetemjöl i receptet och att man ska väga det och då använda 900 gr. Men 1 dl vetemjöl väger 60 gr så det bör vara 720 gr vetemjöl.
Nu läste jag gram antal så får se om jag måste baka om…..

Anna Mellberg

Hej Sivan! Jag ser nu att det stod en tipsruta i receptet med gramantal. Ledsen för det, vi vet inte hur den har hamnat där- men vi undersöker saken. Hoppas att ditt bak gick bra trots denna miss. Vi har nu rättat till receptet och tagit bort tipset. Hälsningar vännerna på Zeta

Ingela

Har tänkt baka i dag och servera på fredag kan man låta dem vara och värma lite före servering?

Anna Mellberg

Hej Ingela! Jag tycker att det blir godast om brödet bakas samma dag eller dagen innan. För varje dag åldras brödet och riskerar att bli mer kompakt och torrt. Hälsningar Anna på Zeta

Moa

WOW vilket recept!! Blir sååå fluffigt och gott varje gång! Blir inte ens torrt om man väljer att äta det några dagar senare!

Maria Åström

Är det vanlig storlek på långpannan som gäller eller en mindre form.?
Tack,
Maria

Anna Mellberg

Hej Maria! Gör du den i en vanlig så blir den lite tunnare förstås- vill du ha en tjockare variant så väljer du en lite mindre form. Lycka till hälsar Anna på Zeta

Elin

Blev väldigt bra, lät jäsa lite längre och hade bara i ca 11-12 dl mjöl och en halv msk salt, ca 25 min i ugn – blev väldigt fluffigt och saftig och ytan blev lite knaprig.

Lena Sjöholm

Obs! När du minskar ner antalet portioner så hänger ”,15 dl” inte med på mjölmängden. Vid bakning var jag ovarsam på detta och även om jag halverade all annan mängd så stod det 15 dl mjöl.

Peri

Wow, jag följde alla steg. Det var SÅ lyckat och gott!! Jag hade i tomater, oliver och färsk rosmarin. Tack för recepten 😋

Anna Mellberg

Så kul att höra, vi är så glada att du använder dig av våra recept. Hälsar vännerna på Zeta

A.N

Gott recept, men behöver inte vara så länge i ugnen. 20-25 minuter tog det för mig.

Sandra

Kan man använda vanligt salt eller måste man ha flingsalt ?

Anna Mellberg

Hej Sandra! Det går bra att använda vanligt salt. Hälsningar Anna på Zeta

Johanna

Hur mår brödet av att bakas i förväg och bli infryst? Eller är det bättre att baka samma dag det ska användas?

Anna Mellberg

Hej Johanna! Det går bra att frysa in brödet- men naturligtvis smakar det allra bäst nybakat. Lycka till önskar vännerna på Zeta

Michelle

Jag hade gammal torrjäst hemma, så jag använde ett helt paket. Det funkade toppen.

Toppade med oliver, soltorkade tomater och parmesan i bitar…mumsigt!

Lova

Hej! Jag ska precis lägga in foccacian i ugnen men såg att det inte står vart i ugnen man ska lägga foccacian

Emma Olsson

Hejsan Lova,
Lägg focaccian i mitten, i ugnen för bästa resultat 🙂
Hälsningar, Emma på Zeta

Alexis

Ska man ha över och under värme eller ska man ha över och under värme plus fläkt

Brödnoobyn

Riktigt gott bröd! Jag minskade mjölet (Manitoba) till 10dl(!) och tre dagar senare är brödet fortfarande saftigt (eller oljigt för den som tänker på figuren;). Men gott;)

Sav

Sååååå gottttt, asså wow helt perfekt inte för torrt minskade mängden olivolja, och det blev perfekt!!!! Ända är att brödet blir väldigt torrt väldigt fort, annars 10/10🤩

Cecilia

Väldigt bra grund recept. Använder dock inte ”vanligt” mjöl, använder Tipo ”00”- och durumvete. Låter den kall jäsa i kylen ca 8timmar innan vi gräddar den.

Sofie Bjertoft

Känns som om att 1 matsked salt är alldeles för mycket!!
Eller?

Micke

Det ska smaka salt men det är viktigt att ha i saltet medan mjölet blandas och absolut inte i vattnet.

Tina

På tal om jäsning. Är det torrjäst eller färsk och spelar det någon roll vad man använder?

Emma Olsson

Hejsan Tina,
Du kan använda dig av både färsk och torrjäst. Oftast står det på baksidan av förpackningen på torrjästen vilken mängd som motsvarar färsk jäst.
Hälsningar, vännerna på Zeta

Jen

Kan man ta bort honungen? Eller har den någon viktig funktion för brödet förutom smaken?

Inger

Kan man baka 1 dag före användandet? Bör man frysa brödet då?

Emma Olsson

Hej Inger,
Det går jättebra att baka brödet dagen innan. Antingen så fryser du in det eller så packar du brödet (ingen luft får finnas i packningen) och låter det stå framme tills servering.
Hälsningar, Emma från Zeta

Klassisk italiensk höstmiddag

Höstgryta
Höstgryta
Italiensk kalvgryta Spezzatino
Italiensk kalvgryta Spezzatino
Klassisk pasta
Klassisk pasta
Bolognese med pasta tagliatelle
Bolognese med pasta tagliatelle
Risotto
Risotto
Risotto på svamp och spenat
Risotto på svamp och spenat
Klassiskt italienskt långkok
Klassiskt italienskt långkok
Ossobuco
Ossobuco