Hemgjord pasta

RÖSTA PÅ RECEPTET (1302)

(1302)

Vad tycker du?

45min 3 ingredienser
Köp din Novello här
Novello finns i begränsat antal och nu kan du beställa direkt i Zetas webbshop för 139 kr.

Novello finns i begränsat antal och nu kan du beställa direkt i Zetas webbshop för 139 kr.

Köp din Novello här

Hemgjord pasta med ägg, durumvetemjöl och olivolja. Kan formas till spaghetti, tagliatelle eller pappardelle.

Receptet är framtaget i samarbete med Johanna Westman.

Köp din Novello här
Novello finns i begränsat antal och nu kan du beställa direkt i Zetas webbshop för 139 kr.

Novello finns i begränsat antal och nu kan du beställa direkt i Zetas webbshop för 139 kr.

Köp din Novello här

Ingredienser

5 dl
durumvete
4
ekologiska ägg

Gör så här

Tips!

Om du upplever att pastadegen blir för torr och smulig addera lite vatten, cirka 1/2 tsk.

Vad tyckte du om receptet?

RÖSTA PÅ RECEPTET (1302)

(1302)

Vad tyckte du om receptet?

89 kommentarer

Maja

Det var helt fantastiskt! Jag gör det väldigt ofta men hade receptet kunna räcka till fler personer?
(Vi är fyra personer)

Malin

Inte så van att göra pasta men jag gjorde halva receptet för 2. Fast jag tycker att det är svår att få ihop 2.5 dl durumvete med två ägg manuellt. Vad gör jag för fel?

Anna Mellberg

Hej Malin! Äggens storlek varierar- så ibland brukar vi addera en halv tsk vatten, arbeta in den och räcker inte det så tar jag en halv till osv. Lycka till med pastan, hälsar vännerna på Zeta

Bengt

Jag använder inte plastfolie, jag rullar in det i en fuktig handduk istället, eller lägger i en skål med fat över, funkar lika bra, eller bättre än plast. Lägga i glasburk med lock går också bra.

Annie

Pastan blev jätte bra men det hade kunnat stå mer om hur man förvarar den.

Anna Mellberg

Hej Annie! Det är en bra synpunkt, nu har vi uppdaterat receptet med förvaringstips. Hälsningar vännerna på Zeta.

Bernt

Går utmärkt att frysa.
Jag gör ’korvar’ på 60-70g (lagom portion till äldre man).
Kavlar ut till 2 i pastamaskin, gör alltid bandspagetti och låter ligga framme och torka 2 till 3 timmar.
Se till att varje spagetti får torka separat för att undvika att de kladdar ihop vid kokning.
Koktid tills de blir som jag vill ha dem (6 till 8 min.).

Anna Mellberg

Tack för dina tips Bernt! Vi tycker det är trevligt att läsa vad du skriver och vi vet också att det finns många andra konsumenter som uppskattar att du delar med dig av dina erfarenheter. Ta väl hand om dig, hälsningar från vännerna på Zeta

Estrid

Hur många personer är receptet beräknat till? Vilka mängder ska jag ta om jag vill göra till 1 person?

Anna Mellberg

Hej Estrid! Receptet är beräknat till 4-6 portioner. Jag skulle halvera receptet, för att få en ordentlig deg att arbeta med. Använder du inte hela degen så kan du frysa in den bit som blir över och ta fram nästa gång du vill göra din egen pasta. Lycka till önskar Anna på Zeta

Sofia

Så otroligt bra recept. Har gjort det flera gånger. Jag har bara gjort ravioli och använt halva mängden av receptet. Behövt addera lite vatten för att få degen att gå ihop.

Anna Mellberg

Hej Sofia! Vi blir så glada att höra detta! Det är ju både roligt och gott att göra egen pasta! Hälsningar vännerna på Zeta

Anita Säll

Degen blev superbra! Trots att jag kavlade blev den tunn!
Nu hänger de på tork.

Anne-Marie

Koktid?

