Hemgjord pasta
Vad tycker du?
Hemgjord pasta med ägg, durumvetemjöl och olivolja. Kan formas till spaghetti, tagliatelle eller pappardelle.
Receptet är framtaget i samarbete med Johanna Westman.
Ingredienser
Gör så här
Tips!
Om du upplever att pastadegen blir för torr och smulig addera lite vatten, cirka 1/2 tsk.
Vad tyckte du om receptet?
RÖSTA PÅ RECEPTET (1302)
(1302)Vad tyckte du om receptet?
89 kommentarer
Maja
Det var helt fantastiskt! Jag gör det väldigt ofta men hade receptet kunna räcka till fler personer?
(Vi är fyra personer)
Malin
Inte så van att göra pasta men jag gjorde halva receptet för 2. Fast jag tycker att det är svår att få ihop 2.5 dl durumvete med två ägg manuellt. Vad gör jag för fel?
Anna Mellberg
Hej Malin! Äggens storlek varierar- så ibland brukar vi addera en halv tsk vatten, arbeta in den och räcker inte det så tar jag en halv till osv. Lycka till med pastan, hälsar vännerna på Zeta
Bengt
Jag använder inte plastfolie, jag rullar in det i en fuktig handduk istället, eller lägger i en skål med fat över, funkar lika bra, eller bättre än plast. Lägga i glasburk med lock går också bra.
Annie
Pastan blev jätte bra men det hade kunnat stå mer om hur man förvarar den.
Anna Mellberg
Hej Annie! Det är en bra synpunkt, nu har vi uppdaterat receptet med förvaringstips. Hälsningar vännerna på Zeta.
Bernt
Går utmärkt att frysa.
Jag gör ’korvar’ på 60-70g (lagom portion till äldre man).
Kavlar ut till 2 i pastamaskin, gör alltid bandspagetti och låter ligga framme och torka 2 till 3 timmar.
Se till att varje spagetti får torka separat för att undvika att de kladdar ihop vid kokning.
Koktid tills de blir som jag vill ha dem (6 till 8 min.).
Anna Mellberg
Tack för dina tips Bernt! Vi tycker det är trevligt att läsa vad du skriver och vi vet också att det finns många andra konsumenter som uppskattar att du delar med dig av dina erfarenheter. Ta väl hand om dig, hälsningar från vännerna på Zeta
Estrid
Hur många personer är receptet beräknat till? Vilka mängder ska jag ta om jag vill göra till 1 person?
Anna Mellberg
Hej Estrid! Receptet är beräknat till 4-6 portioner. Jag skulle halvera receptet, för att få en ordentlig deg att arbeta med. Använder du inte hela degen så kan du frysa in den bit som blir över och ta fram nästa gång du vill göra din egen pasta. Lycka till önskar Anna på Zeta
Sofia
Så otroligt bra recept. Har gjort det flera gånger. Jag har bara gjort ravioli och använt halva mängden av receptet. Behövt addera lite vatten för att få degen att gå ihop.
Anna Mellberg
Hej Sofia! Vi blir så glada att höra detta! Det är ju både roligt och gott att göra egen pasta! Hälsningar vännerna på Zeta
Anita Säll
Degen blev superbra! Trots att jag kavlade blev den tunn!
Nu hänger de på tork.
Anne-Marie
Koktid?
Anna Mellberg
Hej Anne Marie! Tack för din fråga. Ca 1-2 minuter är ett bra riktmärke. Koktiden beror lite på hu tunt kavlad degen är och om du låtit den torka pastan något. Jag har förtydligat det i receptet nu. Smaka av och se vad du föredrar. Lycka till önskar vännerna på Zeta
Peter Johnsson
Ett mycket bra recept 👍🏻
Roine
Funkade perfekt 👌
SANDRO
Bra pasta.
Hugo Derninger
Jag har lite problem med att pastan klibbar ihop sig. Och jag täcker pastan
i mjöl och rör runt men den klibbar ihop.
Vad kan jag göra för att pastan inte ska klibba ihop?
Hälsningar, Hugo.
Per
Du ska inte röra utan knåda.
Du får tillsätta mer mjöl försiktigt och knåda knåda knåda.
