Melanzane alla parmigiana

RÖSTA PÅ RECEPTET (537)

(537)

Vad tycker du?

1tim 30min 11 ingredienser
Köp din Novello här
Novello finns i begränsat antal och nu kan du beställa direkt i Zetas webbshop för 139 kr.

Novello finns i begränsat antal och nu kan du beställa direkt i Zetas webbshop för 139 kr.

Köp din Novello här

Melanzane alla parmigiana är en traditionell italiensk rätt som kombinerar friterade eller ugnsbakade aubergineskivor med mustig tomat- och ostsmak. Lager-på-lager-stilen av denna rätt ger en perfekt balans mellan krämighet, sälta och sötma. En smakexplosion för dina smaklökar!

Receptet är framtaget av Zeta.

Köp din Novello här
Novello finns i begränsat antal och nu kan du beställa direkt i Zetas webbshop för 139 kr.

Novello finns i begränsat antal och nu kan du beställa direkt i Zetas webbshop för 139 kr.

Köp din Novello här

Ingredienser

portioner
4 - 6
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
2
stora auberginer
1 1/2 msk
salt
4
vitlöksklyftor
2 frp
krossade tomater
1 dl
Matlagningsvin Vitt (eller vanligt vitt vin)
salt
nymalen svartpeppar
1 kruka
basilika, plockade blad

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

RÖSTA PÅ RECEPTET (537)

(537)

Vad tyckte du om receptet?

35 kommentarer

Thomas

Inspirerad av TV serien Hotel Portofino lagade jag till den här.
Otroligt gott!
Fast som någon skrev gäller det att låta aubergineskivorna ligga länge med salt o skölja av dem efteråt, sedan torka av.
Såsen blir bara bättre ju längre den får stå o puttra.

Christer

Jättebra recept. Observera att man gör bäst i att skölja av auberginerna efter man saltat ur den. Det är risk att det blir för salt. Ungsgrilla dem länge. De ska vara helt utvätskade när man tar ut auberginerna ur ugnen. Tomataåsen blir bara bättre ju längre den får koka. Häll i vatten om den blir för torr.

Karin

Hej! Kan rätten förberedas dagen innan, och bara tillaga den i ugnen när den ska serveras? Tack!

Anna Mellberg

Hej Karin! Kul att du har hittat en av mina favoriträtter! Den här rätten kan med fördel tillagas dagen innan och värmas upp dagen efter. Hemma hos oss tycker vi faktiskt att den smakar ännu bättre dagen efter, smakerna kommer fram tydligare. Hoppas att du får en riktigt härlig stund vid matbordet, hälsningar Anna på Zeta

Pia

Rätten är i ugnen nu, väntar på hur det ska smaka sen. Äter den till en grönsallad med stekt kycklingbröstfile.😉

Joakim

Kanonbra smak! Men….. Den blev väldigt blöt. Finns ju inget som direkt binder ihop det. Några tips?

Anna Mellberg

Hej Joakim! Verkligen tråkigt att höra att din melanzane blev för blöt. Det är såklart en smaksak hur ”rinnig” man vill ha den- men här har jag samlat ihop mina bästa tips för att få en mer koncentrerad gratäng. Jag tänker att det kan vara flera orsaker till att din melanzane blev för ”blöt”. Du kan testa att låta de saltade aubergineskivorna ligga och dra något längre (+10-15 min) och vara mycket noga med att torka av vätskan och saltet innan de används. Även tomatsåsen kan du koka ner ytterligare, låt den småputtra alt sjuda i 10 minuter till. Du kan också skiva upp buffelmozzarellan och torka av skivorna lätt med hushållspapper. Hoppas att dessa tips hjälper dig att få en mer fast melanzane. Lycka till i köket och hoppas att du blir riktigt nöjd med måltiden nästa gång, hälsar Anna på Zeta

Madde

Hur många dagar i förväg kan man förbereda denna?

Anna Mellberg

Hej Madde! Vi tycker att den smakar väldigt gott när vi värmt upp den efter att ha haft den i kyl 1-2 dagar efter tillagning. Hälsningar Zetas provkök.

Kj

Hur mycket är två förpackningar tomater?

Anna Mellberg

Hej! Det är 2 x 390g. Lycka till med matlagningen önskar vännerna på Zeta.

Johan m. Skägget

Härlig upplevelse! Men jag har ett överskott av squash så det använde jag, liksom egna tomater, purjolök, basilika och vitlök från grönsakslandet. Vitt vin sakades så lite granskotts-vinäger, också min egen… Men använder Zetas olivolja förstås. Mycket gott och uppskattat av familjen! Det här receptet tar jag till mina favoriter.