Anna Mellberg

Hej Anne Marie! Tack för din fråga. Ca 1-2 minuter är ett bra riktmärke. Koktiden beror lite på hu tunt kavlad degen är och om du låtit den torka pastan något. Jag har förtydligat det i receptet nu. Smaka av och se vad du föredrar. Lycka till önskar vännerna på Zeta

Hugo Derninger

Jag har lite problem med att pastan klibbar ihop sig. Och jag täcker pastan
i mjöl och rör runt men den klibbar ihop.
Vad kan jag göra för att pastan inte ska klibba ihop?

Hälsningar, Hugo.

Per

Du ska inte röra utan knåda.
Du får tillsätta mer mjöl försiktigt och knåda knåda knåda.
Receptet är lite dåligt skrivet då ägg kan variera väldigt mycket i vikt.
Recept skall alltid skrivas i vikt.
Jag fick tex ta sex ägg idag för att degen överhuvudtaget skulle gå ihop

Emelie

Jättebra recept! Körde allt i min köksassistent. Kan man torka pastan och använda den en annan dag?

Mats Billgren

Till hur många är detta recept.
Detta är inte min bakgata men vill lära mig🤩🤩

Anna Mellberg

Hej Mats! Receptet räcker till ca 4-6 portioner. Det är verkligen jättekul och väldigt gott at göra egen pasta, så det måste du bara göra. Återkom gärna och berätta hur det blev. Lycka till!

Cecilia Olsen

Bra recept, men jag kör 2,5 dl vetemjöl och 2,5 dl mannagryn, 4 ägg och lite olja. Blir superbra! Durumvete är fasen dyrt!

Greta

Kan man göra degen på dagen och koka den på kvällen?

Anna Mellberg

Hej Greta! Det går jättebra! Lycka till önskar vännerna på Zeta

Camilla

Hej
Kan man använda vanligt vetemjöl när man gör pastadeg?

Anna Mellberg

Hej Camilla! Det blir bäst om du använder durumvetemjöl i detta recept. Om du vill använda vanligt mjöl rekommenderar vi dig att leta efter ett recept som är utformat efter det. Lycka till önskar vännerna på Zeta

susanne

hur många portinoner blir detta

Christel

Tänkte göra pastan idag och koka i morgon. Hur förvara tills i morgon så det inte klibbar ihop osv ?

Anna Mellberg

Hej! Vi brukar lägga pastan i knyten på mjölade brickor. Se till att pastan blir ordentligt mjölad så att den inte klibbar ihop alltför mycket. Vill du täcka den kan du lägga ett bakplåtspapper över. Den kan också hängas upp för torkning- men det är något skrymmande och få har den möjligheten i sitt kök. Lycka till hälsar vännerna på Zeta

Susanne

Hej! Jag undrar om vilket mjöl man kan ta istället för Durumvete?

Niclas

Hej, kan varmt rekommendera Caputo Pasta fresca e gnocchi som gör degen väldigt elastisk

Björn

När jag format till pastaformen jag vill ha (näst sista steget), hur länge kan jag vänta innan jag bör koka den? Tänkte förbereda en middag så långt det går och skönt om man kan ha pastan klar strax innan gästerna kommer.

Anna Mellberg

Hej Björn! Om du täcker över pastan med en handduk så håller den sig fuktig längre. Jag brukar strö över lite mjöl och sära på pastan så att de inte trasslar ihop sig alltför mycket. Lycka till hälsar Anna på Zeta

Anders

Hej
Kanonrecept. Om man nu kan göra pasta på fler än ett sätt? Hmm…nej. Jo, brukar ta lite salt i också, särskilt när jag gör Lasagne då jag inte kokar pastaplattorna innan, de blir ju kokta i ugnen ändå. Tips till lasagne, gör inte för tjocka plattor, då blir det väldigt mycket pasta i lasagnen. En av mina italienska vänner rekommenderar att bara göra pastan på äggulor…tycker inte det blir någon större skillnad och det går ju åt väldigt många gulor då, typ 8 till ovan recept. Lite onödigt kan jag tycka.
/Anders

Joel

Hej

Jättebra recept, jag har använt det säkert 10 ggr. Hur som helst undrar jag hur länge du kan ha pastadegen i kylen innan du måste kavla den?

