Ribollita – Toskansk brödsoppa
Vad tycker du?
Ribollita är en klassisk toskansk brödsoppa som bjuder på rustika och fylliga smaker. Med kål, bönor och bitar av bröd blir soppan både mustig och mättande. I denna variant ger pancetta en extra dimension av smak och gör den perfekt att njuta av en kylig höstdag. En varm och hjärtlig rätt som värmer både kropp och själ.
Receptet är framtaget av Zeta.
Vad tyckte du om receptet?
RÖSTA PÅ RECEPTET (156)
(156)Vad tyckte du om receptet?
26 kommentarer
Jeanette Dahl
Det är så gott. Gör en variant. Byter till svartkål och så låter jag alltid sista skalken på parmesanen vara med under kokningen. Ger extra smak
Lena
Stämmer det verkligen att det bara ska vara 1dl vatten i recept för 4?
Anna Mellberg
Hej Lena! Ja, det stämmer- soppan innehåller också vätska i form av krossade tomater och vitt vin. Det är en robustare sorts soppa- men vill du ha den ”lösare” så späder du med vatten och smakar av med salt och peppar. Hälsningar vännerna på Zeta
Gunnar
Tack Zeta för att ni finns.
Outtömlig källa och inspiration.
Jag låter grönkålen gå med hela tiden för att inte bli för ”träig”.
Anna Mellberg
Tack Gunnar, för att du finns- säger vi! Vi blir så glada när vi får ta del av bra tips, hälsningar vännerna på Zeta
Anders
Såå gott! Vi bytte ut grönkålen mot svartkål.
Susanna
Jag hade inga vita bönor hemma så det blev kikärtor istället. Blev väldigt gott!
Carl Gelius
Väldigt god soppa,rekommenderas!
Gjorde till 4 pers.
Jag hade i 4-5 dl grönsaksbuljong för att få den lite ”soppigare”.
1 frp körsbärstomater och 1 frp krossade tomater gjorde min soppa lite rundare och intressantare textur.
Lena Svensson
Riktigt god vintersoppa! Använde svartkål och en skvätt grönsaksfond.
Åsa Hellström
Fantastiskt god soppa! Rekommenderas varmt!
Jag tog Haloumi ist för pancetta.
Anna Mellberg
Hej Åsa! Så kul att höra och fint med tipset med stekt halloumi. Hälsningar vännerna på Zeta
Åsa, Landen Ericsson
Mycket fint recept! Men jag fick ta 5 dl extra buljong för att få en lagom konsistens, så det känns som att mängden vätska behöver justeras lite. Tack för mycket goda produkter och inspiration! Åsa
Maja
Hej!
Det är lätt att tro att man ska blanda i 1 dl olivolja i soppan (4 Port). Kanske bättre att bara skriva: olivolja, så får man dosera själv.
Ett tips är att när du mixar häften av bönorna, häll då även i vattnet. Då geggar inte bönorna fast sig i väggarna, utan man kan hälla ut det hela i soppan istället.
Anna Mellberg
Hej Maja! Tack för dina vettiga synpunkter och tips. Vi har nu förtydligat receptet! Nu önskar vi dig en riktigt skön och trevlig helg, hälsningar vännerna på Zeta
Monica Rosén
Hej! Ska dom mixade bönorna i med dom andra grönsakerna?
Sophie Berlin
Hej Monica,
Blanda i de mixade bönorna tillsammans med tomater och vin. Receptet är nu uppdaterat och förtydligat.
Vänliga hälsningar, Sophie på Zeta
Nathalie
Kan man byta ut sidfläsket mot något annat? Som inte är fläsk?
Gösta Andersson
Tack Zeta-team för detta supergoda recept! I min version adderade jag sälta och pyttelite farinsocker i grönsaksfräset, tillsammans med lite tomatpure och vitt vin som fick umgås i kastrullen i lagom värme, adderade dessutom lite balsamvinäger och parmesan tillsammans med grönkålen på slutet. Så gott! Soppan passade fint att avnjutas till ett gott rött Chianti.
Anna Mellberg
Hej Gösta! Det låter väldigt gott! Tack för dina fina ord och inspiration. Vi önskar dig en skön trettondagsafton och tar gärna del av dina tips och upplevelser igen. Hälsningar vännerna på Zeta
Sophie Berlin
Hej Nathalie,
Soppan blir väldigt god även om du utesluter pancettan helt och hållet. Önskar du däremot ha alternativ till fläsk skulle vi rekommendera kycklingbacon eller mindre bitar av någon god korv som inte innehåller fläsk.
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta
Angelique
När lägger man i bönmassan?
Sophie Berlin
Hej!
Tillsätt de mixade bönorna tillsammans med tomater och vin.
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta
Anders
När ska dom hela resterande bönorna i .
Håkan
Jag la i dem med brödet, bara så de blev varma. Mycket gott blev det hela!
Barbro Berggren
Hej! Jag bor i södra Italien och kan inte få tag i grönkål. Kan man byta ut de mot svartkål?
Emma Olsson
Hejsan Barbro,
Absolut, det går jättebra!
Hälsningar, vännerna på Zeta