Melanzane alla parmigiana

RÖSTA PÅ RECEPTET (546)

(546)

Vad tycker du?

1tim 30min 11 ingredienser

Melanzane alla parmigiana är en traditionell italiensk rätt som kombinerar friterade eller ugnsbakade aubergineskivor med mustig tomat- och ostsmak. Lager-på-lager-stilen av denna rätt ger en perfekt balans mellan krämighet, sälta och sötma. En smakexplosion för dina smaklökar!

Receptet är framtaget av Zeta.

Ingredienser

portioner
4 - 6
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
2
stora auberginer
1 1/2 msk
salt
4
vitlöksklyftor
2 frp
krossade tomater
1 dl
Matlagningsvin Vitt (eller vanligt vitt vin)
salt
nymalen svartpeppar
1 kruka
basilika, plockade blad

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

RÖSTA PÅ RECEPTET (546)

(546)

Vad tyckte du om receptet?

39 kommentarer

Anette Söderström

Jag undrar om det går bra att frysa ner i portioner? eller om det blir blaskigt.

Anna Mellberg

Hej Anette! Det går bra att frysa, men allt som fryses förlorar lite mer vätska då det tinas. Vi tycker det är helt ok att äta upptinat- dessutom känns det bra att minska matsvinnet. Vi tycker även att det smakar jättegott uppvärmt dagarna efter också- då det stått i kylskåp ett tag- smakerna utvecklas fint. Hälsningar från vännerna på Zeta

Karin Strååt

Undrar om det räcker med 1,5 msk salt. Tycke inte mina aubergineskivor lämna från så mycket vätska.
;em om man tar mer kanske det blir för salt?

Anna Mellberg

Hej Karin! Vi tycker att 1,5 msk räcker. Men det är ok att addera mer salt om det skulle behövas. Se till att saltet blir relativt jämnt fördelat. Var också noga med att torka av skivorna ordentligt- så att mycket av saltet försvinner(ännu viktigare om du adderar mer salt). Vissa sköljer till och med av skivorna och torkar noga efteråt. Lycka till önskar vännerna på Zeta

Thomas

Inspirerad av TV serien Hotel Portofino lagade jag till den här.
Otroligt gott!
Fast som någon skrev gäller det att låta aubergineskivorna ligga länge med salt o skölja av dem efteråt, sedan torka av.
Såsen blir bara bättre ju längre den får stå o puttra.

Christer

Jättebra recept. Observera att man gör bäst i att skölja av auberginerna efter man saltat ur den. Det är risk att det blir för salt. Ungsgrilla dem länge. De ska vara helt utvätskade när man tar ut auberginerna ur ugnen. Tomataåsen blir bara bättre ju längre den får koka. Häll i vatten om den blir för torr.

Karin

Hej! Kan rätten förberedas dagen innan, och bara tillaga den i ugnen när den ska serveras? Tack!

Anna Mellberg

Hej Karin! Kul att du har hittat en av mina favoriträtter! Den här rätten kan med fördel tillagas dagen innan och värmas upp dagen efter. Hemma hos oss tycker vi faktiskt att den smakar ännu bättre dagen efter, smakerna kommer fram tydligare. Hoppas att du får en riktigt härlig stund vid matbordet, hälsningar Anna på Zeta

Pia

Rätten är i ugnen nu, väntar på hur det ska smaka sen. Äter den till en grönsallad med stekt kycklingbröstfile.😉

Joakim

Kanonbra smak! Men….. Den blev väldigt blöt. Finns ju inget som direkt binder ihop det. Några tips?

Anna Mellberg

Hej Joakim! Verkligen tråkigt att höra att din melanzane blev för blöt. Det är såklart en smaksak hur ”rinnig” man vill ha den- men här har jag samlat ihop mina bästa tips för att få en mer koncentrerad gratäng. Jag tänker att det kan vara flera orsaker till att din melanzane blev för ”blöt”. Du kan testa att låta de saltade aubergineskivorna ligga och dra något längre (+10-15 min) och vara mycket noga med att torka av vätskan och saltet innan de används. Även tomatsåsen kan du koka ner ytterligare, låt den småputtra alt sjuda i 10 minuter till. Du kan också skiva upp buffelmozzarellan och torka av skivorna lätt med hushållspapper. Hoppas att dessa tips hjälper dig att få en mer fast melanzane. Lycka till i köket och hoppas att du blir riktigt nöjd med måltiden nästa gång, hälsar Anna på Zeta

Madde

Hur många dagar i förväg kan man förbereda denna?

