Italiensk chokladtårta med svarta bönor
Vad tycker du?
En saftig och ljuvligt god chokladtårta där få gäster ens kan ana att den innehåller svarta bönor. Dessutom är den glutenfri. Använd en liten form, ca 18 cm om du vill göra en hög tårta som du kan skära i två lager som på bilden.
Receptet är framtaget i samarbete med Mia Öhrn.
Vad tyckte du om receptet?
RÖSTA PÅ RECEPTET (231)
(231)Vad tyckte du om receptet?
34 kommentarer
Patricia
Ett tips!
Till fyllningen av tårtan, kan ett tips vara att ha sylt istället för frosting.
Vi hade egen gjord jordgubbssylt, men jag kan även tänka mig aprikossylt/aprikospuré.
Perfekt för glutenintolerant!!
Ewa Sköldestam
Hej! Denna chokladtårta är familjens favorit!
Bakplåtspappret fastnar alltid i kakan, har ni
några tips på hur jag lätt får bort pappret?
Ewa
Anna Mellberg
Hej Ewa! Om du lägger bakplåtspapperet över botten på en bakform (med den löstagbara kanten borta) och sedan sätter på kanten över papperet- då ligger det spänt över botten. Du kanske redan gör så- och då är ett annat tips att smörja botten och strunta i bakplåtspapperet. Hoppas att du får hjälp av våra tips, hälsningar vännerna på Zeta
Maria
Hej!
Funkar det att frysa denna tårta eller blir det bara kladdigt?
Maria
Anna Mellberg
Hej Maria! Kakbotten går att frysa, det finns risk att fyllningen blir kladdig om dy fryser in en fylld kaka dock. Lycka till med baket önskar vännerna på Zeta
Sara göta
För att kunna följa ett recept måste arbetsmomenten ” gör så här” fungera och vara riktiga.
Här hamnar vissa saker utanför. Endast bönor havregryn och socker ska blandas?
100 gr mörk choklad finns med i såväl kakan som frostingen, ska den vara i båda och 100 gr i varje?
Gör om och gör rätt!
Anna Mellberg
Hej Sara! Ja, det ska vara smält choklad både i kakan och i frosting. Du börjar med att mixa havregryn, bönor och socker och sedan adderar du resten av ingredienserna till kakan/tårtbotten. Det står i instruktionen.
Jag har dock nu lagt till förtydligande information längst ner i receptet om att det ska vara smält choklad både i frosting och i tårtbotten, så att ingen tror att det är felskrivet. Lycka till med kakan önskar Anna på Zeta
Kristina D
Förstår inte riktigt när jag läser receptet; det står att chokladen ska smältas vid två tillfällen, dels till kaksmeten och dels till frostingen. Är det felskrivet, ska kakaon till kakan och smälta chokladen till frostingen?
Anna Mellberg
Hej Kristina! Receptet till själva tårtbotten innehåller både choklad och kakao och chokladen ska smältas. När du sedan gör glasyren (fyllningen) så ska du även smälta chokladen till den. Jag tycker att det är tydligt beskrivet i receptet – så mitt förslag är att du läser igenom det igen så tror jag att det klarnar. Önskar dig en härlig och god stund med tårtan när den är klar! Hälsningar Anna på Zeta
Rut
Går det att dubbla receptet för en 24 centimeters form och kunna dela den i två bottnar?
Anna Mellberg
Hej Rut! Det ska gå bra, säger Mia som tagit fram receptet. Tänk på att hålla koll på kakans konsistens med en potatissticka eller en tandpetare under gräddningen. Lycka till önskar Anna på Zeta
Martina Persson
Åh denna var riktigt god! Drog ner på sockret- blev kanon! Finns den på insta?? Skulle gärna dela den🥰🎂
Anna Mellberg
Hej Martina! Vi har inte gjort någon film till Insta där vi lagar den- men vi ska definitivt tänka på saken. Tack för tips. Hälsningar Anna på Zeta
Madeleine Holm
Så otroligt god kaka! Som sammet i munnen! Len och härlig chokladsmak! Kommer verkligen att göra denna igen!
Mery-anne.
Behöver det vara glutenfria havregryn?
Anna Mellberg
Hej! Om du ska servera kakan till en person som har Celiaki/glutenintolerans så måste det vara glutenfria havregryn. Men ska kakan serveras till personer som inte har någon matintolerans så går det bra med vanliga havregryn (de är inte garanterat fria från inblandning av gryn från andra sädesslag). Hälsningar vännerna på Zeta
Lina
Den godaste chokladtårta jag ätit!
Sara
Skulle man kunna söta m banan istället för socker?
Anna Mellberg
Det har vi inte provat, men det låter spännande, prova och återkom gärna med resultatet. Det är så kul när ni gör om och experimenterar med våra recept. Hälsningar vännerna på Zeta
Helena
För bästa och saftigaste resultat, ska man lägga på fyllningen på tårtan strax innan den ska ätas?
Eller blir det lika gott om man gör iordning hela tårtan dagen innan, eller alt 2. bakar endast tårtbotten dagen innan?
Anna Mellberg
Hej! Kul att du vill baka den här fantastiska chokladdrömmen till tårta! Om du vill förbereda tårtan är det bäst att baka botten dagen innan och göra i ordning fyllningen samma dag som den ska ätas. Den kommer vara mycket god dagen efter också- det kan vi lova! Lycka till med baket önskar vännerna på Zeta
Susanna
Om man inte har en mindre form utan att den är ca 24 cm. Ska den gräddas lika länge?
Anna Mellberg
Hej Susanna! Bäst är att kontrollera gräddningen med en provsticka eller en tandpetare efter halva tiden. Då får du en indikation på hur långt gräddningen har gått- sedan kollar du den någon/några gånger till- beroende på hur kladdig den var vid första sticket. Detta är ett smart knep vid varje kakbak eftersom olika ugnar kan vara olika effektiva. Lycka till med baket, hälsar vännerna på Zeta
Robert
En förpackning? Är det 480g som på bilden eller 190g som när man klickar sig vidare?
Tina
380 gr Svarta Bönor!
Sophie Berlin
Hej Robert,
Jag förstår om det kan uppstå förvirring då vi uppdaterat våra förpackningar. Receptet är gjort på Zetas ekologiska svarta bönor som ligger på totalt 380 g, vilket ger en avrunnen vikt av bönor på 230 g. Hittar du inte just de ekologiska så går det bra att använda sig av Zetas 480 g och då väga upp 230 g bönor.
Hoppas det blev tydligare nu.
Vänliga hälsningar,
Sophie på Zeta
Tina
Godaste efterrätten jag ätit på länge. Ska göra den idag igen, för FJÄRDE gången i år 🙂 Stor skillnad om man gör den någon dag innan! Kul när man berättar om ingredienserna för sina gäster. Den är väldigt dryg. På gott och ont har det blivit mycket över när vi haft gäster!
Bagaren
Superdupergod!🤠
Evali
Kan den här frysas?
Emma Olsson
Hejsan Evali,
Ja, det går jättebra att frysa in tårtan.
Hälsningar, vännerna på Zeta
Eva
Oväntat god och saftig tårta.
Emelie
Magiskt god! Bjudit på den två gånger detta år.
2020 års bästa överraskning och succé!!!! Ett måste om du inte provat 🙂
Manuela
Otroligt god!!
Josefine Nordin
Utsökt!