Sophie Berlin

Hej Joel,
Underbart kul att du gillar vårt pastarecept! Degen håller några dagar i kyl, viktigt är att du plastar in den ordentligt så den inte torkar ut.
Ciao! Vännerna på Zeta

Jan

Hej, jag brukar ta 4 dl durumvetemjöl och 1 dl fin vetemjöl + 1 normalägg (rumstempererat) för varje dl mjöl. Knåda knåda knåda i 10 min (Har du en matberedare och är funktionsnedsatt så går det utmärkt att förbehandla blandingen så). Sen kör jag igenom pasta maskinen på läge 1 (masticering) 2 – 3 ggr. Delar i 4 bollar, in i plastpåse så får degen vila i kylskåpet i 30 – 40 min. (nu ör det dags att städa och ta ett glas gott vin). Mycket viktigt att man använder Zeta topkvalitets jungfruoljor annars kan hela degen skära sig eller så absorberas inte oljan och degen blir omöjlig att valsa. Jag har aldrig salt i kokvattnet (3 – 4 min storm kok = al dente) men vid av-silningen strös liberalt med Zeta olivolja, flingsalt och luftvänder pastan innan omedelbar tillredning med tillbehör eller direkt på djup tallrik. *Masticering ger en smidig och len deg och inga smuliga kanter. Ha en god pastadag 🙂

Sophie Berlin

Hej Jan,
Du kan din pasta du – härligt och tack för fina ord! 🙂
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta

Sophie Berlin

Hej Andreas,
Ja självklart ska pastan kokas först, och då i rikligt med saltat vatten. 🙂
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta

Stefan

Hej,
Det står ”Kan formas till spaghetti, tagliatelle eller pappardelle.”. Gissar att degen även är anpassad till ravioli? Eller behöver mängd i ingredienserna justeras för det?

Sophie Berlin

Hej Stefan,
Visst kan du även göra ravioli på degen. Jag skulle rekommendera att öka på en halv sats då det kan krävas mer deg för ravioli. Får du deg över går det utmärkt att frysa och ta fram vid senare tillfälle.
Lycka till!
Vänliga hälsningar,
Sophie på Zeta

Lotta

Ett bra recept!
Men jag bytte ut olivoljan emot en citronolja av bra kvalité.
Blev jättegod pasta till laxgratäng 🙂

Victor

Blir lika bra, varje gång. Använder 00-mjöl för att lyxa till det. Brukar göra hel sats, och frysa in i portioner om två. Klarar sig bra länge (åtminstone en månad) och känns som nygjorda efter tining.

Anki

Hur många personer är receptet till?

Emma Olsson

Hejsan Anki,
Receptet är gjort för att räcka till fyra portioner, men kan också räcka till sex portioner.
Hälsningar, vännerna på Zeta

Päivi

Om man ska göra lasagneplator hur många blir detta receptet

Emma Olsson

Hejsan Päivi,
Oljan är endast till för stekning, det bör räcka med cirka två matskedar.
Hälsningar, vännerna på Zeta

Mia Kj

Superbra recept! Har aldrig tidigare gjort egen pasta då alla säger att det är svårt men inte med det här receptet!

Emma

Är det bara att ta hälften av allt om man vill göra för 2 personer?

Haris Cehajic

Degen var klibbig tills jag insåg att jag hade glömt olivoljan! Min första pastadeg. Blir bättre framöver. Blir spännande att se hur det blir när jag ska göra Lasagne !

Selma

Superbra recept! Pastan blev super!!
Kunde dock stå ungefär koktid i receptet:)

Marianne Larsson

Första gången jag gör egen pasta.
Så smidigt att göra trots avsaknad av pastamaskin, men med en bra kavel.
Kommer givetvis att göra fler gånger!
Bra recept!

Harry

Mycket enkelt och gott recept har gjort det flera gånger och blir lika nöjd varje gång. När det gäller koktiden så är det bara att smaka hur al dente man vill ha sin pasta.

Maria

Testat detta recept 2 gånger hittills, kommer göra det igen! Så lätt att få till en perfekt pastadeg. Supernöjd 🙂

Ps. Brukar koka max tre min, men tycker alltid det är bäst att smaka pastan eftersom så den blir precis som jag vill ha den (har gjort tagliatelle)

Nadjs

Bra pasta recept. Lätt och smidig med fåningredienser. Minus är att det står inte hur länge den ska kokas.