Anna Mellberg

Hej Madde! Vi tycker att den smakar väldigt gott när vi värmt upp den efter att ha haft den i kyl 1-2 dagar efter tillagning. Hälsningar Zetas provkök.

Kj

Hur mycket är två förpackningar tomater?

Anna Mellberg

Hej! Det är 2 x 390g. Lycka till med matlagningen önskar vännerna på Zeta.

Johan m. Skägget

Härlig upplevelse! Men jag har ett överskott av squash så det använde jag, liksom egna tomater, purjolök, basilika och vitlök från grönsakslandet. Vitt vin sakades så lite granskotts-vinäger, också min egen… Men använder Zetas olivolja förstås. Mycket gott och uppskattat av familjen! Det här receptet tar jag till mina favoriter.

Anna Mellberg

Hej Johan! Vi blir så glada att höra detta! Roligt att du experimenterar i köket och sätter din egen prägel på recepten och tack för att du berättar det. Hälsningar vännerna på Zeta

Annica

Krämighet, SÄLTA och SÖTMA, är korrekt ordval! Fantastiskt recept!!

Anna Mellberg

Hej Annica! Det stämmer! Vi har ändrat det nu- riktigt tokigt ordval tidigare! Tack för att du uppmärksammade oss. Hälsningar Anna på Zeta

Marianne Tholden

Mums. Lagar minst en gång i månaden. Blir alltid så god. Bland det godaste som finns!

Sara

Den här är så himla god! Jag lägger ibland till köttfärs också men den är perfekt att bjuda vegetarianer på som den är. Jag brukar ha i rött vin och låter såsen koka ihop länge så den blir tjock innan allt läggs ihop.

Katarina

Mycket god! Svårt att få ”grillad yta” på 225 grader så jag höjde till 250 grader.

Marcus

1 1/5 matsked salt gjorde att allt blev för salt för att äta, vet inte om jag gjorde något tokigt, men följde bara receptet.

Birgitta Nilsson

Hej Marcus!
Saltet är till för att dra ut vätska ur auberginerna. Kan du ha glömt den delen av receptet när du ska torka av dem salt och vätska?

Johanna

Jag tror att den mängden salt är det man strör över auberginerna först när de ska vätska av. Det torkar man sedan av med hushållspapper innan de bakas i ugn.

Anna Mellberg

Hej Marcus! Så tråkigt att höra att det blev för salt. Vi tror att vi vet vad som gick fel. Saltet ska noga torkas av från aubergineskivorna innan de tillagas. Huvudsyftet med saltningen är att det ska dra ur överflödig vätska från auberginen. Tänk på att lite salt alltid smaksätter skivorna, så var även sparsam då du saltar tomatsåsen- då blir sältan jämnare i rätten som helhet. Ge receptet en chans till- det är himmelskt gott och en stor favorit här hos oss. Trevlig helg önskar vännerna på Zeta

Indrek

Jag brukar steka lök och hälften av en mellanstark chilipeppar, då blir tomatåsen mycket godare.

Marianne

Vad göra om man inte tål minsta vitlök?

Anna Mellberg

Hej Marianne! Uteslut vitlöken. Det finns en massa andra ingredienser i detta recept som har fantastiska smaker. Om du tål ”vanlig” lök kan du hacka och steka en liten gul lök som du låter koka med i tomatsåsen. Hur du än gör kommer du säkert tycka om rätten utan vitlök. Lycka till önskar vännerna på Zeta.

Pernill

Helt fantastiskt gott. Lade till lite stora vita bönor i ugnen och det blev ännu mer matigt.

Lena Wendt

I receptet står det 2 frp krossade tomater. I tillagningen står det att man skall tillsätta tomater som man mosar med en gaffel???

Sophie Berlin

Hej Lena,
Receptet var lite otydligt skrivet, nu är det uppdaterat.
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta

Elin

Så gott och perfekt matlådemat, blev bara godare dag två och tre. Jag hade kokta belugalinser till, blev väldigt gott.

Assia Mitevs

Fantastiskt gott! 🌟🌟🌟🌟🌟
Har blivit en favorit förrätt hemma hos oss:) Vänner som har ätit den rätten frågar alltid ”Kan inte du göra den där med auberginer och parmesan…?”
Jag tycker bara att det är lite för mycket tomater och brukar minska mängden.

Dana

Jag föredrar feta ost istället för mozzarella. Och väldigt lite parmesan.