Anna Mellberg

Hej Johan! Vi blir så glada att höra detta! Roligt att du experimenterar i köket och sätter din egen prägel på recepten och tack för att du berättar det. Hälsningar vännerna på Zeta

Annica

Krämighet, SÄLTA och SÖTMA, är korrekt ordval! Fantastiskt recept!!

Anna Mellberg

Hej Annica! Det stämmer! Vi har ändrat det nu- riktigt tokigt ordval tidigare! Tack för att du uppmärksammade oss. Hälsningar Anna på Zeta

Marianne Tholden

Mums. Lagar minst en gång i månaden. Blir alltid så god. Bland det godaste som finns!

Sara

Den här är så himla god! Jag lägger ibland till köttfärs också men den är perfekt att bjuda vegetarianer på som den är. Jag brukar ha i rött vin och låter såsen koka ihop länge så den blir tjock innan allt läggs ihop.

Katarina

Mycket god! Svårt att få ”grillad yta” på 225 grader så jag höjde till 250 grader.

Marcus

1 1/5 matsked salt gjorde att allt blev för salt för att äta, vet inte om jag gjorde något tokigt, men följde bara receptet.

Birgitta Nilsson

Hej Marcus!
Saltet är till för att dra ut vätska ur auberginerna. Kan du ha glömt den delen av receptet när du ska torka av dem salt och vätska?

Johanna

Jag tror att den mängden salt är det man strör över auberginerna först när de ska vätska av. Det torkar man sedan av med hushållspapper innan de bakas i ugn.

Anna Mellberg

Hej Marcus! Så tråkigt att höra att det blev för salt. Vi tror att vi vet vad som gick fel. Saltet ska noga torkas av från aubergineskivorna innan de tillagas. Huvudsyftet med saltningen är att det ska dra ur överflödig vätska från auberginen. Tänk på att lite salt alltid smaksätter skivorna, så var även sparsam då du saltar tomatsåsen- då blir sältan jämnare i rätten som helhet. Ge receptet en chans till- det är himmelskt gott och en stor favorit här hos oss. Trevlig helg önskar vännerna på Zeta

Indrek

Jag brukar steka lök och hälften av en mellanstark chilipeppar, då blir tomatåsen mycket godare.

Marianne

Vad göra om man inte tål minsta vitlök?

Anna Mellberg

Hej Marianne! Uteslut vitlöken. Det finns en massa andra ingredienser i detta recept som har fantastiska smaker. Om du tål ”vanlig” lök kan du hacka och steka en liten gul lök som du låter koka med i tomatsåsen. Hur du än gör kommer du säkert tycka om rätten utan vitlök. Lycka till önskar vännerna på Zeta.

Pernill

Helt fantastiskt gott. Lade till lite stora vita bönor i ugnen och det blev ännu mer matigt.

Lena Wendt

I receptet står det 2 frp krossade tomater. I tillagningen står det att man skall tillsätta tomater som man mosar med en gaffel???

Sophie Berlin

Hej Lena,
Receptet var lite otydligt skrivet, nu är det uppdaterat.
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta

Elin

Så gott och perfekt matlådemat, blev bara godare dag två och tre. Jag hade kokta belugalinser till, blev väldigt gott.

Assia Mitevs

Fantastiskt gott! 🌟🌟🌟🌟🌟
Har blivit en favorit förrätt hemma hos oss:) Vänner som har ätit den rätten frågar alltid ”Kan inte du göra den där med auberginer och parmesan…?”
Jag tycker bara att det är lite för mycket tomater och brukar minska mängden.

Dana

Jag föredrar feta ost istället för mozzarella. Och väldigt lite parmesan.

Dennis

Det blev gott men saknar tuggmotstånd. Allt blir lite väl geggigt för min smak. Nästa gång ska jag ha i 1cm skivor av zucchini då den håller sin krispighet ganska så bra i denna typ av mat. Rekomenderar även att steka gul lök med vitlöken för att få upp sötman lite i tomatsåsen.

Klassisk italiensk höstmiddag

Höstgryta
Höstgryta
Italiensk kalvgryta Spezzatino
Italiensk kalvgryta Spezzatino
Klassisk pasta
Klassisk pasta
Bolognese med pasta tagliatelle
Bolognese med pasta tagliatelle
Risotto
Risotto
Risotto på svamp och spenat
Risotto på svamp och spenat
Klassiskt italienskt långkok
Klassiskt italienskt långkok
Ossobuco
Ossobuco