Karter

hur länge ska pastan koka sen?

Emma Olsson

Hejsan Karter,
Det beror på vad du ska göra för pasta form och storlek på pasta. Min rekommendation är att koka pastan i max 3 minuter, annars finns det risk att pastan blir överkokt.
Hälsningar , Emma från Zeta

susanne lundberg

Superbra recept! (Funkade ju jättebra m fullkorns dunkel oxå😁)

ALIZIA

Detta pastarecept är legendariskt och är supersmidigt!!!Igår så gjorde jag pasta för första gången i mitt liv och då använder jag det här receptet och det gick superbra och smakade lika bra. Jag rekommenderar verkligen detta recept!!!

Julian

TILL HUR MÅNGA ÄR RECEPTET

Lukas

Räcker gott och väl till 4 personer, kanske 5 beroende på vad du gör för rätt.

Thea

Hej Julian detta recept brukar räcka till 5ca personer

Ellak

Standard om inget står är att ett recept är till 4 personer. Vilket bordfe vara fallet här också.

Helena

Supergod pasta som håller ihop fint och smakar förträffligt

Mario

God pasta som är enkel att göra. Bör kanske tilläggas att man kan pudra pastan med mjöl efter man gjort önskad sort så att den inte klibbar ihop innan man lägger den i vattnet.

Therese

Hur länge kan pastan ligga innan man kokar den? Kan de ligga flera timmar eller ska den kokas direkt efter att den formats?

Emma Olsson

Hej Therese,
Det går bra att förbereda pastadegen redan dagen innan. För att sedan servera dagen efter 🙂
Hälsningar, Emma från Zeta

Blenda

Det var väldigt gott men det tog inte 45 minuter…vet inte om det beror på att jag ställde mig och gjorde detta mitt i natten meeen det var mycket trevligt. Det gick jättebra att bara kavla ut degen med en kavel men nästa gång ska jag göra det lite noggrannare.

Tova

Kan man använda vanligt vetemjöl?

Emma Olsson

Hej Tova,
Ja det kan fungera- men resultatet blir bättre med durumvetemjöl eftersom det innehåller mer protein och ger pastadegen en annan (hårdare) karaktär.
Hälsningar, Emma från Zeta

Petter

Hej. I brist på pastamaskin, går det att göra spaghetti med en vanlig potatispress (typ vitlökspress men större), eller blir det för tungt?

jonas ode

hej
har svårt att tro att det skulle funka med tanke på degens konsistens och ”tuffhet” men testa gärna och svara på denna kommentar hur det gick och om det funkade, alltid roligt att höra innovativa lösningar på problem som jag personligen skulle tro är rätt vanliga.

MvH Jonas

Emma Olsson

Hej Petter,
Tack för att du tog dig tid att höra av dig! Att använda en potatispress var kreativt. Dock tror jag att pastan får en alldeles för ruggad yta vilket kommer kan göra att pastan går sönder när du kokar den. Men du kan alltid prova 🙂 Annars skulle jag rekommendera att kavla ut degen och skära pappardelle-pasta med en vanlig kniv.
Hälsningar, Emma från Zeta

Madeleine

Måste man förkoka denna om man skall laga lasagne? Isåfall, hur länge?

Emma Olsson

Hej Madeleine,
Det går bra att förkoka pastan om man vill, pastan ska i då endast koka i ca 2 minuter. Men du behöver inte utan kan lägga i pastan som den är 🙂
Hälsningar, Emma från Zeta

Per

Koktid ?

Emma Olsson

Hej Per,
Färsk pasta ska endast värmas under kortare tid. Lägg pastan i kokande vatten med salt. Låt pastan ligga i vattnet i knappt en till två minuter.
Hälsningar, Emma från Zeta

Klassisk italiensk höstmiddag

Höstgryta
Höstgryta
Italiensk kalvgryta Spezzatino
Italiensk kalvgryta Spezzatino
Klassisk pasta
Klassisk pasta
Bolognese med pasta tagliatelle
Bolognese med pasta tagliatelle
Risotto
Risotto
Risotto på svamp och spenat
Risotto på svamp och spenat
Klassiskt italienskt långkok
Klassiskt italienskt långkok
Ossobuco
Ossobuco