Receptet är lite dåligt skrivet då ägg kan variera väldigt mycket i vikt.
Recept skall alltid skrivas i vikt.
Jag fick tex ta sex ägg idag för att degen överhuvudtaget skulle gå ihop
Emelie
Jättebra recept! Körde allt i min köksassistent. Kan man torka pastan och använda den en annan dag?
Mats Billgren
Till hur många är detta recept.
Detta är inte min bakgata men vill lära mig🤩🤩
Anna Mellberg
Hej Mats! Receptet räcker till ca 4-6 portioner. Det är verkligen jättekul och väldigt gott at göra egen pasta, så det måste du bara göra. Återkom gärna och berätta hur det blev. Lycka till!
Cecilia Olsen
Bra recept, men jag kör 2,5 dl vetemjöl och 2,5 dl mannagryn, 4 ägg och lite olja. Blir superbra! Durumvete är fasen dyrt!
Greta
Kan man göra degen på dagen och koka den på kvällen?
Anna Mellberg
Hej Greta! Det går jättebra! Lycka till önskar vännerna på Zeta
Fredrik
Bästa pastadegen.Tackar och bockar!
Camilla
Hej
Kan man använda vanligt vetemjöl när man gör pastadeg?
Anna Mellberg
Hej Camilla! Det blir bäst om du använder durumvetemjöl i detta recept. Om du vill använda vanligt mjöl rekommenderar vi dig att leta efter ett recept som är utformat efter det. Lycka till önskar vännerna på Zeta
susanne
hur många portinoner blir detta
Christel
Tänkte göra pastan idag och koka i morgon. Hur förvara tills i morgon så det inte klibbar ihop osv ?
Anna Mellberg
Hej! Vi brukar lägga pastan i knyten på mjölade brickor. Se till att pastan blir ordentligt mjölad så att den inte klibbar ihop alltför mycket. Vill du täcka den kan du lägga ett bakplåtspapper över. Den kan också hängas upp för torkning- men det är något skrymmande och få har den möjligheten i sitt kök. Lycka till hälsar vännerna på Zeta
Susanne
Hej! Jag undrar om vilket mjöl man kan ta istället för Durumvete?
Niclas
Hej, kan varmt rekommendera Caputo Pasta fresca e gnocchi som gör degen väldigt elastisk
Björn
När jag format till pastaformen jag vill ha (näst sista steget), hur länge kan jag vänta innan jag bör koka den? Tänkte förbereda en middag så långt det går och skönt om man kan ha pastan klar strax innan gästerna kommer.
Anna Mellberg
Hej Björn! Om du täcker över pastan med en handduk så håller den sig fuktig längre. Jag brukar strö över lite mjöl och sära på pastan så att de inte trasslar ihop sig alltför mycket. Lycka till hälsar Anna på Zeta
Anders
Hej
Kanonrecept. Om man nu kan göra pasta på fler än ett sätt? Hmm…nej. Jo, brukar ta lite salt i också, särskilt när jag gör Lasagne då jag inte kokar pastaplattorna innan, de blir ju kokta i ugnen ändå. Tips till lasagne, gör inte för tjocka plattor, då blir det väldigt mycket pasta i lasagnen. En av mina italienska vänner rekommenderar att bara göra pastan på äggulor…tycker inte det blir någon större skillnad och det går ju åt väldigt många gulor då, typ 8 till ovan recept. Lite onödigt kan jag tycka.
/Anders
Joel
Hej
Jättebra recept, jag har använt det säkert 10 ggr. Hur som helst undrar jag hur länge du kan ha pastadegen i kylen innan du måste kavla den?
Sophie Berlin
Hej Joel,
Underbart kul att du gillar vårt pastarecept! Degen håller några dagar i kyl, viktigt är att du plastar in den ordentligt så den inte torkar ut.
