Ribollita – Toskansk brödsoppa

RÖSTA PÅ RECEPTET (156)

(156)

Vad tycker du?

45min 17 ingredienser
Köp din Novello här
Novello finns i begränsat antal och nu kan du beställa direkt i Zetas webbshop för 139 kr.

Novello finns i begränsat antal och nu kan du beställa direkt i Zetas webbshop för 139 kr.

Köp din Novello här

Ribollita är en klassisk toskansk brödsoppa som bjuder på rustika och fylliga smaker. Med kål, bönor och bitar av bröd blir soppan både mustig och mättande. I denna variant ger pancetta en extra dimension av smak och gör den perfekt att njuta av en kylig höstdag. En varm och hjärtlig rätt som värmer både kropp och själ.

Receptet är framtaget av Zeta.

Köp din Novello här
Novello finns i begränsat antal och nu kan du beställa direkt i Zetas webbshop för 139 kr.

Novello finns i begränsat antal och nu kan du beställa direkt i Zetas webbshop för 139 kr.

Köp din Novello här

Ingredienser

portioner
4
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
1 frp
2
vitlöksklyftor, hackade
1
gul lök, hackad
1
stjälkselleri, tärnad
3
morötter, tärnade
2 frp
krossade tomater
eller
torrt vitt vin
1 dl
vatten
300 g
grönkål, repad
2
skivor vitt bröd i mindre bitar
salt
nymalen svartpeppar

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

RÖSTA PÅ RECEPTET (156)

(156)

Vad tyckte du om receptet?

26 kommentarer

Jeanette Dahl

Det är så gott. Gör en variant. Byter till svartkål och så låter jag alltid sista skalken på parmesanen vara med under kokningen. Ger extra smak

Lena

Stämmer det verkligen att det bara ska vara 1dl vatten i recept för 4?

Anna Mellberg

Hej Lena! Ja, det stämmer- soppan innehåller också vätska i form av krossade tomater och vitt vin. Det är en robustare sorts soppa- men vill du ha den ”lösare” så späder du med vatten och smakar av med salt och peppar. Hälsningar vännerna på Zeta

Gunnar

Tack Zeta för att ni finns.
Outtömlig källa och inspiration.
Jag låter grönkålen gå med hela tiden för att inte bli för ”träig”.

Anna Mellberg

Tack Gunnar, för att du finns- säger vi! Vi blir så glada när vi får ta del av bra tips, hälsningar vännerna på Zeta

Anders

Såå gott! Vi bytte ut grönkålen mot svartkål.

Susanna

Jag hade inga vita bönor hemma så det blev kikärtor istället. Blev väldigt gott!

Carl Gelius

Väldigt god soppa,rekommenderas!
Gjorde till 4 pers.
Jag hade i 4-5 dl grönsaksbuljong för att få den lite ”soppigare”.
1 frp körsbärstomater och 1 frp krossade tomater gjorde min soppa lite rundare och intressantare textur.

Lena Svensson

Riktigt god vintersoppa! Använde svartkål och en skvätt grönsaksfond.

Åsa Hellström

Fantastiskt god soppa! Rekommenderas varmt!
Jag tog Haloumi ist för pancetta.

Anna Mellberg

Hej Åsa! Så kul att höra och fint med tipset med stekt halloumi. Hälsningar vännerna på Zeta

Åsa, Landen Ericsson

Mycket fint recept! Men jag fick ta 5 dl extra buljong för att få en lagom konsistens, så det känns som att mängden vätska behöver justeras lite. Tack för mycket goda produkter och inspiration! Åsa

Maja

Hej!

Det är lätt att tro att man ska blanda i 1 dl olivolja i soppan (4 Port). Kanske bättre att bara skriva: olivolja, så får man dosera själv.

Ett tips är att när du mixar häften av bönorna, häll då även i vattnet. Då geggar inte bönorna fast sig i väggarna, utan man kan hälla ut det hela i soppan istället.

Anna Mellberg

Hej Maja! Tack för dina vettiga synpunkter och tips. Vi har nu förtydligat receptet! Nu önskar vi dig en riktigt skön och trevlig helg, hälsningar vännerna på Zeta

Monica Rosén

Hej! Ska dom mixade bönorna i med dom andra grönsakerna?

Sophie Berlin

Hej Monica,
Blanda i de mixade bönorna tillsammans med tomater och vin. Receptet är nu uppdaterat och förtydligat.
Vänliga hälsningar, Sophie på Zeta

Nathalie

Kan man byta ut sidfläsket mot något annat? Som inte är fläsk?

Gösta Andersson

Tack Zeta-team för detta supergoda recept! I min version adderade jag sälta och pyttelite farinsocker i grönsaksfräset, tillsammans med lite tomatpure och vitt vin som fick umgås i kastrullen i lagom värme, adderade dessutom lite balsamvinäger och parmesan tillsammans med grönkålen på slutet. Så gott! Soppan passade fint att avnjutas till ett gott rött Chianti.

Anna Mellberg

Hej Gösta! Det låter väldigt gott! Tack för dina fina ord och inspiration. Vi önskar dig en skön trettondagsafton och tar gärna del av dina tips och upplevelser igen. Hälsningar vännerna på Zeta

Sophie Berlin

Hej Nathalie,
Soppan blir väldigt god även om du utesluter pancettan helt och hållet. Önskar du däremot ha alternativ till fläsk skulle vi rekommendera kycklingbacon eller mindre bitar av någon god korv som inte innehåller fläsk.
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta

Angelique

När lägger man i bönmassan?

Sophie Berlin

Hej!
Tillsätt de mixade bönorna tillsammans med tomater och vin.
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta

Anders

När ska dom hela resterande bönorna i .

Håkan

Jag la i dem med brödet, bara så de blev varma. Mycket gott blev det hela!

Barbro Berggren

Hej! Jag bor i södra Italien och kan inte få tag i grönkål. Kan man byta ut de mot svartkål?

Klassisk italiensk höstmiddag

Höstgryta
Höstgryta
Italiensk kalvgryta Spezzatino
Italiensk kalvgryta Spezzatino
Klassisk pasta
Klassisk pasta
Bolognese med pasta tagliatelle
Bolognese med pasta tagliatelle
Risotto
Risotto
Risotto på svamp och spenat
Risotto på svamp och spenat
Klassiskt italienskt långkok
Klassiskt italienskt långkok
Ossobuco
Ossobuco