Dennis

Det blev gott men saknar tuggmotstånd. Allt blir lite väl geggigt för min smak. Nästa gång ska jag ha i 1cm skivor av zucchini då den håller sin krispighet ganska så bra i denna typ av mat. Rekomenderar även att steka gul lök med vitlöken för att få upp sötman lite i tomatsåsen.

Krispiga smashed potatoes

Krispiga smashed potatoes

(207)

(207)
1tim 15min
Se recept

Mustiga marinaden

Mustiga marinaden

(1531)

(1531)
1tim
Se recept

Rödingcarpaccio med kaprismajonnäs och picklade tomater

Rödingcarpaccio med kaprismajonnäs och picklade tomater

(21)

(21)
3tim 40min
Se recept

Burrata med pesto och tomatsallad

Burrata med pesto och tomatsallad

(50)

(50)
10min
Se recept

Picklade tomater

Picklade tomater

(40)

(40)
25min
Se recept

Ugnsbakade morötter med Parmesan

Ugnsbakade morötter med Parmesan

(82)

(82)
40min
Se recept

Topping till grillat

Topping till grillat

(14)

(14)
Se recept

Pasta Tagliatelle med het tomatsås

Pasta Tagliatelle med het tomatsås

(67)

(67)
30min
Se recept

Pesto

Pesto

(798)

(798)
15min
Se recept

Pasta Strozzapreti med aubergine och grönkål

Pasta Strozzapreti med aubergine och grönkål

(58)

(58)
45min
Se recept

Piadina med tomat, prosciutto och mozzarella

Piadina med tomat, prosciutto och mozzarella

(73)

(73)
15min
Se recept

Lammburgare

Lammburgare

(55)

(55)
30min
Se recept

Ribollita – Toskansk brödsoppa

Ribollita – Toskansk brödsoppa

(166)

(166)
45min
Se recept

Spaghetti alla Gricia

Spaghetti alla Gricia

(113)

(113)
30min
Se recept

Pasta Carbonara

Pasta Carbonara

(2052)

(2052)
30min
Se recept

Spaghetti Cacio e pepe

Spaghetti Cacio e pepe

(601)

(601)
Se recept

Moussaka

Moussaka

(534)

(534)
1tim 20min
Se recept

Fetaostbiffar

Fetaostbiffar

(2189)

(2189)
30min
Se recept

Italienska köttbullar i tomatsås

Italienska köttbullar i tomatsås

(672)

(672)
45min
Se recept

Fetaostfylld lax med dill och citron

Fetaostfylld lax med dill och citron

(1163)

(1163)
40min
Se recept

Spaghetti alle vongole

Spaghetti alle vongole

(427)

(427)
2tim 15min
Se recept

Pastasallad med pesto och parmesan

Pastasallad med pesto och parmesan

(720)

(720)
20min
Se recept

Linsgryta med tomat och fetaost

Linsgryta med tomat och fetaost

(1648)

(1648)
15min
Se recept

Lax med pesto i ugn

Lax med pesto i ugn

(940)

(940)
30min
Se recept

Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca

(621)

(621)
30min
Se recept

Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana

(546)

(546)
1tim 30min
Se recept

Piadina med het bönröra

Piadina med het bönröra

(29)

(29)
20min
Se recept

Spaghetti Pomodoro

Spaghetti Pomodoro

(337)

(337)
20min
Se recept

Sötpotatis i ugn med fetaost

Sötpotatis i ugn med fetaost

(652)

(652)
45min
Se recept

Vegetarisk lasagne

Vegetarisk lasagne

(415)

(415)
1tim
Se recept

Lammburgare

Lammburgare

(55)

(55)
30min
Se recept

Bönor och grönkål till kryddiga kycklingben

Bönor och grönkål till kryddiga kycklingben

(55)

(55)
40min
Se recept

Pasta strozzapreti med fetaost, paprika och oliver

Pasta strozzapreti med fetaost, paprika och oliver

(161)

(161)
20min
Se recept

Stufato, italiensk gryta

Stufato, italiensk gryta

(166)

(166)
Se recept

Brasato al Barolo

Brasato al Barolo

(76)

(76)
2tim 30min
Se recept

Risotto med trattkantareller, bakad pumpa, hasselnötter och tryffel

Risotto med trattkantareller, bakad pumpa, hasselnötter och tryffel

(21)

(21)
45min
Se recept

Rostade medelhavsgrönsaker med fetaost och soltorkade tomater

Rostade medelhavsgrönsaker med fetaost och soltorkade tomater

(101)