Ciao! Vännerna på Zeta
Jan
Hej, jag brukar ta 4 dl durumvetemjöl och 1 dl fin vetemjöl + 1 normalägg (rumstempererat) för varje dl mjöl. Knåda knåda knåda i 10 min (Har du en matberedare och är funktionsnedsatt så går det utmärkt att förbehandla blandingen så). Sen kör jag igenom pasta maskinen på läge 1 (masticering) 2 – 3 ggr. Delar i 4 bollar, in i plastpåse så får degen vila i kylskåpet i 30 – 40 min. (nu ör det dags att städa och ta ett glas gott vin). Mycket viktigt att man använder Zeta topkvalitets jungfruoljor annars kan hela degen skära sig eller så absorberas inte oljan och degen blir omöjlig att valsa. Jag har aldrig salt i kokvattnet (3 – 4 min storm kok = al dente) men vid av-silningen strös liberalt med Zeta olivolja, flingsalt och luftvänder pastan innan omedelbar tillredning med tillbehör eller direkt på djup tallrik. *Masticering ger en smidig och len deg och inga smuliga kanter. Ha en god pastadag 🙂
Sophie Berlin
Hej Jan,
Du kan din pasta du – härligt och tack för fina ord! 🙂
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta
Sophie Berlin
Hej Andreas,
Ja självklart ska pastan kokas först, och då i rikligt med saltat vatten. 🙂
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta
Stefan
Hej,
Det står ”Kan formas till spaghetti, tagliatelle eller pappardelle.”. Gissar att degen även är anpassad till ravioli? Eller behöver mängd i ingredienserna justeras för det?
Sophie Berlin
Hej Stefan,
Visst kan du även göra ravioli på degen. Jag skulle rekommendera att öka på en halv sats då det kan krävas mer deg för ravioli. Får du deg över går det utmärkt att frysa och ta fram vid senare tillfälle.
Lycka till!
Vänliga hälsningar,
Sophie på Zeta
Lotta
Ett bra recept!
Men jag bytte ut olivoljan emot en citronolja av bra kvalité.
Blev jättegod pasta till laxgratäng 🙂
Victor
Blir lika bra, varje gång. Använder 00-mjöl för att lyxa till det. Brukar göra hel sats, och frysa in i portioner om två. Klarar sig bra länge (åtminstone en månad) och känns som nygjorda efter tining.
Anki
Hur många personer är receptet till?
Emma Olsson
Hejsan Anki,
Receptet är gjort för att räcka till fyra portioner, men kan också räcka till sex portioner.
Hälsningar, vännerna på Zeta
D
Svinbra 10/10
IOP
Jag tog vanliga hönsägg. Det gick jättebra.
Päivi
Om man ska göra lasagneplator hur många blir detta receptet
Emma Olsson
Hejsan Päivi,
Oljan är endast till för stekning, det bör räcka med cirka två matskedar.
Hälsningar, vännerna på Zeta
Anki
När man gjort pastan ska den direkt i kokande vatten eller?
Emma Olsson
Hejsan Anki,
Ja, men degen går också att frysa in 🙂
Hälsningar, vännerna på Zeta
Mia Kj
Superbra recept! Har aldrig tidigare gjort egen pasta då alla säger att det är svårt men inte med det här receptet!
Emma
Är det bara att ta hälften av allt om man vill göra för 2 personer?
Haris Cehajic
Degen var klibbig tills jag insåg att jag hade glömt olivoljan! Min första pastadeg. Blir bättre framöver. Blir spännande att se hur det blir när jag ska göra Lasagne !
Selma
Superbra recept! Pastan blev super!!
Kunde dock stå ungefär koktid i receptet:)
Marianne Larsson
Första gången jag gör egen pasta.
Så smidigt att göra trots avsaknad av pastamaskin, men med en bra kavel.
Kommer givetvis att göra fler gånger!
Bra recept!
Harry
Mycket enkelt och gott recept har gjort det flera gånger och blir lika nöjd varje gång. När det gäller koktiden så är det bara att smaka hur al dente man vill ha sin pasta.
Maria
Testat detta recept 2 gånger hittills, kommer göra det igen! Så lätt att få till en perfekt pastadeg. Supernöjd 🙂
Ps. Brukar koka max tre min, men tycker alltid det är bäst att smaka pastan eftersom så den blir precis som jag vill ha den (har gjort tagliatelle)
Nadjs
Bra pasta recept. Lätt och smidig med fåningredienser. Minus är att det står inte hur länge den ska kokas.
