- Handla smart genom att planera inköpen innan du besöker butiken.
- Var inte rädd för ”korta datum” i butik om du ska äta produkten snart.
- Förvara maten rätt, sänk temperaturen i kylskåpet till 4 grader.
- Titta, lukta och smaka, innan du slänger!
- Överbliven pasta värms smidigt genom att sänkas ned i kokande vatten någon sekund.
- Fyll burken med pesto, tapenade eller andra crèmer med olja innan de ställs i kylen. Det skyddar mot mögelangrepp och förlänger användningstiden.
- Använd det sista av pesto eller tapenade till salladsdressing genom att addera olja och vinäger till burken och skaka om.
- Frys in chark senast på ”sista förbrukningsdag” för att kunna användas senare. Eller torka salami/skinkskivorna helt torra och krispiga i ugnen och använd som topping till sallader eller som snacks.
- Använd hela råvaran, även blast och stjälk på exempelvis broccoli och blomkål.
- Släng inte den hårda kanten på parmesanosten. Det är ost ända ut i kanterna! Lägg biten i grytan eller tomatsåsen. Den fungerar som en “umami-smaksättare” och ger såsen en extra fyllighet.
Smart vardagsmat
Med smarta tips, enkla recept och kloka råd vill vi inspirera fler till att laga god mat i vardagen. Men det viktigaste av allt: det behöver inte kosta för att det ska smaka gott – varken för plånboken, planeten eller kroppen.