(101)
30min
Se recept

Pasta Fettuccine med tomat, mangold och krispigt surdegssmul

Pasta Fettuccine med tomat, mangold och krispigt surdegssmul

(15)

(15)
30min
Se recept

Fikoncarpaccio med burrata, pistagepesto och rostade pistagenötter

Fikoncarpaccio med burrata, pistagepesto och rostade pistagenötter

(54)

(54)
30min
Se recept

Insalata Russa italiensk potatissallad

Insalata Russa italiensk potatissallad

(31)

(31)
30min
Se recept

Hummus med fetaost och oliver

Hummus med fetaost och oliver

(18)

(18)
15min
Se recept

Lammgryta med gnocchi och gremolata

Lammgryta med gnocchi och gremolata

(46)

(46)
2tim 30min
Se recept

Syditaliensk lammragu med fänkålssalsiccia

Syditaliensk lammragu med fänkålssalsiccia

(84)

(84)
2tim 20min
Se recept

Pinsa med burrata, citron och pistagenötter

Pinsa med burrata, citron och pistagenötter

(230)

(230)
20min
Se recept

Pasta Pappardelle med långbakade tomater och persilja

Pasta Pappardelle med långbakade tomater och persilja

(71)

(71)
2tim 20min
Se recept

One pot lasagne

One pot lasagne

(129)

(129)
45min
Se recept

One pot pasta med grönsaker

One pot pasta med grönsaker

(86)

(86)
15min
Se recept

Pasta Pappardelle med pesto och zucchini

Pasta Pappardelle med pesto och zucchini

(31)

(31)
15min
Se recept

Pasta Mezze Maniche med scamorza, chili och persilja

Pasta Mezze Maniche med scamorza, chili och persilja

(60)

(60)
25min
Se recept

Krispiga smashed potatoes

Krispiga smashed potatoes

(207)

(207)
1tim 15min
Se recept

Salsicciaspett

Salsicciaspett

(22)

(22)
30min
Se recept

Pasta Tagliatelle med het tomatsås

Pasta Tagliatelle med het tomatsås

(67)

(67)
30min
Se recept

Hemgjord pasta

Hemgjord pasta

(1322)

(1322)
45min
Se recept

Vodkapasta Penne alla vodka

Vodkapasta Penne alla vodka

(163)

(163)
25min
Se recept

Pasta Strozzapreti med aubergine och grönkål

Pasta Strozzapreti med aubergine och grönkål

(58)

(58)
45min
Se recept

Piadina med het bönröra

Piadina med het bönröra

(29)

(29)
20min
Se recept

Ribollita – Toskansk brödsoppa

Ribollita – Toskansk brödsoppa

(166)

(166)
45min
Se recept

Pastagratäng – Million dollar Spaghetti

Pastagratäng – Million dollar Spaghetti

(25)

(25)
35min
Se recept

Klassisk ragú bolognese

Klassisk ragú bolognese

(72)

(72)
2tim 30min
Se recept

Pinsa med burrata, citron och pistagenötter

Pinsa med burrata, citron och pistagenötter

(230)

(230)
20min
Se recept

Pinsa med grönkål och burrata

Pinsa med grönkål och burrata

(53)

(53)
15min
Se recept

Pinsa med salami och oliver

Pinsa med salami och oliver

(86)

(86)
15min
Se recept

Pinsa med söt vaniljmascarpone, citron och färska bär

Pinsa med söt vaniljmascarpone, citron och färska bär

(33)

(33)
15min
Se recept

Pinsa med tomatsås, mozzarella och prosciutto

Pinsa med tomatsås, mozzarella och prosciutto

(314)

(314)
15min
Se recept

Pasta Strozzapreti med crème av kronärtskockor och pumpakärnor

Pasta Strozzapreti med crème av kronärtskockor och pumpakärnor

(78)

(78)
15min
Se recept

Krämig kycklinggryta med citron och mascarpone

Krämig kycklinggryta med citron och mascarpone

(207)

(207)
30min
Se recept

Grilled cheese sandwich med tre italienska ostar

Grilled cheese sandwich med tre italienska ostar

(27)

(27)
15min
Se recept

Ugnsbakad röding med mascarpone och pesto

Ugnsbakad röding med mascarpone och pesto

(34)

(34)
45min
Se recept

Saltimbocca på kyckling

Saltimbocca på kyckling

(35)

(35)
30min
Se recept

Pasta all’Arrabiata

Pasta all’Arrabiata

(139)