Karter
hur länge ska pastan koka sen?
Emma Olsson
Hejsan Karter,
Det beror på vad du ska göra för pasta form och storlek på pasta. Min rekommendation är att koka pastan i max 3 minuter, annars finns det risk att pastan blir överkokt.
Hälsningar , Emma från Zeta
susanne lundberg
Superbra recept! (Funkade ju jättebra m fullkorns dunkel oxå😁)
ALIZIA
Detta pastarecept är legendariskt och är supersmidigt!!!Igår så gjorde jag pasta för första gången i mitt liv och då använder jag det här receptet och det gick superbra och smakade lika bra. Jag rekommenderar verkligen detta recept!!!
Julian
TILL HUR MÅNGA ÄR RECEPTET
Lukas
Räcker gott och väl till 4 personer, kanske 5 beroende på vad du gör för rätt.
Thea
Hej Julian detta recept brukar räcka till 5ca personer
Ellak
Standard om inget står är att ett recept är till 4 personer. Vilket bordfe vara fallet här också.
Helene
4 portioner
Emma Olsson
Hejsan Julian,
Receptet är skapat för 4 portioner 🙂
Hälsningar, Emma från Zeta
Helena
Supergod pasta som håller ihop fint och smakar förträffligt
Mario
God pasta som är enkel att göra. Bör kanske tilläggas att man kan pudra pastan med mjöl efter man gjort önskad sort så att den inte klibbar ihop innan man lägger den i vattnet.
Therese
Hur länge kan pastan ligga innan man kokar den? Kan de ligga flera timmar eller ska den kokas direkt efter att den formats?
Emma Olsson
Hej Therese,
Det går bra att förbereda pastadegen redan dagen innan. För att sedan servera dagen efter 🙂
Hälsningar, Emma från Zeta
Blenda
Det var väldigt gott men det tog inte 45 minuter…vet inte om det beror på att jag ställde mig och gjorde detta mitt i natten meeen det var mycket trevligt. Det gick jättebra att bara kavla ut degen med en kavel men nästa gång ska jag göra det lite noggrannare.
Saga
Det blev så gott❤️
Tova
Kan man använda vanligt vetemjöl?
Emma Olsson
Hej Tova,
Ja det kan fungera- men resultatet blir bättre med durumvetemjöl eftersom det innehåller mer protein och ger pastadegen en annan (hårdare) karaktär.
Hälsningar, Emma från Zeta
Petter
Hej. I brist på pastamaskin, går det att göra spaghetti med en vanlig potatispress (typ vitlökspress men större), eller blir det för tungt?
jonas ode
hej
har svårt att tro att det skulle funka med tanke på degens konsistens och ”tuffhet” men testa gärna och svara på denna kommentar hur det gick och om det funkade, alltid roligt att höra innovativa lösningar på problem som jag personligen skulle tro är rätt vanliga.
MvH Jonas
Emma Olsson
Hej Petter,
Tack för att du tog dig tid att höra av dig! Att använda en potatispress var kreativt. Dock tror jag att pastan får en alldeles för ruggad yta vilket kommer kan göra att pastan går sönder när du kokar den. Men du kan alltid prova 🙂 Annars skulle jag rekommendera att kavla ut degen och skära pappardelle-pasta med en vanlig kniv.
Hälsningar, Emma från Zeta
Noah
Hur många gör man pasta för med 1 sats?
Emma Olsson
Hej Noah,
En sats brukar räcka till 4 portioner 🙂
Hälsningar, Emma från Zeta
Madeleine
Måste man förkoka denna om man skall laga lasagne? Isåfall, hur länge?
Emma Olsson
Hej Madeleine,
Det går bra att förkoka pastan om man vill, pastan ska i då endast koka i ca 2 minuter. Men du behöver inte utan kan lägga i pastan som den är 🙂
Hälsningar, Emma från Zeta
Per
Koktid ?
Emma Olsson
Hej Per,
Färsk pasta ska endast värmas under kortare tid. Lägg pastan i kokande vatten med salt. Låt pastan ligga i vattnet i knappt en till två minuter.
Hälsningar, Emma från Zeta