(139)
25min
Se recept

Bönragú

Bönragú

(23)

(23)
Se recept

Pasta Tagliatelle med salsiccia och svamp

Pasta Tagliatelle med salsiccia och svamp

(141)

(141)
20min
Se recept

Pasta Rigatini Quadri med brysselkål och valnötter

Pasta Rigatini Quadri med brysselkål och valnötter

(15)

(15)
20min
Se recept

Polpette med aubergine och fetaost

Polpette med aubergine och fetaost

(28)

(28)
1tim 45min
Se recept

Friterade kronärtskockor med mynta, pecorino och citronaioli

Friterade kronärtskockor med mynta, pecorino och citronaioli

(23)

(23)
20min
Se recept

Pinsa med skogschampinjoner och tryffelkräm

Pinsa med skogschampinjoner och tryffelkräm

(78)

(78)
10min
Se recept

Pasta Radiatori alla Siciliana

Pasta Radiatori alla Siciliana

(52)

(52)
20min
Se recept

Pasticciata – krämig pastasås med salsiccia och mascarpone

Pasticciata – krämig pastasås med salsiccia och mascarpone

(218)

(218)
30min
Se recept

Saftig äppelkaka med ricotta

Saftig äppelkaka med ricotta

(57)

(57)
1tim 30min
Se recept

Burrata med ugnsbakade tomater

Burrata med ugnsbakade tomater

(45)

(45)
1tim 10min
Se recept

Halloumibiffar med zucchini och morot

Halloumibiffar med zucchini och morot

(32)

(32)
30min
Se recept

Spetskål med krämig fetaost och nötter

Spetskål med krämig fetaost och nötter

(29)

(29)
25min
Se recept

Pasta Tagliatelle med bönor och örter

Pasta Tagliatelle med bönor och örter

(27)

(27)
30min
Se recept

Pastagratäng med frasigt täcke

Pastagratäng med frasigt täcke

(25)

(25)
35min
Se recept

Krämig kikärtsgryta med oregano och tomat

Krämig kikärtsgryta med oregano och tomat

(69)

(69)
25min
Se recept

Vitlöksfräst zucchini med mozzarella

Vitlöksfräst zucchini med mozzarella

(14)

(14)
20min
Se recept

Rostade kikärtor

Rostade kikärtor

(55)

(55)
Se recept

Dipp med fetaost och hummus

Dipp med fetaost och hummus

(13)

(13)
15min
Se recept

Pinsa Salamino Peperoni

Pinsa Salamino Peperoni

(58)

(58)
15min
Se recept

Pinsa med fluffig citronmascarpone, rom och rödlök

Pinsa med fluffig citronmascarpone, rom och rödlök

(96)

(96)
15min
Se recept

Frasig fetaost med sallad och picklad rödlök

Frasig fetaost med sallad och picklad rödlök

(29)

(29)
30min
Se recept

Pasta linguine med räkor

Pasta linguine med räkor

(67)

(67)
30min
Se recept

Rostad broccoli med parmesan – Smashed broccoli

Rostad broccoli med parmesan – Smashed broccoli

(99)

(99)
20min
Se recept

Mustig kycklingsoppa med risoni, tomat och örter

Mustig kycklingsoppa med risoni, tomat och örter

(32)

(32)
40min
Se recept

Lasagne med mild bechamelsås

Lasagne med mild bechamelsås

(26)

(26)
1tim 20min
Se recept

Mini Pinsa med chili och burrata

Mini Pinsa med chili och burrata

(11)

(11)
15min
Se recept

Mini Pinsa med pesto, burrata och pinjenötter

Mini Pinsa med pesto, burrata och pinjenötter

(54)

(54)
15min
Se recept

Italiensk vecka

Måndag
Måndag
Pasta Maccaronetti Bolognese
Pasta Maccaronetti Bolognese
Tisdag
Tisdag
Ribollita – Toskansk brödsoppa
Ribollita – Toskansk brödsoppa
Onsdag
Onsdag
Stekt lax med saffransfräst fänkål och kapris
Stekt lax med saffransfräst fänkål och kapris
Torsdag
Torsdag
Piadina med tomat, mozzarella, prosciutto cotto
Piadina med tomat, mozzarella, prosciutto cotto
Fredag
Fredag
Pizza med buffelmozzarella
Pizza med buffelmozzarella
Lördag
Lördag
Risotto på svamp och spenat
Risotto på svamp och spenat
Söndag
Söndag
Ossobuco
Ossobuco